Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Zoals je waarschijnlijk wel gelezen heeft zijn Erik Bouman en Bas van de Voort in Bergen op Zoom Nederlands Kampioen amateurbierbrouwen geworden. Hieronder volgt het recept van de winnende porter:
Werkwijze:
- Spoelwater: 6 liter van 80°C, gespoeld tot 11 liter
- Kooktijd: 90 minuten.
- Hopgift: 80% bij begin koken, de rest na 75 minuten kooktijd.
- Spoelen met een wort hevelfilterpijp.
- Koelen en zeven van de hop & eiwitten met de genoemde filterpijp en daarachter een tegenstroomkoeler.
- Beluchting: op de 1e dag 30 minuten belucht met een sterielfilter tussen pomp en keramiek beluchtingssteentje.
- Suiker bij bottelen 4,5 gram per liter.
- Begin SG 1054 (29 dec 1997)
- Eind SG 1020 (24 jan 1997)
- De hoofdgisting heeft 7 dagen geduurd, het lageren 19 dagen.
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 90 min. |
| alcoholpercentage: | 4.5 % |
| begin-SG: | 1054 |
| eind-SG: | 1020 |
| EBC (kleur): | 0.0 |
| EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 1.8 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Kristalmout (120 EBC) | 317 g. |
|
120 EBC
|
|
| Chocolademout (800 EBC) | 70 g. |
|
800 EBC
|
|
| Goldings | 31 g. |
90 min. |
5 α
|
Bloemen |
| Goldings | 8 g. |
15 min. |
5 α
|
Bloemen |
| Safbrew T-58 | |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Maischwater | 6 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 53 °C | 68 °C | 74 °C | 78 °C |
| 15 min. | 45 min. | 15 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Gist rechtstreeks uit de gistingstanks van het "Amsterdamse Brouwhuis
Maximiliaan". Hier een dag van te voren 1 liter giststarter van gemaakt.