Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Nu het buiten behoorlijk koud is, heb je ergens in huis of in de schuur vast wel een plek waar het tussen de 5 en de 10 graden Celcius is. Wanneer dat het geval is dan kun je eens een keer proberen om een pils te brouwen. Het nu volgende recept is daartoe uitstekend geschikt.
Werkwijze:
- Maak twee dagen van de tevoren van de gist een giststarter en laat deze gisten bij kamertemperatuur.
- Schroot de mout.
- Neem 9 liter water van ongeveer 54°C en stort hierin de mout, zorg dat de temp. 52°C is en rust 15 min.
- Breng van tevoren 3 liter water aan de kook, stort hier de mais in en laat dit ongeveer 10 min. zachtjes sudderen.
- Voeg de inhoud van de pan met mais toe aan de ketel met mout en verhoog (zonodig) de temperatuur tot 64°C. Rust nu 75 min., roer halverwege de maisch nog eens goed door. Wanneer de temperatuur teveel gezakt is moet er bijverwarmd worden.
- Verhoog de temperatuur dan langzaam tot 78°, doe omstreeks de 73° de jodiumproef (er mag dan nog iets zetmeel aanwezig zijn).
- Ga vervolgens filteren en net zo lang spoelen totdat er 18,5 liter wort is.
- Breng de wort aan de kook en voeg de bitterhop toe als de wort kookt.
- Kook minmaal een uur en voeg de laatste 10 min. de aromahop toe. Probeer 16 liter over te houden.
- Na het koken de hop en de eiwitten eruit filteren.
- Koel de hete wort snel af tot 25°C.
- Voeg de giststarter toe en belucht op jouw eigen wijze. Laat de gisting op gang komen bij kamertemperatuur.
- Wanneer de gisting begonnen is breng je de gistingsemmer over naar een koele ruimte.
- Hou er rekening mee dat de hoofdgisting enkele weken in plaats van enkele dagen kan duren.
- Veel succes met eerste zelf gebrouwen pils.
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 60 min. |
| begin-SG: | 1050 |
| EBC (kleur): | 0.0 |
| EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 1.8 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Maisgries | 170 g. |
|
|
|
| Target | 12 g. |
60 min. |
8 α
|
Bloemen |
| Saaz | 10 g. |
10 min. |
2.5 α
|
Bloemen |
| Saflager S-23 | 2 zakjes |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Iers Mos (Irish Moss) | 1 tl. |
|
|
|
| Maischwater | 9 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 52 °C | 64 °C | 78 °C |
| 15 min. | 75 min. | 1 min. |