Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren. Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 15°C en 22°C Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
De aangegeven hoeveelheid bottelsuiker van 4gr/ltr is genoeg om een naar Engelse smaak neigende hoeveelheid CO2 in je bier te krijgen. Voor een meer Europese hoeveelheid is ongeveer 5gr//ltr aan te raden.
Een alternatieve gist zou de LalBrew London ESB kunnen zijn. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 60 min. |
| alcoholpercentage: | 5.0 % |
| begin-SG: | 1051 |
| eind-SG: | 1011 |
| EBC (kleur): | 55.0 |
| EBU (bitterheid): | 28.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 80 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pale mout (5 EBC) | 1700 gr |
|
5 EBC
|
|
| Cara-kristal (120 EBC) | 200 gr |
|
120 EBC
|
|
| Melanoïdemout (70 EBC) | 300 gr |
|
70 EBC
|
|
| BLACKSWAEN©BARLEY | 30 gr |
|
1250 EBC
|
Leverancier: de Swaen |
| Maischwater | 9.1 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 6.6 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Nugget hopbloem | 9 gr |
60 min. |
13.3 α
|
Bloemen |
| Hallertau Hersbrücker | 12 gr |
1 min. |
3.2 α
|
Bloemen |
| Safale S-04 | 1 |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Bottelsuiker | 4 gr/ltr |
|
|
|
Maischschema
| 71 °C | 67 °C | 78 °C |
| Stort min. | 60 min. | 2 min. |