Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Als U deze maand onderstaand bier gaat brouwen, heeft U tegen Pasen een leuke paasbock. Het is namelijk een imitatie van het paasbier van brouwerij 't IJ. Het recept is van Theo van de Voorde.
Werkwijze:
- Neem 9 liter water van 57°C en stort er de mout en de granen in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
- Laat 20 minuten rusten.
- Verwarm nu tot 63°C en rust 45 minuten.
- Verwarm nu tot 73°C en rust 30 minuten.
- Doe de jodiumproef, als deze goed is verwarmen naar 78°C en rust 5 minuten.
- Spoelen tot er 12.5 liter wort is
- Kook 75 minuten met de Northern Brewer Hop (gerekend vanaf het moment waarop alles kookt).
- Na 60 minuten koken de Saaz hop, de koriander en de suiker toevoegen.
- Filtreer de hop en de eiwitten met een kaasdoek.
- Snel koelen naar ± 25°C.
- Het SG meten en eventueel aanvullen tot 10 liter.
- Goed beluchten en de gist(starter) toevoegen.
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 75 min. |
| EBC (kleur): | 0.0 |
| EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 2.5 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Ambermout (50 EBC) | 300 g. |
|
50 EBC
|
|
| Kristalmout (50 EBC) | 100 g. |
|
50 EBC
|
|
| Tarwevlokken | 200 g. |
|
|
|
| Gierst | 100 g. |
|
|
|
| Basterdsuiker, geel | 250 g. |
|
|
|
| Northern Brewer | 20 g. |
75 min. |
6 α
|
Bloemen |
| Saaz | 15 g. |
15 min. |
4.1 α
|
Bloemen |
| Korianderpoeder | 3 g. |
15 min. |
|
|
| Safbrew T-58 | 1 |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Maischwater | 9 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 52 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
| 20 min. | 45 min. | 30 min. | 5 min. |