Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Koken 90 minuten met pH correctie bij begin koken op pH 5,31 met melkzuur.
Hop : Storting berekent om in het bier op een ± 25 EBU uit te komen. 85 % van de hopstorting bij begin koken in de vorm van Perle hopbellen met een alfazuur % van 7,6 % totaal 15,65 gram hop. 15 % van de hopstorting 10 minuten voor einde koken in de vorm van Perle hopbellen met een alfazuur % van 7,6 % totaal 2,75 gram hop.
Vergisting met zelf opgekweekte ondergist van een St-Georgenbraü Kellerbier uit Buttenheim. Aansteltemperatuur 9,1°C en vergisting temperatuur ± 10,5°C gedurende 11 dagen.
Lagering gedurende 28 dagen bij ± 3,0°C.
Bottelen: Bier in zijn geheel overgeheveld naar tapvat en een suiker oplossing gemaakt om 6 gr/liter kristalsuiker voor de nagisting toe te voegen. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 90 min. |
| alcoholpercentage: | 5.4 % |
| begin-SG: | 1052 |
| eind-SG: | 1011 |
| EBC (kleur): | 28.0 |
| EBU (bitterheid): | 25.0 |
| Watertype | pH bij inmaischen gecorrigeerd tot 5,58 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 1.3 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Munichmout (17 EBC) | 400 g. |
|
17 EBC
|
|
| Cara Red (45 EBC) | 300 g. |
|
45 EBC
|
|
| Moutextract (18 EBC) | 250 g. |
|
|
|
| Hallertau Perle | 15.7 g. |
90 min. |
7.6 α
|
Bloemen |
| Hallertau Perle | 2.8 g. |
10 min. |
7.6 α
|
Bloemen |
| Ondergist | |
|
|
|
| Maischwater | 6.7 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 50 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
| 15 min. | 35 min. | 20 min. | 10 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Belangrijk is om op ± 1052 SG de vergisting te laten beginnen en een ondergist te gebruiken. Mijn advies is.
55% Pils (3 EBC)
30% Münchner (17EBC)
15% Cara red van Weyermann. (45 EBC)
Smaakimpressie
Commentaar van Jury (ONK 2005):
-Uiteindelijk mooi bier.
-Neutrale, goede geur.
-Goede, zachte (na)smaak.
-Prima bier, zou in een ander klasse kunnen maar reglement voorziet hier niet in.
Opmerkingen van de webredactie
Derde prijs in vrije klasse op ONK 2005.
Bier van de maand augustus 2006.