Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Bereiding:
- Maak de dag voor het brouwen een giststarter en controleer de pH-waarde.
- Schroot de mout (niet te fijn) en de gierst (schrootmolen fijner zetten).
- Verwarm 7 liter water tot 50°C en stort hierin de mouten, tarwevlokken en de gierst.
- De temperatuur zal nu zakken naar ongeveer 45°C.
- Rust 15 minuten.
- Verwarm tot 52°C (1 graad per minuut) en rust 30 minuten.
- Verwarm het beslag nu tot 63°C (1 graad per minuut) en rust 50 minuten.
- Verwarm nu het beslag tot 72°C (1 graad per minuut) en laat het 20 minuten rusten.
- Breng het beslag naar 78°C en houdt deze temperatuur 5 minuten aan (hogere temperaturen geven smaakverschillen).
- Ga nu spoelen tot je 11,5 liter wort hebt.
- Breng de wort aan de kook en voeg de Yeoman hop toe samen met 2/3 van elk van de andere hopsoorten.
- Kook de wort nu 1 uur (niet te hard).
- Vermaal of plet de korianderkorrels zodat de zaaddoosjes goed open zijn zodat je de etherische olie (het werkende bestanddeel) kunt ruiken.
- Voeg nu de resterende hop, de rietsuiker, honing, koriander en het Irish moss toe en laat het geheel nog een kwartier koken.
- Filtreer en koel de wort.
- Bepaal het SG (1080) en voeg zo snel mogelijk de actieve giststarter toe en belucht de wort. Laat het 8 dagen op 20 à 23°C gisten en hevel de wort over in een mandfles.
- Laat het 10 dagen nagisten en het bier is gereed om gebotteld te worden.
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 75 min. |
| begin-SG: | 1080 |
| EBC (kleur): | 0.0 |
| EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 2.5 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Palemout (7 EBC) | 500 g. |
|
7 EBC
|
|
| Tarwevlokken | 200 g. |
|
|
|
| Gierst | 50 g. |
|
|
|
| Koriander | 3.7 g. |
|
|
|
| Rietsuiker | 62 g. |
|
|
|
| Lindebloesemhoning | 62 g. |
|
|
|
| Northern Brewer | 20 |
75 min. |
7.5 α
|
Bloemen |
| Challenger hopbloemen | 6.2 g. |
75 min. |
3.5 α
|
Bloemen |
| Yeoman | 0.6 g. |
75 min. |
11 α
|
Bloemen |
| Northern Brewer | 10 g. |
15 min. |
7.5 α
|
Bloemen |
| Challenger hopbloemen | 3.1 g. |
15 min. |
3.5 α
|
Bloemen |
| Wyeast 1762 Belgian Abbey I | 1 zakje |
|
|
|
| Iers Mos (Irish Moss) | 3 g. |
|
|
|
| Maischwater | 7 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 52 °C | 63 °C | 72 °C | 78 °C |
| 30 min. | 50 min. | 20 min. | 5 min. |