Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
datum: | 19 oktober 2017 |
van: | Inkoopcommissie |
klasse: | C |
stijl: | Witbier (Sterk) |
Naar een historisch recept van de Aker brouwerij uit Utrecht zie: De in het recept vermelde bitterheid van 83 EBU heb ik aangepast naar een beter drinkbare 42 EBU. Je kan, naar eigen inzicht, een deel van de hop bewaren voor een latere hopgift of als koudhop gebruiken. De eikenchips toevoegen na de hoofd vergisting. Van oorsprong werd dit bier lang gelagerd, tot jaren aan toe. Regelmatig proeven hoe de smaak ontwikkeling met de eikenchips vordert is raadzaam. Zie verder de omschrijving op internet.
|
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 7.8 % |
begin-SG: | 1071 |
eind-SG: | 1015 |
EBC (kleur): | 8.0 |
EBU (bitterheid): | 42.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Weyermann Extra pale | 3200 gr | 2.5 EBC | Leverancier: Weyermann | |
East Kent Goldings | 40 gr | 60 min. | 5.4 α | Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 2 gr | 90 min. | ||
Eik chips Frans medium toast | 5 gr | |||
Maischwater | 13.1 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 6.9 liter | Leverancier: Kraan | ||
Wyeast 3944 Belgium White | 1 | Leverancier: Wyeast | ||
Bottelsuiker | 5 gr/liter |
70 °C | 67 °C | 78 °C |
stort min. | 75 min. | 2 min. |