Hieronder volgen een tweetal recepten voor een moderne en een oude porter. Als gist kun je het beste een vrij neutrale bovengist gebruiken, bijvoorbeeld Bootz of Delta X. Nog beter is het om zelf gist op te kweken uit een flesje Porter.
Werkwijze:
- Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
- Controleer de pH en corrigeer indien nodig. Laat 15 minuten rusten.
- Verwarm tot 68°C en laat 45 minuten rusten.
- Verwarm tot 74°C en laat 15 minuten rusten.
- Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
- Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
- Kook 90 minuten, voeg 80% van de hop aan het begin van het koken toe. De resterende hop voeg je aan het einde van het koken toe en kook je enkele minuten mee.
- Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
- Snel koelen tot 22°C.
- Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
- Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
- Koel het wort tot 18°C.
Het recept van de oude Porter heb ik nog nooit uitgeprobeerd, dus succes ermee!
Bronnen:
- Old British Beers and how to make them, Durden Park Beer Club; - T. Forster, Porter, classic beer styles series, nr. 5; - Brewers Publications, ISBN 0-937381-284 |