Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Ronnie Baert |
klasse: | D |
stijl: | Dubbel |
We zijn dit recept tegengekomen op een Excel programma wat we ooit eens van Ronnie Baert uit Belgiƫ aangeschaft hebben. Ronnie heeft dit voor het Reynaert Wijnmakers & Brouwersgilde ontwikkeld. Bij dit programma werd als voorbeeld een recept van een Dubbel Abdij meegeleverd. Erik Deelissen en ik hebben op 22 september dit bier gebrouwen met de ingrediƫnten waar over we beschikten of die we makkelijk konden aanschaffen. Het bier is al door diverse mensen geproefd en geroemd. Alleen de bitterheid kon wat minder. Deze correctie is in dit recept dan ook al aangebracht. Bij voldoende gebleken belangstelling kan de Inkoop Commissie van dit recept brouwpakketten samenstellen. We zullen op de clubavond van november een aantal flesjes meenemen om het bier te kunnen proeven. Veel brouwplezier. Jan Wurpel en Erik Deelissen |
batchgrootte: | 10 l. |
alcoholpercentage: | 6.9 % |
begin-SG: | 1069 |
eind-SG: | 1017 |
EBC (kleur): | 75.0 |
EBU (bitterheid): | 30.0 |
Watertype | beslag: pH 5,3; spoelw. pH 4,7 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.16 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Kristalmout (120 EBC) | 208 g. | 120 EBC | ||
Chocolademout (800 EBC) | 42 g. | 800 EBC | ||
Zwarte mout (1300 EBC) | 25 g. | 1300 EBC | ||
Maisvlokken | 200 g. | |||
Kandijsuiker, donker | 100 g. | |||
Target | 10 g. | 80 min. | 10 α | Bloemen |
East Kent Goldings | 6 g. | 80 min. | 4.3 α | Bloemen |
Fuggles | 6 g. | 5 min. | Bloemen | |
Bovengist | 5 g. | |||
Koriander | 0.5 g. | |||
Kruidnagelen | 0.5 g. | |||
Steranijs | 0.5 g. | |||
Iers Mos (Irish Moss) | 2.2 g. | |||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
52 °C | 58 °C | 61 °C | 71 °C | 78 °C |
15 min. | 10 min. | 45 min. | 20 min. | 15 min. |