Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

AltoAlto

datum:19 mei 2023
van:Michael Woolthuis
klasse:B
stijl:Alt

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Alle gebruikte hoppen zijn hopkorrels. Als je hopbloemen gebruikt moet je ongeveer 10% meer toevoegen voor hetzelfde resultaat.

Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 12°C en 20°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.3 %
begin-SG:1053
eind-SG:1014
EBC (kleur):24.0
EBU (bitterheid):26.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1100 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (12 EBC)600 gr   12 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)300 gr   3 EBC  
Honey-biscuit malt 250 gr     Leverancier: The Swaen © Black
Maischwater9 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater7 ltr     Leverancier: Kraan
Hallertau Hersbrücker11 gr 60 min. 4.7 α Bloemen  
Tettnanger13 gr 20 min. 4.8 α Bloemen  
Saaz hop15 gr 10 min. 5.2 α Bloemen  
Lallemand Lalbrew Köln Premium11 gr     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

71 °C67 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=388