Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren. Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 28°C Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 20°C De koudhop toevoegen tijdens de lagering. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1055 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 7.0 |
EBU (bitterheid): | 42.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 1070 gr |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Tarwemout (4 EBC) | 1070 gr |
|
4 EBC
|
|
Havervlokken | 320 gr |
|
|
|
Cascade | 5 gr |
60 min. |
6.7 α
|
Bloemen |
Mosaic | 5 gr |
60 min. |
13.9 α
|
Bloemen |
El Dorado USA | 5 gr |
30 min. |
12.2 α
|
Bloemen |
Azacca Hop | 5 gr |
30 min. |
11.9 α
|
Bloemen |
Cascade | 2 gr |
Koudhop min. |
6.7 α
|
Bloemen |
Mosaic | 2 gr |
Koudhop min. |
13.9 α
|
Bloemen |
El Dorado USA | 2 gr |
Koudhop min. |
12.2 α
|
Bloemen |
Azacca Hop | 2 gr |
Koudhop min. |
11.9 α
|
Bloemen |
Maischwater | 10 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | 7 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
Safale US-05 | 1 |
|
|
Leverancier: Fermentis |
Bottelsuiker | 5 gr/ltr |
|
|
|
Maischschema
69 °C | 65 °C | 78 °C |
stort min. | 60 min. | 2 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Een eindsg van 1012 is goed haalbaar maar lager is beter. Rond de 1009-1010 is perfect.