Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

American Wheat Ale

datum:28 februari 2019
van:Theo van Eijden
klasse:A
stijl:American Wheat Ale

Beschrijving

Dit recept is voor een kloon van een Amerikaans tarwe bier van de  Triton brouwerij uit Fort Harrison. Door de gebruikte grondstoffen is het een totaal ander bier dan de traditionele Duitse of Belgisch tarwebieren. Op het Great American Beer Festival heeft dit bier een Bronzen medaille gewonnen in zijn klasse. Het bier is goud van kleur met een mooie witte schuimkraag. Door gebruik van de US-05 korrelgist erg neutraal gistprofiel en geen esters.

Werkwijze:

Inmaischen op 67 °C en spoelen totdat er 12 liter in de kookketel zit. Dit compenseert de kook- en vergistingsverliezen. Koken gedurende 60 minuten daarna spoelen en afkoelen naar vergistingstemperatuur. Houd de vergisting op 20 °C. De dry hop aan het einde van de hoofdvergisting toevoegen, niet langer dan 6 dagen, daarna overhevelen voor de lagering op 5 °C. Laat het bier 2 weken rijpen voor bottelen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1055
eind-SG:1018
EBC (kleur):5.0
EBU (bitterheid):25.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1860 gr.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 600 gr.   4 EBC  
Tarwevlokken60 gr.      
Goldings11 gr. 60 min. 4.8 α Bloemen  
Sorachi Ace hopbloemen4 gr. 20 min. 11.3 α Bloemen  
Sorachi Ace hopbloemen4 gr. 5 min. 11.3 α Bloemen  
Sorachi Ace hopbloemen5 gr. 6 dgn. na hoofdvergisting min. 11.3 α Bloemen  
Safale US-051     Leverancier: Fermentis
Maischwater7.5 l.     Leverancier: Kraan
SpoelwaterSpoelen tot er 12 liter in de ketel zit.     Leverancier: Kraan

Maischschema

67 °C78 °C
60 min.2 min.

Links voor dit recept

http://www.tritonbrewing.com/
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=323