Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
  Gezamenlijke brouwdag: Weizen
Za. 18 mei 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Weizen is een Duits tarwebier dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geserveerd in grote glazen, waarbij het romige schuim soms centimeters boven het glas uitsteekt. De smaak is zacht, romig en zoet, met weinig bitterheid. Je kunt aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan verwachten. De gist op de bodem van de fles wordt losgemaakt en meegeschonken, waardoor het bier troebel wordt en een vollere smaak krijgt. Weizen wordt gebrouwen met minstens de helft tarwemout en anders dan bij Witbier worden er geen kruiden aan toegevoegd.
Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen genoemd, waarbij 'Hefe' gist betekent. De troebelheid en de belangrijke aroma's van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.
Weizen wordt vooral geassocieerd met Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg het exclusieve recht om Weizen te brouwen, wat veel geld opleverde. Na het overlijden van Hans Sigmund von Degenberg in 1602, zonder erfgenamen, eiste de familie Wittelsbach het recht weer op. Koning Ludwig II verkocht uiteindelijk de brouwrechten aan Georg Schneider, die in 1872 de Schneider Weisse brouwerij oprichtte. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een breed scala aan Weizen-bieren, met het vlaggenschip als de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles
Serveer het in een Weizenglas tussen de 6 en 8 graden Celsius. 
Enkele bekende voorbeelden zijn; Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

De brouwdag vind plaats in bij familie van Duivenvoorde Turfspoor 57, Lisserbroek. Je kan ook een pakket bestellen en deze afhalen in Lisse broek zodat je op een ander moment kan brouwen. Natuurlijk is iedereen welkom om en kijkje te komen nemen en de brouwers aan het werk te zien. 

Inschrijven voor deze dag via de website in het leden menu.  

 
 
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 16 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop
Do. 02 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Polderbok 2023
Di. 30 april 2024
20.00 uur
De Boerderij
Wilfred van der Heijden
 
 
  Clubavond: Algemene Ledenvergadering + Jaarbieren
Vr. 26 april 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met  ‘het rondje van het bestuur’. 

Na het officiële gedeelte zal de wedstrijdcommissie een presentatie verzorgen over de wedstrijdbieren van dit  jaar: Baltic porter en Weizen. Van beide bieren gaan we een voorbeeld proeven.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 25 april 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Clubavond: Pils, theorie en praktijk
Vr. 29 maart 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond zal een presentatie gegeven worden over de historie van pilsners en het brouwen ervan. Daarnaast  gaan we een proeverij houden waarin wij jullie uitdagen de bieren te herkennen en te beoordelen. Een soort van  ‘Wat vindt 't Wort Wat het lekkerste pils verkiezing’. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Gezamenlijke brouwdag: Baltic Porter
Za. 02 maart 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
Theo van Eijden

Een Baltic Porter staat beschreven als boven- of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout.”
Geur: ‘Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig.
Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en / of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.’
Smaak: ‘Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en / of drop. Medium bitterheid van mout en hop.’

Er is voor een ondergistende versie gekozen. In deze periode van het jaar heeft vrijwel iedereen een plaats in huis waar het  koud genoeg is om een ondergistend bier te maken. Er worden twee varianten van dit bier beschreven, namelijk met een basis van Münchenermout aangevuld met Pilsmout, of Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. Ons bier maken we met Maris Otter Pale Ale mout aangevuld met Münchenermout. De moutstort is verder erg belangrijk, een Baltic Porter is wel donker en zwaar, maar heeft niet het geroosterde/gebrande van een Russian Imperial Stout. Historisch werd er vaak Brown malt gebruikt, dus is dat ook in de moutstort opgenomen.

Inschrijven via de website in het ledenmenu. Mocht je niet in staat zijn die dag te brouwen je kan ook het pakket afhalen om zelf thuis op een later moment te brouwen. 

 
 
  Clubavond: Smaakafwijkingen
Vr. 23 februari 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond is een vervolg op de ‘poor man's’ avond die we hebben gehouden over smaakafwijkingen in bier. Nu gaan we officieel gemaakte smaakafwijkingen proeven en hopelijk herken je er een aantal. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Clubavond: Brouwerij Nevel
Vr. 26 januari 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond komt de brouwer van brouwerij Nevel uit Nijmegen. Zij maken bieren met ‘wilde’ vergisting, zoals zij dat noemen, met hun eigen gistcultuur. Men zal wat eigen bier meenemen om te proeven.  

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 11 januari 2024
19:00
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia