Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Omdat in München momenteel de oktoberfeesten in volle gang zijn en omdat de temperaturen in deze tijd van het jaar prima geschikt zijn om een ondergistend bier te brouwen, hebben we besloten om een pakket van een in ons land wet minder bekend biertype samen te stellen. Van Münchener bestaan twee variëteiten: een Helles en een Dunkel. Dit recept gaat over een Helles, dat is 'een Beierse klassieker met een verrukkelijk bitter-zoet, mout- en hoparoma, moutig -n de mond en een nasmaak die droog wordt, maar niet bitter'. (Roger Protz)
Dit recept geeft het bier een bitterheid van 24 EBU. Het recept is een bekroond recept: het won in 1995 de eerste prijs in de categorie A (licht maltbier) van de jaarlijkse wedstrijd van het wijn- en biergilde de 'Amervallei'. (recept overgenomen uit Proost nr. 12)
Kooktijd met hop: 60 min, de laatste 10 min. de resterende 7 gram toevoegen.
- Van het zakje gist een dag van tevoren of tijdens het koken met een beetje afgekoelde wort (25°C) een giststarter maken.
- Wanneer deze lekker actief geworden is, aan de inmiddels afgekoelde (20°C) wort toevoegen. Wanneer de gisting eenmaal op gang is gekomen zet je de emmer op een koele plaats: gemiddeld ongeveer 10°C.
- Een handige methode is om de emmer overdag buiten in de schaduw te zetten en hem 's avonds weer binnen te halen.
- Hou er rekening mee dat de gisting veel langer duurt den bij bovengisting, reken maar op een paar weken!
- Begin-s.g. 1045-1050, eind-s.g. 1010-1012.
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 60 min. |
| alcoholpercentage: | 4.5 % |
| begin-SG: | 1045 |
| eind-SG: | 1011 |
| EBC (kleur): | 0.0 |
| EBU (bitterheid): | 24.0 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 1.6 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Tarwemout (4 EBC) | 400 g. |
|
4 EBC
|
|
| Aromamout (50 EBC) | 13 g. |
|
50 EBC
|
|
| Hallertau | 20 g. |
60 min. |
4.5 α
|
Bloemen |
| Hallertau | 7 g. |
10 min. |
4.5 α
|
Bloemen |
| Den Arsegan ondergist | 1 zakje |
|
|
|
| Maischwater | 6 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 35 °C | 53 °C | 63 °C | 68 °C | 73 °C | 78 °C |
| 15 min. | 15 min. | 60 min. | 15 min. | 15 min. | 1 min. |
Opmerkingen van de webredactie
Alcoholpercentage berekend volgens Promash