Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout.
Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 15°C en 20°C . Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C .
De vanille stokjes toevoegen tijdens de lagering voor 2 a 4 weken. 1 als je een vleugje vanille wilt en 2 als je meer vanille wilt.
Vanille extract kan ook, vervang dan 1 stokje door 2-5 druppels. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 20 l. |
| kooktijd: | 60 min. |
| alcoholpercentage: | 5.1 % |
| begin-SG: | 1055 |
| eind-SG: | 1020 |
| EBC (kleur): | 125.0 |
| EBU (bitterheid): | 21.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 80 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pale Ale mout | 3600 gr |
|
9 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Havervlokken (2 EBC) | 450 gr |
|
2 EBC
|
|
| Cara Munichmout (120 EBC) | 350 gr |
|
120 EBC
|
|
| Gerst, geroosterd (1000 EBC) | 250 gr |
|
1000 EBC
|
|
| Special B | 200 gr |
|
400 EBC
|
|
| Maischwater | 20 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 9.2 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Fuggles | 80 gr |
60 min. |
2.2 α
|
Bloemen |
| Lactose (Melksuiker) | 600 gr |
|
|
|
| Vanillestokje | 1 |
koudhop min. |
|
|
| Safale S-04 | 11 gr |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Bottelsuiker | 5 gr/ltr |
|
|
|
Maischschema
| 71 °C | 67 °C | 78 °C |
| stort min. | 60 min. | 5 min. |