Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Een lekker donker verfrissend bier. Met iets te veel donkere moutsmaak om perfect in het schwartzbier plaatje te vallen maar dat mag het drinkgenot niet verduisteren.
De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 12°C en 15°C Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 10°C (optimaal) maar mag tot 15°C |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 60 min. |
| alcoholpercentage: | 5.0 % |
| begin-SG: | 1051 |
| eind-SG: | 1012 |
| EBC (kleur): | 81.0 |
| EBU (bitterheid): | 24.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 80 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 1600 gr |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Special B | 100 gr |
|
400 EBC
|
|
| Cara Pilsmout (3 EBC) | 400 gr |
|
3 EBC
|
|
| Roggemout, Chocolade | 100 gr |
|
800 EBC
|
|
| Maischwater | 7 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 9 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Chinook | 6 gr |
60 min. |
13.2 α
|
Pallets |
| Chinook | 5 gr |
10 min. |
13.2 α
|
Pallets |
| Saflager S-189 | 11 gr |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Bottelsuiker | 5 gr/ltr |
|
|
|
Maischschema
| 68 °C | 64 °C | 78 °C |
| stort min. | 60 min. | 5 min. |