Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
De gist doet het best zijn werk tussen de 25°C en 40°C. Let goed op want binnen enkele dagen kan het eindsg bereikt zijn.
De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
Alle gebruikte hoppen zijn hopbloemen.
Hoofdvergisting: 1 week tussen 25°C en 40°C (je hoeft niets te verwarmen want de vergisting levert zoveel warmte dat het vanzelf 25°C wordt) Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C De koudhop toevoegen tijdens de lagering.
Het toevoegen van Eik chips (bv.Heavy toast) tijdens de lagering kan erg goed bij dit bier. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 60 min. |
| alcoholpercentage: | 5.1 % |
| begin-SG: | 1045 |
| eind-SG: | 1008 |
| EBC (kleur): | 14.0 |
| EBU (bitterheid): | 34.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 80 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Palemout (7 EBC) | 1700 gr |
|
7 EBC
|
|
| Carahell 20-30 EBC | 200 gr |
|
25 EBC
|
|
| Maischwater | 7.8 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 9 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Magnum | 9 gr |
60 min. |
13 α
|
Bloemen |
| Huell Melon bloemen | 15 gr |
5 min. |
8.6 α
|
Bloemen |
| Citra | 1 gr |
Koudhop min. |
12.2 α
|
Bloemen |
| Lallemand LalBrew Voss Kveik Ale | 11 gr |
|
|
Leverancier: Lallemand |
| Bottelsuiker | 5 gr/ltr |
|
|
|
Maischschema
| 70 °C | 66 °C | 78 °C |
| stort min. | 60 min. | 5 min. |