Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Opmerkingen:
Een ieder staat vrij in zijn keuze welke gist hij/zij gebruikt maar het advies is om een opkweek te maken van La Trappe (van een zo vers mogelijke Dubbel of Isid'or). De opkweek is de beste optie qua resultaat. Als alternatief kun je de Wyeast 1214 Belgian Abbey gebruiken. Het bier moet redelijk warm vergist worden i.v.m. de gewenste esters (waaronder banaan). Met het toevoegen van gistvoeding met de juiste amino zuren is tijdens de proefbrouwsels gebleken dat het de vergisting hielp. Het brouwwater moet je in je eigen brouwsoftware bepalen. Gebruik +/- 3 a 3,5 liter maischwater/kilo storting.
Waterprofiel behandeld water:
| Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
| 56 mg/l |
8 mg/l |
63 mg/l |
176 mg/l |
76 mg/l |
51 mg/l |
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 70 min. |
| alcoholpercentage: | 7.6 % |
| begin-SG: | 1080 |
| eind-SG: | 1022 |
| EBC (kleur): | 40.0 |
| EBU (bitterheid): | 27.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 70 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pale Ale mout | 3200 gr. |
|
9 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Caramout (120 EBC) | 230 gr. |
|
120 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Tarwemout (licht) | 60 gr. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| CaraPils | 50 gr. |
|
25 EBC
|
Leverancier: Weyermann |
| CaraAroma | 50 gr. |
|
400 EBC
|
Leverancier: Weyermann |
| Kristalsuiker | 80 gr. |
|
|
Leverancier: Supermarkt |
| Kandijsiroop (Medium) | 50 gr. |
|
225 EBC
|
Leverancier: Arsegan |
| Perle | 15.5 gr. |
60 min. |
5.3 α
|
Pallets |
| Perle | 15.5 gr. |
15 min. |
5.3 α
|
Pallets |
| Perle | 6.5 gr. |
5 min. |
5.3 α
|
Pallets |
| Maischwater | 12.78 l. |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Gips (calciumsulfaat) | 62 gr. |
|
|
|
| Fosforzuur | 1.17 ml. |
|
|
|
| Spoelwater | spoel tot 12.5 liter in de brouwketel |
|
|
Leverancier: Kraan |
| La trappe opkweek (giststarter) | 1 |
|
|
|
Maischschema
| 62 °C | 72 °C | 78 °C |
| 10 min. | 45 min. | 5 min. |