Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Daar het een double IPA betreft is er nog wat witte kandij aan toegevoegd om de doordrinkbaarheid te vergroten.
Als hop is hier gekozen voor Mosaic. Deze ‘dubbeldoelhop’ is prima geschikt als bitterhop en door het mooie geurpalet ook als aromahop. De brouwer heeft hier gekozen voor first wort hopping voor de bitters!
Het gist is de Safale US-05. De vergisting starten bij 18 °C en na drie dagen, als de vergisting al wat langzamer gaat, kan de temperatuur omhoog naar 20 °C. Met 6 dagen kun je lageren.
Dry hop voor maximaal 5 dagen.
Het volledige artikel over dit winnende bier in de categorie IPA van 2015, kun je vinden in het clubblad van januari 2016. In het artikel 'Ben Bierbrouwen' , kun je de overwegingen van brouwer Ben Jacobs allemaal teruglezen. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 75 min. |
| alcoholpercentage: | 7.9 % |
| begin-SG: | 1072 |
| eind-SG: | 1012 |
| EBC (kleur): | 14.0 |
| EBU (bitterheid): | 53.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Palemout (3-5 EBC) | 1667 g |
|
5 EBC
|
Leverancier: Thomas Fawcett & Sons |
| Pilsmout (3 EBC) | 933 g |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Munichmout (17 EBC) | 267 g |
|
17 EBC
|
|
| Carahell (14 EBC) | 94 g |
|
14 EBC
|
|
| Cara Munichmout (120 EBC) | 33 g |
|
120 EBC
|
|
| Kandijsuiker, wit | 133 g |
|
|
|
| Mosaic | 10 g |
75 (FWH) min. |
13 α
|
Bloemen |
| Mosaic | 10 g |
15 min. |
13 α
|
Bloemen |
| Mosaic | 10 g |
5 min. |
13 α
|
Bloemen |
| Mosaic | 13 g |
FO min. |
13 α
|
Bloemen |
| Mosaic | 13 g |
DRY min. |
13 α
|
Bloemen |
| Safale US-05 | 1 |
|
|
Leverancier: Fermentis |
| Maischwater | 9.7 l |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 6 l |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Koriander | 2 g |
10 min. |
|
|
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 65 °C | 62 °C | 70 °C | 78 °C |
| 0 min. | 45 min. | 15 min. | 2 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Gekozen is voor First Wort Hopping voor de bitterhop. Kooktijd is 75 minuten. Start de vergisting bij 18 graden en verhoog na 3 dagen de temperatuur naar 20 graden. Na 6 dagen kun je lageren. Dryhop maximaal 5 dagen.