Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Om nog meer karamellisatie te krijgen moet er het volgende gebeuren: Vang de eerste 1 รก 2 liter heldere wort uit de maisch op en kook deze in tot er karamellisatie optreedt en voeg dit aan het einde van het kookproces weer toe. Let op want deze methode geeft een sterkere toffee smaak die sommige mensen kunnen omschrijven als boterig.
Dit recept leent zich uitstekend voor een experiment met gagel of sinaasappelschillen. Andere kruiden kunnen natuurlijk ook maar ze moeten wel te combineren zijn met de aanwezige caramelsmaak. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 120 min. |
| alcoholpercentage: | 5.0 % |
| begin-SG: | 1048 |
| eind-SG: | 1013 |
| EBC (kleur): | 42.0 |
| EBU (bitterheid): | 27.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 80 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Palemout (7 EBC) | 1650 gr |
|
7 EBC
|
|
| Cara-kristal (120 EBC) | 350 gr |
|
120 EBC
|
|
| East Kent Goldings | 17 gr |
60 min. |
6 α
|
Bloemen |
| East Kent Goldings | 3 gr |
3 min. |
6 α
|
Bloemen |
| Wyeast 1728 Scottish Ale | 1 |
|
|
|
| Maischwater | 8.2 l |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 9.3 l |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 71 °C | 66 °C | 78 °C |
| 0 min. | 60 min. | 2 min. |