Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
|
Het wordt al zo'n 150 jaar gebrouwen in de provincie Henegouwen en was bedoeld als zomerbier, gebrouwen van maart tot juni.
De criteria die de saisonbrouwers hebben opgesteld, maar waarvan men op twee punten mag afwijken. (Belgisch compromis?)
- Hoge gisting met nagisting
- gebrouwen in Henegouwen
- alc. vol.% tussen 5 en 6,5
- donkerblond tot ambere kleur
- dorstlessend van karakter
- goed gehopt en/of gekruid
- hoge vergistingsgraad, droog bier
- afgevuld in 75. cl (champagne)fles
- vooral regionaal verkrijgbaar
- hoofdzakelijk gerstemout, andere granen mogelijk
|
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 90 min. |
| alcoholpercentage: | 5.0 % |
| begin-SG: | 1050 |
| EBC (kleur): | 12.0 |
| EBU (bitterheid): | 32.0 |
| Brouwhuisefficiëntie: | 70 % |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 2 Kg |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
| Tarwemout, donker (15 EBC) | 0.25 Kg |
|
15 EBC
|
|
| Vienna mout (8 EBC) | 0.25 Kg |
|
8 EBC
|
|
| East Kent Goldings | 20 gr |
90 min. |
4.8 α
|
Bloemen |
| Tettnanger | 15 gr |
15 min. |
3.8 α
|
Bloemen |
| Maischwater | 8.9 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Spoelwater | 8.1 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
| Belle Saison | 1 |
|
|
Leverancier: Lallemand |
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
| 54 °C | 67 °C | 78 °C |
| 1 min. | 90 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Alcohol percentage, EBC en EBU berekend m.b.v. Brouwvisie.