12 artikelen uit het clubblad van Januari 2012

Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww januari 2012
Door: Nico Mes

Er is alweer een nieuw jaar begonnen. Wat zal dat ons brengen. Als je de media mag geloven niet veel goeds. Maar dat zal voor ieder van ons verschillend zijn. Het vorige jaar kan gekenschetst worden als het jaar van de opkomst van de sociale media zoals twitter. Ik vraag me af of dit ook door  brouwers veel gebruikt wordt. Ik zie me nog niet twitteren : nu begin ik met schroten, vervolgens het maischen is begonnen, etc. Ik zag wel op internet dat er over bier getwitterd wordt. Meestal over het bier drinken maar soms ook over bier brouwen. Natuurlijk zou het een methode om met elkaar te communiceren over bierbrouwen kunnen zijn. Voorlopig voor mij nog geen getwitter, niet bij het brouwen en niet op andere tijden. Met mijn mobieltje kan dat ook nog niet. Ik beperk mij maar tot de andere media zoals internet, boeken en de bladen, zoals het clubblad. Misschien een teken van gevorderde leeftijd. Binnenkort nog een jaartje erbij. Het zal wel nooit meer goed komen met mijn getwitter. Overigens, het woordenboek in Word kent het woord ook nog niet. Ik loop dus maar een paar jaar achter. Maar dat zal een goed  2012 niet verhinderen. Ik wens jullie allen een goed 2012, met of zonder getwitter.

Nico

Terug naar overzicht

Van het Bestuur, januari 2012

tww januari 2012
Door: Walter Bakker

Iedereen weer een voorspoedig Nieuwjaar gewenst. Dat dat jullie maar veel tijd en inspiratie mogen hebben in 2012 om mooie bieren te brouwen!

Komend jaar en daarna

Voor de vereniging zal 2012 weer de vaste activiteiten hebben zoals de brouwcursussen, de excursie, de gezamenlijke brouwdagen, de clubavonden, enz., maar de aandacht zal vooral uitgaan naar de voorbereidingen van de organisatie van het ONK in 2013. Hiervoor moeten nog veel zaken geregeld worden, zoals het vaststellen van de locatie (liefst in of in de buurt van de Haarlemmermeer), de activiteiten op de dag van het ONK, de keuze van het kloonbier, het ophalen van de flesjes, organisatie van de keuring en nog veel meer. Hierbij doe ik een oproep voor mensen die mee willen helpen het ONK te organiseren. Als we met veel mensen zijn kunnen we de werkzaamheden beter verdelen en de tijdsinspanning voor alle vrijwilligers aanvaardbaar maken; het wordt dan echt leuk om hier je steentje aan bij te dragen.

Afgelopen clubavond

Zoals eerder gezegd: geen kerstdiner op de laatste clubavond van het jaar maar een avond in het teken van winterbier. Jan van der Lee presenteerde zijn Whiskey-honingbier en liet iedereen hiervan proeven. Jan, dit bier smaakte goed en een dergelijke actie is voor herhaling vatbaar!
Vervolgens presenteerde Jan Wurpel zijn Winterbier dat hij samen met Erik Deelissen gebrouwen had en dat vervolgens als bier van de maand op de tap te verkrijgen was. Een heerlijk bier en behoorlijk zwaar qua alcohol, zodat ik na een paar biertjes toch niet zo nuchter meer naar huis ging. Gelukkig waren er als compensatie een tafel vol lekkere hapjes die door Wilma Wurpel waren klaargemaakt en die mooi combineerden met het winterbier.

Komende clubavond

Op de clubavond van januari zou Kitty Hendrix een presentatie geven over Brouwerij De 7de Hemel, maar dat kan helaas niet doorgaan vanwege een auto-ongeluk dat zij gehad heeft. De lezing zal verplaatst worden naar een toekomstige clubavond. In plaats hiervan zal een presentatie over bieretiketten worden gehouden en zal Theo van Eijden een introductie doen van het ONK 2013. Tevens zal de excursie-commissie een kort praatje houden over de excursie die op vrijdag 16 maart zal plaatsvinden.

Gezamenlijke brouwdag

Zaterdag 18 februari is er weer een brouwdag. De brouwdag wordt georganiseerd door Jan Wurpel en het bier dat hij uitgekozen heeft is het winterbier dat we vorige clubavond van de tap mochten proeven. Omdat dit een zeer sterk winterbier is heeft het een lange rijping nodig en zal het op dronk zijn voor de winter van 2012/2013.
Ondanks eerdere berichtgeving, is nog niet bekend waar de brouwdag precies plaats zal vinden. We hoorden dat het door een verbouwing niet aan de Hoofdweg kan. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Opgeven voor deze brouwdag kan nog tot 4 februari.

Tot de volgende clubavond,
Walter Bakker

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, januari 2012

tww januari 2012

Door: Michael en Stefan Woolthuis

In verband met het iets te laat opmerken van de biertypen voor de clubwedstrijd en het ONK gaan we de volgorde van de pakketten een ietsje husselen. Zodoende kan iedereen toch alles nog op tijd af hebben. De volgorde wordt als volgt:

Clubavond januari

Dubbeltje (type: dubbel). Je zou zomaar kunnen zeggen dat deze dubbel op een zekere Leffe kan gaan lijken. Het is geen echte kloon maar het zou wel ontzettend lekker zijn als hij er een beetje in de buurt komt (voor het recept zie vorige clubblad of de site).

Clubavond februari

Bietsbooi (type: California steam). Een mooi amberkleurig bier met een hoppige afdronk. Een ondergistend bier maar de gist behoudt zijn ondergistende karakter tot een vergistingstemperatuur van 19 °C. Kan je dus eigenlijk nauwelijks meer ondergistend noemen en dit is dus een ondergister die door iedereen gebrouwen kan worden (voor het recept zie vorige clubblad of de site).

Clubavond maart

Duffel (type: Belgian strong ale). Een kloon van het fameuze Duvel. Dit recept is ook in 2010 als pakket geleverd. Het bleek toen wonderwel erg op een Duvel te lijken. Dit jaar dus precies hetzelfde recept. Wij zelf gaan wel het Kardemon pitje 1 minuut minder lang mee laten koken om een nog betere gelijkenis te krijgen. Voor het recept zie de site.

Clubavond april

Kuls (type: Kölsch). Een echt Duits biertje, lekker verfrissend en goed om een warme lente avond af te koelen.

  • Start SG 1047
  • Eind SG 1013
  • 10 EBC
  • 25 EBU
  • 5 vol % alcohol
  • Kooktijd 60 min.

Ingrediënten

Pilsmout

 

1200gr

 

Havermout

 

350gr

 

Munichmout

 

450gr

 

Hallentauer Mittelfruh

4,6 α

15gr

60 min

Hallentauer Herschbrucker

5.1 α

10gr

15 min

Hallentauer Herschbrucker

5,1 α

5gr

3 min

Maischschema

Temperatuur (°C)

63

72

78

Tijd (minuten)

30

25

2

Clubavond Mei

MacTof (type: Scotch export ale). Erg lekker tijdens een koude lente avond. Dit recept leent zich uitstekend voor een kruiden experiment. Houdt dan wel rekening met de reeds aanwezige karameltoets. Recept zie het vorige clubblad.

Alle recepten verschijnen één dezer dagen op de site.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.

Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, januari 2012

tww januari 2012
Door: Dean Southall

New York! New York!

Ik ben begin december met een vriend van mij naar New York gevlogen, voor zijn 50ste verjaardag. Het is een prachtig stad. Ik ben er meerdere keren geweest. Als men denkt aan bier in de VS, denk jij aan Bud, enz. Goedkoop pils zonder smaak, maar niets is minder waar tegenwoordig. Er zijn duizenden microbrouwerijen in de VS en zij brouwen heel goede bieren. Na de drooglegging was er bijna niks van de brouwtraditie over. Jij mocht wijn maken thuis maar bier niet. Pas in 1979, toen Jimmy Carter President was, mocht men thuis brouwen. In de jaren '80 was er een explosie van microbrouwerijen. In het begin maakten zij bieren die kopieën zijn van Europese recepten zoals IPA's, dubbels enz. In de loop van de jaren brouwden zij steeds innovatievere bieren.

Een favoriete brouwer van mij is Dogfishead in de staat Delaware. De brouwer, Sam Calagione, was klaar met zijn studies en vroeg zichzelf af, 'wat ga ik doen? Ik ga een microbrouwerij beginnen!!' Een probleem: een microbrouwerij mocht niet van de staatswet. Sam ging naar het hoofdkantoor van de staat toe en vroeg de mensen van de staat, 'kunnen wij deze wet niet terugdraaien?', en na enige tijd is dat ook gebeurd en mocht Sam zijn brouwerij beginnen. Hij begon met een proeflokaal (brewpub). Het ging natuurlijk niet vlekkeloos in het begin maar nu heeft hij 2 brewpubs. Hij brouwt heel innovatieve bieren zoals de 60 minute IPA waar iedere minuut van de 60 minuten kooktijd een klein beetje hop wordt toegevoegd. Er is ook en 90 minuten en 120 minuten versie!!!!

Terug naar New York. Het heette vroeger Nieuw Amsterdam en jullie Nederlanders hebben het met ons Engelsen geruild voor Suriname (ik dacht dat jullie een reputatie hadden als goede handelaars ;-) Er is nog steeds Nederlandse invloed: een van de langste lanen is Amsterdam Avenue. Haarlem is een onderdeel van Manhattan, enz.

Er zijn er veel veel goede bars in NYC met vooral een rijke keus aan goede Amerikaanse bieren en ook wat goede buitenlandse bieren, meestal Belgisch maar ik heb ook NL bieren gezien (bijvoorbeeld De Molen, Klein Duimpje en de Hemel :-). Bars in de VS zijn iets anders dan in NL, zij hebben vaak 2 TV's om de sport te kunnen bekijken. Jij moet altijd een fooi geven omdat het salaris heel laag is in een kroeg en zij leven van de fooien. $1 per bier is normaal. Voor een pint (niet hetzelfde maat als een Engelse pint maar nog steeds ongeveer een halve liter kost ongeveer $5. Wat mij opviel is dat er net zoveel vrouwen als mannen in de bars bier drinken :-)

Thailand en Malasie december '11 – januari '12

Ja, weer op reis! Ik heb een hekel aan de winter in Europa, koud, donker, enz. Thailand in januari is net zoals een heel goede zomer in NL, warm (rond 28 °C), zonnig en droog (de zware regen valt meestal rond september). Accommodatie is goedkoop, rond de 20 Euro per nacht voor een 2-persoons kamer ensuite. Eten is goedkoop, een handvol Euros. Bier is ook goedkoop, tussen 1.50 en 2 Euro per halve liter pils. Omdat het hier zo warm is, is er bijna alleen maar pils te vinden. Maar er zijn wat Europese mensen hier met pensioen (jij mag een pensioen visum aanvragen als jij boven de 50 bent) en zij hebben een stukje NL, België of Engeland in de toeristische plekken van Thailand.

Et Chiang Mai BrewpubOnze eerste stop was Chiang Mai in het noorden van Thailand. Een mooie oude stad. Er is een Duitse microbrouwerij hier. Dus Et en ik gingen langs om wat bieren te proeven. Zij hebben 6 bieren van het vat, allemaal Duitse stijl. De bieren zijn natuurlijk duurder, rond 3 Euro per halve liter. Het was redelijk rustig toen wij aankwamen. De brewpub is niet makkelijk te vinden, het is niet in de toeristische kern van de stad en dus jij moet een taxi nemen (slechts 2.50 Euro). Wij hadden een lekker bier besteld en wij raakten aan de praat met een Australiër. Hij werkt in Chiang Mai en helpt ook in de brouwerij af en toe, in ruil voor bier. Er was een bier op het menu die niet meer te bestellen was, een koffie bier! Jammer!! Later zagen wij hem aan het praten met iemand die duidelijk geen Thai was. Dit bleek de brouwer te zijn en de Australiër introduceerde ons. Een aardige vent, een Duitser natuurlijk! Ik vroeg hem over het koffie bier. Het mag niet volgens de reinheitsgebot? Dat klopt, zei hij. Tijdens het brouwproces mag het niet, maar tijdens het tappen wel. Ik zei: 'jammer dat ik te laat was om het te proeven' en hij ging weg om zijn baas te vragen of het mogelijk was. Later kwam hij terug met een koffie bier, vers gemaakt! Hij kon niet precies vertellen wat het recept was maar ik denk dat het het Oktoberfest bier was met wat koffie erbij. Wel lekker.

Een paar dagen later zijn wij naar Sukhothai geweest (mooi oude ruïnes) en Lop Buri (vol rondlopende apen). Daarna was Bangkok aan de buurt. Een ingewikkelde stad vol oude en moderne gebouwen. Er zijn er twee brewpubs in Bangkok. Ik heb allebei vorig jaar bezocht en wij hadden niet zoveel tijd, dus wij hebben slechts de Duits brewpub bezocht. Het kost wel wat tijd om te bezoeken en zij hebben slechts 3 biertjes: een lager, een dunkel en een weizen. Allemaal aardig en anders dan de goedkope pils in Thailand, maar niks bijzonders. Bediening was attent. Wat vreemd was dat er een hoop whisky gedronken werd. Vreemd, eh? Whisky is wel populair in Thailand, een paar lokaal gemaakte, goedkoop varianten.

9de januari Phuket, Thailand

Tawan Daeng Brewpub BangkokMet een vertraagde vlucht (geen smoes), kwamen wij een uurtje later aan in Phuket, te laat. De dag daarna waren wij op zoek naar een brewpub die ik gevonden had op ratebeer.com. In Lop Buri konden wij de brewpub niet vinden, ook op Bangkok vluchthaven was de brewpub niet te vinden, maar toevallig was de brewpub op 5 minuten loopafstand van onze hostel. Een leuke verrassing maar veel te vroeg voor een biertje… Dus rondkijken, enz., enz. De brewpub heeft slechts 3 biersoorten, allemaal ongefilterd: een pils, een witbier en een vreemd Engels Esb/donker bier kruis. Allemaal erg lekker na een week pils!

Deel II over een maand: Maleisië…
Dean Southall
deanso@yahoo.com

 

Terug naar overzicht

Zelf etiketten maken

tww januari 2012
Door: Theo van Eijden

Tip van Theodoor: Maak in 5 minuten je eigen bieretiket. Voor een ieder die graag zelf een etiket wil maken voor zijn bier, maar niet lang achter de computer wil zitten, is hier de oplossing. 

http://labeley.com/

 

Zonder enige kennis te hebben van grafische vormgeving ben je in staat zeer mooie etiketten te maken. Om te beginnen kan je kiezen uit 22 verschillende vormen etiketten; dit gaat van rond, rechthoekig naar klassiek. Hierbij kan je een achtergrondkleur kiezen of een van de 24 standaard opmaken of een combinatie van beide. Ook is het mogelijk een eigen achtergrondvullende afbeelding te uploaden vanaf je eigen PC. Standaard is voorzien in 20 verschillende afbeeldingen die je een van de 12 kleur nuances kan geven. Vervolgens mag je (moet niet)  een van de 17 banners toevoegen die je ook weer een kleur kan geven. De volgende stap is het toevoegen van een tekst in de banners. Je kan meerdere teksten toevoegen en slepen naar de plaats waar je hem wilt hebben. Natuurlijk kan je de tekstgrootte, stijl, kleur, schaduw, outline, enz. aanpassen. Ook is de tekst in verschillende cirkelbogen te plaatsen, zodanig dat deze de vorm van de banner volgt. Om er een persoonlijk tintje aan te geven kan je ook een eigen  afbeelding kiezen die je uploadt. Als laatste de mag je de afbeelding van het resultaat opslaan en downloaden als .jpg bestand. Grote voordeel is dat je geen programma hoeft te installeren maar dat je alles online doet en het is helemaal GRATIS! Dus geen gedoe met software plug-ins, virussen en spyware. 

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww januari 2012
Door: Ben Jacobs

In december 2011 is op de laatste clubavond van het jaar het gouden toetsenbord uitgereikt. Daarbij heb ik het een en ander verteld over de mediacommissie en het clubblad dat wij maken. En dat wil ik niet onthouden aan alle leden die er niet bij konden zijn. 

Het belang van ons clubblad: het is logisch dat het blad je informeert over alles wat er gebeurt binnen de vereniging, fijn als je niet altijd op de clubavonden aanwezig kunt zijn. En dan denkt een ieder natuurlijk aan de agenda, maar ik denk liever aan de bijdragen van de leden die na het meemaken van een clubactiviteit dit op papier toevertrouwen. Mijn dank aan deze en toekomstige schrijvers.

Verder is ons blad een spreekbuis voor het bestuur, bij deze bedank ik jullie nogmaals voor het neerschrijven van alle bestuurlijke zaken dit jaar. Maar het blad is vooral ook een spreekbuis voor alle commissies die onze vereniging telt. En die daarmee de leden informeren over de activiteiten die ze ontplooien of met jullie willen gaan doen.  Die wedstrijdgegevens of inkoopplannen aan jullie doorgeven, enz., enz. Wederom onze dank naar degene die naast de werkzaamheden die de cie’s met zich mee brengen, dit ook aan de andere leden kenbaar weten te maken door het in ons blad te plaatsen. 

Zelf denk ik dat het blad ook veel meer biedt of kan bieden. Namelijk:

  • Kennis en receptuur: hierbij denk ik aan bier- en gistgeschiedenis. Dit jaar vulde zich spontaan een heel nummer hierover. Veel van die kennis is in kranten of vakbladen gevonden en wordt hiermee de vereniging ingebracht.
  • En wat te denken van alle hopkennis die Theo van de Voorde ons heeft gegeven. Met dank.
  • En de nu jaarlijks terug te keren artikelen over biertypen, waarvan er dit jaar drie zijn uitgewerkt: te weten Stout door Theo van Eijden (dat was een brouwdag bier), Bokbier door Erik Deelissen en Irish Red ale door John Keuris (de wedstrijdbieren).
  • Maar ook heel leuk: brouwinstallatie techniek, waar Carlos Koopman ons mee verraste.

Extra aandacht wil ik geven aan de leuke stukken die vaak te vinden zijn in ons blad van John en Dean. Dean Southall met zijn cybercorner die de wereld van bieren via zijn reizen in ruimte en cybertijd bij ons thuis brengt. En John Gouwerok, de nu vrijwillige uitbater, die jullie in het kort vertelt, vanachter de tap, wat er allemaal gebeurde op onze avonden, over de bieren van de leden op de tap en de punten die wij deze bieren toebedeelden. 

Na al deze schrijversbeschouwingen, het gouden toetsenbord nu: wij hebben met moeite een keuze kunnen maken en hebben het uitgereikt aan John. John, nogmaals dank voor alle fijne stukken het afgelopen jaar.

Ik spreek de hoop uit dat het weer een mooi verenigingsjaar zal worden met vele artikelen in het clubblad. Het februari nummer zal in het teken staan van de giststarter!!. Diverse leden zijn gevraagd hun methode te beschrijven en ik hoop dat ook de andere leden zich aangesproken voelen iets aan het papier toe te vertrouwen.

Proost, Ben
voorzitter media Commissie.

Terug naar overzicht

Brouwcursus en brouwdag oktober 2011

tww januari 2012

Door: Diederik van Nimwegen en Dion van der Born

Van veel dingen wordt gezegd dat je het gewoon moet doen en moet beginnen. Dat geldt ook voor bier brouwen, maar hoe begin je? Dat is snel besloten als je in Hoofddorp woont: met een brouwcursus bij ’t Wort Wat! natuurlijk! Inmiddels is deze achter de rug en tijdens een babbeltje met Theo van Eijden op de clubavond van november vroeg hij of wij onze eerste stapjes op het gebied van bierbrouwen niet in een stukje in het clubblad wilden prijs geven. Dat willen we wel, dus daar gaan we.

'Het'  begon eigenlijk met een bezoekje van Dion aan Haarlemmermeer Culinair begin september. Daar was ook ’t Wort Wat! present met een stand, waar de mannen van Jattwerk op dat moment hun kunsten vertoonden. Na een praatje was de interesse gewekt en is thuis ook de website maar eens bestudeerd. In ons enthousiasme hebben we ons allebei dan ook maar gelijk voor de eerstkomende brouwcursus ingeschreven.

De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de brouwcursussen die meerdere malen per jaar worden georganiseerd. Hoogtepunt van de cursus is deelname aan de gezamenlijke brouwdag, waar onder het toeziend oog van de cursusleiders het eerste 'eigen' biertje wordt gebrouwen.

Op donderdag 3 november meldden we ons in wijkcentrum ’t Kattegat. Voorzichtig werken we ons tussen de drukbezette bridgetafels door naar de cursuszaal, waar we kennis maken met cursusleiders Theo van Eijden en Titus Rinia en onze medecursisten. Een leuke en enthousiaste groep mensen met twee minstens net zo enthousiaste docenten. Voor ons ligt een lijvig cursusboek van Wil van den Broek, wat de komende avonden als leidraad zal dienen en daarna ongetwijfeld nog als naslagwerk.

Wij worden in drie avonden wegwijs gemaakt in de basis van het brouwen. De eerste avond is een inleiding tot het bierbrouwen en, meer nog, wat bier eigenlijk is. Tot ons aller genoegen wordt de avond afgesloten met een aantal commerciële én zelfgebrouwen bieren. Dat geldt gelukkig ook voor de tweede en derde avond die volgen. Maar daar komen we niet (alleen) voor, we komen natuurlijk ook om wat op te steken. Gelukkig komt ook dat meer dan goed en de tweede avond duiken we in het wonderlijke proces dat vergisting heet, en staan we ook stil bij alles wat daarbij mis kan gaan en tot afwijkingen leidt.

De derde en laatste cursusavond staat geheel in het teken van het zelf brouwen. Theo heeft zijn brouwspullen meegenomen en temidden van de diverse potten en pannen bespreken we het recept van de Duvel-kloon die we komende zaterdag zullen gaan brouwen. En, minstens net zo belangrijk, we behandelen de materialen die je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Theo en Titus delen hun ervaringen en vertellen wat handig is, en wat je vooral moet laten liggen. Dat wordt de komende tijd Marktplaats afspeuren en de diverse winkels met een bezoekje vereren…

En dan is het zaterdag 19 november. Even na 9 uur arriveren we bij kwekerij Duivenvoorden in Lisserbroek waar het al een gezellige drukte is. De groepen worden verdeeld en we gaan in de weer met de potten en pannen. De mout gaat in het water, de brander aan en roeren maar. Via een aantal stappen wordt de eindtemperatuur bereikt en kunnen we gaan hevelen. Na een paar pogingen loopt de hevel soepeltjes en na een poosje is alle wort in de kookketel beland en kunnen we gaan koken. Oei! Dat schuimt! Gelukkig zijn we net op tijd en wordt er niets verspild. De hop kan erbij en als alles weer onder controle is, hebben we alle tijd om eens rustig rond te kijken bij de diverse collega-brouwers. Best handig, zo kom je nog leuke ideeën tegen. Ook zijn inmiddels de diverse flesjes open getrokken dus alle gelegenheid om nog wat te proeven. Als de kooktijd erop zit kunnen we gaan koelen en overhevelen naar het gistvat. Giststarter erbij, deksel erop, en het grote wachten kan beginnen… nadat we alle rommel hebben opgeruimd en alle brouwspullen weer schoon bij Theo en Titus in de auto staan.

De cursus zit erop. Nouja, bijna dan. Tijdens de komende clubavond gaan we bottelen, we zijn benieuwd.

En daarna? We kunnen wel stellen dat we aardig aan de slag zijn gegaan. We hebben inmiddels de nodige spullen bij elkaar gescharreld en het eerste eigen brouwsel (een tripel) zit inmiddels in de lagerfles. Tot nu toe lijkt het goed te gaan… maar daar komen we wellicht nog wel op terug in een volgend verhaaltje.

 

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, december 2011

tww januari 2012
Door: John Gouwerok

De laatste avond van het jaar is altijd de avond van afsluiten en opnieuw beginnen. De eerste keer zonder kerstdiner, dat dit jaar verruild was voor een zomer barbecue. Wel was er door Wilma voor hapjes en lekkers gezorgd. Maar wel met bier op tap: het winterbier van De Dorstige Das van Jan en Erik.

Het uitdelen van de oorkondes en bekers voor de nummers 1, 2 en 3 voor bieren in diverse categorieën en het uitroepen van de Clubkampioen en winnaar van de wisselbeker 2011 is een vast onderdeel van deze avond. Voor mij is dat ook dan het moment iedereen te bedanken voor de hulp en ondersteuning in het afgelopen jaar, en speciaal om Wilma en Ria (als onderdeel van het uitbatersteam) te verrassen met een vrolijk kerstboeketje.

Ook ik werd verrast door de redactie van ons clubblad met een prijs, en wel het Gouden toetsenbord voor mijn geneuzel stukjes die nergens over gaan dan geneuzel. Maar ik moet deze stukjes wel schrijven omdat ik de uitslag van maandbierwisselkei bekend moet maken en zonder uitslag geen wedstrijd! Dat kan met het noteren van behaalde punten in drie regels maar dat is erg saai en ik voeg er dan ook wat geneuzel aan toe, zoals ook nu.

Stukjes schrijven kost mij veel moeite, ik ben namelijk taalzwak, maar met hulp van Lidewij, de dikke Van Dale en het groene boekje (denkend aan de lente) kom ik een heel eind. Het was voor mij dan ook een prijsuitdeling, het woord prijsuitreiking bestaat niet in het groene boekje. Ik ben nu ook van mijn rode-potlodensyndroom verlost dat ik opliep in de basisschool na dictees, een A4tje taal vol rode strepen, dat je terugkreeg met boven aan een rode 3 of 4; dit was niet het aantal fouten maar de waardering voor het gemaakte stuk. Met een potje pillen kom ik ook nog wel van die foute klinkers af…

Zo zie je maar, ik brouw bier, ben taalzwak maar heb een f***ing gouden toetsenbord! Dat gun ik iedereen in 2012, dus schrijf!

Groet,
jullie uitbater JOHN

Terug naar overzicht

Parti-gyling

tww januari 2012
Door: Theo van Eijden

Tijdens de literatuurstudie over Stout Bieren kwam ik het fenomeen Party-gyling tegen. Een zeer intrigerend onderwerp. Vandaar dat ik hier nu op terug kom omdat ik van mening ben dat de huidige thuis brouwer deze techniek in zijn voordeel kan gebruiken.

Wat is Party-Gyling?

Om te beginnen met een cliché, parti-gyle brouwen is een van de oudste trucs die er bestaan. Oorspronkelijk was het niet een truc maar een standaard werkwijze tijdens de oudere brouw methoden. Oorspronkelijke maischte men de granen meerdere keren, waarschijnlijk een gevolg van de kwaliteit van de toenmalige mouten die de brouwer tot zijn beschikking had. De eerste wort liet men volledig aflopen, vervolgens werd het graan opnieuw gemaischt met warm water en liet men de tweede wort weer volledig aflopen. Het was gebruikelijk om een sterke ale uit de eerste wort te maken en een veel zwakker "small beer" van de resterende wort.

Het lijkt erop dat deze praktijk veranderde in het eerste kwart van de 18e eeuw, toen de Porter in Engeland populair werd. Brouwers uit Londen begonnen met het combineren van de worts van afzonderlijke maischen teneinde één bier te maken, bekend als 'Entire' of 'Entire-Butt'. Later is dit ontwikkeld tot de Porter. Ale brouwers (Pale Ale en Amber Ale) hielden nog vrij lang vast aan het maken van twee of meer bieren van dezelfde storting. De werkwijze om de mouten na het maishen uit te spoelen tot één batch wort is relatief modern, daterend uit de vroege 19e eeuw. Maar gedurende langere tijd was het gebruikelijk dat brouwers een Pale Ale en een zwakkere Diner Ale maakten uit dezelfde storting mout. Aangezien het totaal van een brouwsel bekend stond als een "gyle" (of "guile" in sommige oudere boeken) werd  deze techniek parti-gyling genoemd. 

Waarom Party-gyling?

Vandaag de dag wordt bijna alle bier geproduceerd als een hele gyle, maar er zijn enkele commerciële brouwers, die de praktijk van de parti-gyling voor bepaalde bieren nog toepassen. Woodforde uit Norwich in Engeland doet het nog zo, waar een 7% Barleywine en een 4,3% Golden Ale van één beslag wordt gebrouwen. Welke twee bieren kan je maken met deze methode? Bijvoorbeeld:

  • Weizenbock / Dunkelweizen
  • Doppelbock / Dunkel
  • Tripel / Pils
  • Tripel / Belgian Pale Ale
  • Belgian Strong Golden / Kolsch
  • Old Ale / Dark Mild
  • Bock / Munich Dunkel
  • IPA/ Ordinary Bitter
  • Scotch Ale/ Scottish Ale
  • Barley Wine/ Pale Ale
  • Belgian Strong Dark / Belgian Abby Ale
  • Helles Bock/ Pils
  • Maibock/ Belgian Pale
  • Imperial Stout / Foreign Extra or Dry Stout.

Hoe kan deze methode door de huidige thuisbrouwer worden toegepast en waarom zou je dat doen?

  • Als je gewoon bent om 20 of 40 liter bier brouwt met je installatie en je niet zit te wachten op 40 liter imperial stout.
  • Als je van experimenteren houdt of
  • je wilt graag verschillende bieren maar niet te vaak brouwen.

Ook is het mogelijk om op conventionele wijze te maischen maar daarna het wort in tweeën te verdelen en dit met verschillende soorten hop of verschillende hopgiften te koken. Dit is een zeer goede methode om verschillende bieren met verschillend hopkarakter te maken en zo te bepalen wat het dichtst bij je eigen voorkeur ligt. Aanvullend kan je ook daarna nog verschillende gist stammen gebruiken. Ook kan je, nadat de het eerste deel hebt laten aflopen, andere mouten zoals kleurmouten toevoegen. 

Nadelen

Wat zijn de nadelen van deze methode? Het is niet geschikt voor een beginnende brouwer. Daarnaast heb je twee branders, pannen en gistvaten nodig. Je zult goed moeten nadenken welke twee bieren je wilt gaan maken en ook zal er wat rekenwerk aan te pas moeten gaan komen. Omdat het eerste deel van het wort een hoog SG zal hebben, moet je voor deze een goede giststarter maken waar voldoende gistcellen in zitten. 

Tot slot

Even in het kort, hoe ziet party-gyling er voor de thuisbrouwer er uit? Maisch al je mouten en laat deze aflopen via je filter. Dit is je eerste wort. Voeg aan de maisch je  spoelwater toe, roer alles goed door en laat deze vervolgens weer aflopen. Dit is je tweede wort. Nu is het zaak hier wat rekenwerk tegenaan te gooien om het wat begrijpelijker te maken. Op onderstaande websites kan je complete Excel bestanden vinden om je berekening te maken. Tot zover mijn betoog. Bestudeer de onderstaande sites en ga voor jezelf na of dit een bruikbare aanpak ik. Om in de stijl van mijn onderwerp te blijven, zou ik willen eindigen met de historische woorden: gaat heen en 'vermenigvuldigt' u. 

Referenties

Andere websites

Terug naar overzicht

Terugblik op 2011

tww januari 2012
Door: Ernst de Moor

Tijdens het kerstdiner in decemberclubavonden, was het altijd traditie terug te kijken op het afgelopen jaar. Daarbij worden dan de vrijwilligers bedankt voor hun inzet.

Dit jaar hadden we dan weliswaar geen kerstdiner, het terugblikken en bedanken van de vrijwilligers hebben we wel gedaan. Deze kregen daarbij een flesje heel bijzonder bier als dank voor hun inzet, en een mooie brief. Omdat die brief een goede terugblik geeft, heb ik besloten 'm ook in het clubblad te plaatsen.

Het jaar 2011 was weer een topjaar voor onze vereniging, waarin de ene activiteit op de andere volgde. Dankzij de inspanning van alle vrijwilligers, konden we de volgende hoogtepunten beleven.

Tijdens de clubavonden zijn er vele vaste items, zo staat daar altijd weer de bibliotheek, die dit jaar flink is uitgebreid met onder andere tijdschriften. De inkoopcommissie verzorgt iedere clubavond weer de maandpakketten en andere ingrediënten, en verstrekt de gisten die bij de gistbank zijn opgekweekt. Regelmatig is op tap een bier dat meedingt naar de maandbierwisselkei, die John Gouwerok in september uitreikte aan Theo van Eijden. Bij al deze clubavonden werden we prima verzorgd met drankjes en hapjes door de bar-vrijwilligers en clubhuiscommissie, die ook de organisatie van de barbecue in Augustus voor hun rekening namen.

Van de jaarbieren DubbelBok en Irish Red Ale kregen we presentaties op 25 maart, en ze werden uitgebreid beschreven in het clubblad. De clubkampioenschappen van November gingen dan ook over deze twee soorten bier.

Maar 't Wort Wat! besteedde ook op andere gebieden aandacht aan kwaliteit. Zo was er op 4 maart de gelegenheid om samen met bierkeurmeesters je bieren te proeven, en liet Fokko Kruizenga in april proeven wat smaakafwijkingen zijn. Jan-Willem Den Hartog van Gulpener vertelde over moutsoorten en Theo Sonnemans van de Lindeboom brouwerij vertelde over speciaalbier en de markt waar dit in afgezet wordt. Luchtiger en ook bijzonderder was de zittende stadswandeling door Haarlem, die Hans van Rooden en Tous Wijkhuizen ons gaven.

Verslagen hierover kun je lezen in het clubblad dat je elke maand weer op je deurmat vindt. Daar doen we ook kennis op over bier en brouwen, en we vermaken ons met luchtigere artikelen. In het clubblad was ook te lezen over allerlei speciale gebeurtenissen, zoals twee keer een bezoek aan Jopen, met een unieke rondleiding op 19 april. Maar ook een bezoek aan De Prael, en het brouwen bij kasteelruïne Brederode. Op 12 februari brouwden we er twee soorten bier met middeleeuwse kruiden, en na een selectie op 21 april konden we op 18 oktober proeven wat Klein Duimpje er van had gemaakt. We hebben er heerlijk gegeten (en gedronken!).

Een bijzonder groot succes was het Polderbok van dit jaar. Nooit eerder is er zoveel van verkocht, en niet alleen op de clubavond van 30 september. Het is op vele andere lokaties te koop geweest en eigenlijk was er gewoon te weinig. Lag het aan het mildere recept, of aan het bijzonder mooie etiket? In elk geval heeft ook de burgemeester van het Polderbok genoten. We hadden echt veel te weinig, dus hopelijk kunnen we in 2012 meer maken! De clubavond bij De Prael, waar het gebrouwen is, was bijzonder leuk.

We hebben ook nog andere brouwerijen bezocht, tijdens de excursie van april, Dat was een waar feest, met bezoeken aan de brouwerijen van Lindeboom en Jabeek. De commissie had de reis tot in de puntjes voorbereid, en het geheel werd op vrolijke wijze afgesloten door de cabareteske presentatie bij brouwerij Sint Servattumus.

Ondanks dat de brouwdagen niet meer gratis georganiseerd kunnen worden, zijn ze wel druk bezocht. Bij de brouwdag van 19 november waren er zelfs 22 brouwsets aanwezig. Met het publiek en andere activiteiten was het een drukke boel. Maar ook de andere brouwdagen waren weer op en top gezellig, al klaagden sommigen over de loopafstand bij Brederode. Bij het oatmeal stout brouwsel van 24 september hadden we zelfs Chinese gasten uit Honk Kong.

Twee van de vier keer was ook praktijkdag van de cursisten, die dit jaar in grote getale aanwezig waren. De cursus loopt zo enorm goed, dat beide cursussen volgend jaar ook alweer vol zijn.

't Wort Wat draagt de hobby van het bierbrouwen niet alleen bij cursisten en leden uit, maar we trekken ook door den lande. Zo gaven we brouwstappendemonstraties tijdens het Noord Hollands Bierfestival, bij de Vierde Delftse brouwbeurs, op de Gulpener hopfeesten, bij de Open brouwerijdag van Leidsch Bier, en natuurlijk tijdens onze eigen 'Één liter eigen bier' actie. En of dat nog niet genoeg was, heeft JATTwerk nog brouwdemonstraties gegeven op Country Fair "De Glip" in Heemstede en tijdens Haarlemmermeer Culinair.

Al met al vallen we behoorlijk op, en niet alleen tijdens dit soort evenementen. MeerRadio zocht ons op, met een zestal interviews op radio tot gevolg. Twee daarvan in de avond, en vier tijdens gezamenlijke brouwdagen. Maar ook het NRC wist ons te vinden met een bijlage over bierbrouwen in het nummer van zaterdag 15 oktober. En de aankondiging van de 'Één liter eigen bier' actie heeft in diverse kranten en op Blogs gestaan.

Ook tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen werd onze naam genoemd, omdat ons lid Gerard Ypenga de eerste plaats van de klasse E wist te bemachtigen.

En tenslotte is dit alles vastgelegd door de fotografen, die vele foto's op de website plaatsten.

Je ziet het, een enorme hoeveelheid activiteiten, die alleen mogelijk is met een grote groep vrijwilligers. Daarom hopen altijd weer op vele enthousiaste vrijwilligers!

Ernst de Moor.

Terug naar overzicht

Uitslagen clubkampioenschap 2011

tww januari 2012
Door: Theo van de Voorde

Hieronder volgen de uitslagen van de clubkampioenschappen 2011. Allereerst de uitslagen van de categorie: Irish Red.

Plaats

Naam inzender

Punten 1e ronde

Punten 2e ronde

Gemiddeld

1e

Jacques Stricker

76

72

74

2e

Ben Jacobs

70

75

73

3e

Jan Wurpel

75

67

71

4e

Carlos Koopman

82

59

70

5e

Lars Taylor

85

49

67

6e

Niels en Matthijs vd Weijden (Twin)

62

68

65

7e

Hans van Neijenhoff

49

78

64

8e

Niels en Matthijs vd Weijden (Duo)

62

57

60

9e

Patrick van Zijl

69

41

55

9e

Titus Rinia

50

60

55

Dan de uitslagen van de categorie Dubbel Bock.

Plaats

Naam inzender

Punten 1e ronde

Punten 2e ronde

Gemiddeld

1e

Lars Taylor

80

84

82

2e

Niels en Matthijs vd Weijden (Tweeling)

81

78

80

3e

Lars Taylor (Dry Hop)

66

88

77

3e

Niels en Matthijs vd Weijden (Duo)

70

83

77

4e

Jattwerk

77

72

75

5e

Titus Rinia

85

59

72

6e

Jacques Stricker (Dubbelbock)

51

80

65,5

6e

Martin Peerdeman

69

62

65,5

7e

Hans van Neijenhoff

48

82

65

8e

Jan Wurpel

45

84

64,5

8e

Jacques Stricker (Ein Fainer Doppelbock)

55

74

64,5

9e

Patrick van Zijl

46

75

61

10e

Ben Jacobs

55

54

55

11e

Carlos Koopman

63

44

54

 

Opmerking t.a.v. de 11e plaats, 2e ronde: Het keuringsformulier was v.w.b. de puntentelling niet helemaal ingevuld i.v.m. de slechte kwaliteit. Daarom hebben we er het laagste aantal punten van deze klasse op gezet.

Het viel ons als wedstrijdcommissie op dat er nogal wat verschil was in de puntenwaardering tussen de keurmeesters. Het opvallendste was echter dat dit met name bij de amateurkeurmeesters het geval was. Het is daarom te hopen dat er volgend jaar weer voldoende officiële keurmeesters aanwezig zullen zijn.

Namens de wedstrijdcommissie,
Theo van de Voorde

Terug naar overzicht

Jaarverslag van het bestuur over 2011

tww januari 2012
Door: Erik Deelissen

Met het hierna volgende verslag geeft het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2011. Het jaar 2011 is voor ’t Wort Wat een uitstekend en actief jaar geweest. Het bestuur bedankt een ieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor onze vereniging. Naast oudgedienden hebben wij vele nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen.

Bestuursbeleid

Besloten is het bestuursbeleid over 2011 gerichter in te vullen dan het voorgaande jaar: niet in de breedte maar concentreren op een paar goed te realiseren doelen. Het voordeel is ook dat dit gemakkelijker te communiceren is, zowel tijdens de ALV als in ons clubblad. Het beleid moet altijd het doel van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als:
'Het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen van kennis daarover', dienen.

Zoals elk jaar hebben we het beleid uitgewerkt aan de hand van drie kernbegrippen: Communicatie, Participatie en Kwaliteit. Hierbij is het dit jaar nadrukkelijk de bedoeling om voor elk van deze kernbegrippen één invulling te geven.

Communicatie

Na ons enkele jaren gericht te hebben op de communicatie binnen de vereniging, werd het nu tijd ons opnieuw naar buiten te richten. Daarom hadden we het doel geherdefinieerd tot het trekken van belangstellenden bij activiteiten die we organiseren. Deze belangstellenden komen dan niet primair om lid te worden, maar omdat het leuk is onze hobby uit te dragen en te vertellen over het bierbrouwen.

De publiciteitscommissie heeft deze taak op zich genomen, en hun doelstelling werd dan ook als volgt bijgesteld: De naamsbekendheid van de vereniging te bevorderen, door lokaal en/of regionaal bekendheid te geven aan activiteiten die ’t Wort Wat! organiseerde. John Westerveld ging zich hier mee bezig houden, en werd ondersteund door Jan-Willem Fukkink. Afgelopen jaar werden diverse media benaderd over activiteiten waaraan ’t Wort Wat! deelnam. Denk hierbij aan de gezamenlijke brouwdagen en de 'Één liter eigen bier' actie op deze brouwdagen. Diverse media hebben aandacht besteed aan onze activiteiten zoals lokale radio en televisie en diverse lokale weekbladen en landelijke dagbladen.

Participatie

Participatie is de invulling van het “Voor de leden, door de leden” beginsel. Voor de derde keer hebben we nu vrijwilligers bedankt met een klein presentje, afgelopen jaar was dat een biertje van de Limburgse brouwerij de 7e hemel uit Sevenum.

Dit jaar hebben we ook een themacommissie opgericht. Tijdens de ALV is gestemd op drie mogelijke commissies, tijdens deze ALV werd gekozen voor een commissie die zich ging bezighouden met flessen spoelen: diverse methoden werden onderzocht om flesjes met zo weinig mogelijk inspanning goed schoon te maken. De commissie werd opgericht, John Westerveld en Stefan Woolthuis gingen zich hier in eerste instantie mee bezighouden. Op een clubavond in 2012 komt er een korte presentatie over dit onderwerp.

Kwaliteit

Met het kernbegrip “kwaliteit”, wilden we aandacht besteden aan de kwaliteit van het brouwproces, en de smaak van het bier dat dit opleverde. We proefden al regelmatig bier met de vele bierkeurmeesters die onze vereniging rijk is, maar we proefden nog weinig van elkaars brouwsels. De ruilbierencommissie heeft gepoogd hierin te bemiddelen, maar dat heeft helaas niet gewerkt. Het plan om elkaars bieren na een brouwdag te proeven is deels uitgevoerd, onder andere na de brouwdag bij Kasteelruïne Brederode.

Ten slotte

We zijn van mening met dit opgezette beleid de vereniging nog interessanter gemaakt te hebben. Dit kon alleen mogelijk gemaakt worden door leden die actief hun steentje hebben bijgedragen.

Het bestuur in 2011

Theo van Eijden werd tijdens de ALV van maart 2011 gekozen als algemeen bestuurslid en volgde daarmee Dean Southall op die te kennen had gegeven onvoldoende tijd over te hebben om goed als bestuurslid te kunnen fungeren. Met de nieuwe samenstelling werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:

Functie Naam

Aandachtsgebied

Voorzitter
plv. penningmeester

 Ernst de Moor Mediacommissie
Publiciteitscommissie
Brouwdemocommissie
Secretaris Erik Deelissen Excursiecommissie
Polderbokcommissie
Bibliotheekcommissie
Penningmeester Walter Bakker

Clubkampioenschapcommissie
Kascommissie
Gistcursuscommissie

Algemeen bestuurder
plv. voorzitter
Jan Wurpel Clubhuiscommissie
Inkoopcommissie
Fotografencommissie
Algemeen bestuurder
plv. secretaris
Theo van Eijden Brouwcursuscommissie
Flessenspoelcommissie
Gistbankcommissie

Wij hebben dit jaar van 39 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 43 nieuwe leden. Tevens hebben zich 2 nieuwe donateurs zich gemeld, en hebben we afscheid genomen van 4 donateurs. Op dit moment (peildatum: 31 december 2011) hebben we 196 leden, 18 donateurs en 2 ereleden.

Clubavonden in 2011

  • De clubavond van 28 januari vond plaats in de Wijnkerk of Vestekerk maar in de volkmonds genoemd de Jopen kerk te Haarlem. Vanwege de drukte is de clubavond niet geheel volgens afspraak gegaan. Er is een aanbod van Jopen gekomen om het op een dinsdagavond te herhalen.
    • Op deze avond waren 83 leden aanwezig.
    • Op 19 april ging de Jopenkerk op herhaling. We werden wederom verwelkomd in de pastorie met een biertje. We begonnen met een video van de Haarlemse bierhistorie en de ontwikkeling van de Jopenbrouwerij tot op heden. Hierna hield Michel Oordeman een welkomstwoord en gaf een inleiding over Jopen bier en de ontwikkelingen die op dat moment gaande waren. Hierna mochten we bij hoge uitzondering de brouwerij bezoeken en kregen we alle ins en outs te horen. We mochten ook nog even wat proefglaasjes uit de gisttanks tappen waar op dat moment een IPA vergistte, gemaakt met een Nieuw Zeelandse hop Nelson Sauvin genaamd.
  • De clubavond van vrijdag 4 maart stond in het teken van de jaarlijks terugkerende ALV. Op deze clubavond waren 45 leden en een erelid aanwezig. De ALV verliep gladjes. Theo van Eijden had een vaatje Stout voor onder de tap geleverd, het bier werd zeer hoog gewaardeerd. De keuring van eigen bieren door keurmeesters van onze club verliep op een ongedwongen manier.
  • De clubavond van vrijdag 25 maart. Deze clubavond begon met het gebruikelijke vragenhalfuurtje, hierna werden John Gouwerok en Dean Southall in het zonnetje gezet. John Gouwerok omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en afscheid nam van de stichting Meerwaarde. John werd bedankt voor al zijn goede zorgen de afgelopen jaren en kreeg uit handen van onze voorzitter een luxe bierpakket als dank. Tevens ontving John een Kei op een houten standaard met inscriptie. Hiermee wilde het bestuur laten weten dat John onze kei is.
    • Dean Southall werd bedankt omdat hij afscheid heeft genomen als algemeen bestuurder van onze vereniging. Dean kon zijn nieuwe baan en het bestieren van zijn bierwinkel in Den Haag niet meer combineren met zijn bestuurswerkzaamheden. Omdat Dean een bierwinkel uitbaat was een bierpakket niet origineel, dus EdM gaf hem een chocolade pakket. Dean was daar zeer gecharmeerd van.
    • Erik Deelissen en John Keuris gaven elk een lezing over de bieren van het jaar 2011. Erik Deelissen over bockbieren en John Keuris over Irish Red.
    • Er waren op de clubavond 50 leden aanwezig.
    • Inkoop en bibliotheek waren ook present.
    • Het tapbier van de maand was een bokbier gebrouwen door de tweelingbroers Niels en Matthijs van der Weijden.
  • Op de clubavond van vrijdag 29 april was Fokko Kruizenga onze gast. Fokko Kruizenga's beroep is senior flavourist. Hij is werkzaam bij een grote fabrikant van smaak- en geurstoffen. Fokko had een zeer interessante presentatie gemaakt over de smaakafwijkingen in bier. Eerst nam hij ons mee in de basics van het proeven en ruiken om daarna een pils te presenteren waar opzettelijk een smaak- en geurstof was toegevoegd om de afwijking te leren herkennen. Na elke afwijking kregen we ook een proefglaasje met een commerciële variant waar in deze afwijking was te proeven. De presentatie is door Fokko ter beschikking gesteld aan de club en is te downloaden.
    • Deze avond waren 50 leden aanwezig.
  • Op vrijdag 27 mei was Jan-Willem den Hartog, 1e brouwmeester van Gulpener, uitgenodigd om een presentatie te houden over moutsoorten en wat deze doen in je bier. Diverse moutsoorten werden behandeld. Het was een interessante presentatie. Jan-Willem was niet met lege handen gekomen, hij had een houten vaatjes Maastrichts Ajt meegenomen, een complex bier. Het bier is een combinatie bier, vergist met wilde gisten en versneden met jong bier. De wilde vergisting vond plaats op dezelfde manier die brouwerij Rodenbach toepast. Het bier had een jaar op houten vat gerijpt en had een alcoholpercentage van 3,1%. Het bier was versneden met oud bruin en jonge pils.
    • Bier op tap was aangeboden door Frits Langeveld. Het bier mocht niet meedoen aan de competitie omdat het commerciëel gebrouwen was.
    • Deze avond waren 65 leden aanwezig.
  • De clubavond van vrijdag 24 juni vond plaats bij brouwerij de Prael in Amsterdam. Op deze dag was de Polderbokcommissie bezig geweest met het brouwen van de succesvolle Polderbok. Er waren deze avond 47 leden aanwezig. De avond verliep informeel. Na binnenkomst kregen de leden van de secretaris twee consumptie bonnen om bier of frisdrank te bestellen. De rest van de consumpties waren voor eigen rekening. Na een welkomstwoord door Fer Kok konden belangstellende onder leiding van leden de Polderbokcommissie een rondleiding krijgen door de brouwerij. De bedoeling was dat Fer Kok ook het een ander zou uiteenzetten over zijn ideeën om amateurbierbrouwers de gelegenheid te bieden om hun bieren op tap te laten zetten in het proeflokaal. Maar omdat er ook veel ander publiek aanwezig was bewaart Fer dit tot een later gelegenheid.
    • De inkoopcommissie had kans gezien om op verzoek bestellingen tijdens deze avond uit te leveren.
  • Vrijdag 26 augustus 2011 hielden wij onze clubavond bij de boerderij van Nico van der Geest aan de Hoofdvaart in Hoofddorp. Dit naar aanleiding van opmerkingen van leden tijdens de afgelopen ALV om weer eens een barbecue te organiseren in plaats van het Kerstdiner. Er hadden zich 56 deelnemers aangemeld. Er zijn tijdens deze avond en achteraf veel positieve reacties ontvangen over deze avond. Men was zeer content met de locatie en de informele sfeer. Het vlees was van uitstekende kwaliteit en geleverd door Gerard van Bourgondieën. Een punt van kritiek was dat hoeveelheid salades te weinig was voor de hongerige magen. Volgend jaar is de clubhuiscommissie van plan de salades zelf te verzorgen. Brouwerij Klein Duimpje had de tapinstallatie aan ons uitgeleend en een vat Blauwe Tram Tripel erbij geleverd.
  • De clubavond van vrijdag 30 september had een vol programma. Daarom was ervoor gekozen het vragenhalfuurtje over te slaan i.v.m. tijdnood. Allereerst werd de Kei uitgereikt door John Gouwerok aan TvE voor het leveren van het beste tapbier over de afgelopen twaalf maanden. TvE won deze trofee met een Oatmeal Stout.
    • Op deze avond werd ook het Polderbok uitgedeeld aan de leden die deze besteld hadden. Hierna was het de beurt aan JW voor een presentatie over het brouwen van de Polderbok welke plaatvond bij brouwerij de Prael op 24 juni 2011. JW gaf een uitgebreide presentatie ondersteund met veel foto’s gemaakt tijdens het brouwen van de Polderbok. Tevens werd er door JW een doos Polderbok aangeboden aan Oscar Damad voor het leveren van de foto welke ons etiket van het Polderbok 2011 siert. Na een korte pauze was het de beurt aan Theo Sonnemans van brouwerij Lindeboom uit Neer. Theo gaf een presentatie over speciaal bier, nu niet technisch maar meer over de markt waar men speciaal bier afzet en de problemen die men tegenkomt.
    • Het bier op tap was onze Polderbok, eerste biertje was van het bestuur, de rest kon tegen betaling worden aangeschaft.
    • Er waren deze avond 52 leden aanwezig.
    • Bibliotheek en Inkoop waren deze avond ook aanwezig
  • De clubavond van vrijdag 28 oktober begon met de uitreiking van een mooie bos bloemen aan onze voorzitter EdM voor zijn vrouw Ineke voor het ontwerpen van het Polderbok etiket.
    • Op deze avond was Hans van Rooden uitgenodigd om een historische lezing geven over de stad Haarlem brouwstad door de eeuwen heen. Deze lezing werd ondersteund door beeldmateriaal van Tous Wijkhuizen.
    • Na deze lezing werd er door TvE een presentatie gegeven over gruitbieren gevolgd door een proeverij van dit soort bieren.
    • Er waren deze avond 55 leden aanwezig.
    • Het bier van de tap was verzorgd door TvE genaamd licht lichter dan Duvel.
    • Ook de inkoop en bibliotheek commissie waren aanwezig.
  • Op de clubavond van 25 november werd het Polderbok officieel overhandigd door de voorzittervan de Polderbok commissie Theo van de Voorde aan burgemeestervan de Haarlemmermeer Theo Weterings. Hierbij hield de burgemeester een kleine toespraak waarbij hij aangaf dat de roots van onze vereniging in Tilburg lagen en hij daar zeer content meer was omdat de burgemeester in Tilburg was geboren en getogen. Ook gaf hij aan dat hij een bierliefhebber was en onze Polderbok kon waarderen.
    • Na de plechtigheid was het tijd voor de clubkampioenschappen. Hierbij werden de Dubbelbok en Irish Ale bieren gekeurd aan tafels met een bierkeurmeester.
    • Tapbier was van de gebroeders Woolthuis.
    • Op deze clubavond waren 55 leden aanwezig. De inkoop en bibliotheek waren ook aanwezig.
  • De clubavond van 16 december stond in het teken van de Winter(Kerst) bieren. Allereerst het vragen halfuurtje en daarna een kleine presentatie van Jan van der Lee over zijn Whisky bier.
    • Hierna een lezing over het bier van de tap door Jan Wurpel. Het was een winterbier, gebrouwen door Jan Wurpel en Erik Deelissen. Wilma Wurpel had een koud buffet in elkaar gezet zodat deze clubavond toch nog een feestelijk tintje mee kreeg. Deze avond werd ook de clubkampioen bekend gemaakt en tevens werd het gouden toetsenbord uitgereikt.
    • De clubkampioen was Lars Taylor geworden.
    • Het gouden toetsenbord werd uitgereikt door Ben Jacobs aan John Gouwerok. Ook richtte de voorzitter een woord van dank aan alle actieve vrijwilligers die zich verdienstelijk maken voor de club. Om zijn dank te uiten kregen alle vrijwilligers een klein presentje van hem uitgereikt met een begeleidende dankbrief. Hierna volgde een informeel samen zijn.
    • Er waren deze clubavond 51 leden aanwezig.
    • De inkoop en bibliotheek commissie waren ook deze avond weer present.

Commissie activiteiten


Onze vereniging mag zich verheugen op een groot aantal vrijwilligers, veertig leden dragen structureel een steentje bij aan onze vereniging binnen een commissie of anderszins. Dit is een aantal waar we als vereniging best trots op mogen zijn.

  • De bibliotheekcommissie heeft veel tijd in het op orde brengen van de bibliotheek gestoken, de boeken kunnen online gereserveerd worden en men kan zien of ze al dan niet uitgeleend zijn. Oude jaargangen van ons clubblad zijn gebundeld en in boekvorm beschikbaar. We zijn geabonneerd op Brew your Own en op Zymurgy. Ook clubbladen van de Roerstok en de Deltabrouwers zijn aanwezig in de bibliotheek.
  • Opnieuw zagen we een forse stijging van het aantal leden, vooral met dank aan de brouwcursuscommissie. De eerste brouwcursus van 2011 begon op donderdag 24 maart gevolgd door nog twee avonden en werd afgesloten met een praktijkdag op de brouwdag van 16 april. Er waren bij deze brouwcursus 16 deelnemers. De volgende brouwcursus startte op donderdag 3 november gevolgd door nog twee avonden en werd ook afgesloten met een praktijkdag op de brouwdag van zaterdag 19 november. De Brouwcursus commissie bestaat nu uit Theo van Eijden en Titus Rinia, John Keuris heeft deze commissie verlaten omdat hij een eigen distilleerderij is gestart en daar veel vrije tijd in gaat zitten. We bedanken hierbij John Keuris voor zijn jarenlange inzet voor de brouwcursus commissie.
  • De brouwdemocommissie gaf vele demonstraties dit jaar, zoals op zondag 23 januari bij het 18e winterbierfestival in Gouda en op zaterdag 26 februari tijdens het 5e Noord-Hollands bierfestival in Alkmaar. Ook werden er demo’s gegeven op maandag 13 juni tijdens de country fair de Glip en tijdens Haarlemmermeer Culinair op 3 september, beide door Jattwerk. Door de brouwdemocommissie werden er nog brouwdemo’s gegeven op zondag 28 augustus tijdens de 4e Delftse bierbeurs aan de Brabantse turfmarkt en tijdens Gulpener hopplukfeesten op zondag 11 september. De commissie was ook aanwezig op de openbrouwerij dag bij Leidsch Bier op 25 september in Leiden. Ook werd er een brouwdemo gegeven tijdens de gezamenlijke brouwdag van 19 november in de aardbeienschuur van Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek.
  • Ook dit jaar zijn we weer bijzonder goed verzorgd door onze clubhuiscommissie die tijdens de clubavonden de hapjes en drankjes verzorgen, en dit jaar een barbecue op 26 augustus in de boerenschuur van Nico van der Geest aan de Hoofdvaart en niet te vergeten het koud buffet op de clubavond van 16 december.
  • Dit jaar hebben we weer een prachtige excursie mogen ervaren naar onze zuiderburen, georganiseerd door onze excursiecommissie. We waren eerst te gast bij de dorpsbrouwerij Jabeek. Een kleine brouwerij maar met liefde bestierd in een oude Limburgse vierkantshoeve. Hierna togen wij naar het plaatsje Neer waar brouwerij de Lindenboom huist. Hierbij werden we gastvrij ontvangen met koffie en verse Limburgse vlaai. De brouwmeester, Theo Sonnemans, gaf ons aansluitend een rondleiding door de brouwerij. Het bezoek werd afgesloten met een Limburgse koffietafel met diverse belegde broodjes. Na afscheid te hebben genomen ging het verder naar het plaatsje Schijndel, waar wij ontvangen werden in de brouwerij Sint Servattemus. Dat verschillende leden ook zeer goed konden zingen bleek tijdens een cabareteske vertoning door de brouwmeester en zijn assistent. Kort nadat verschillende leden vermoeid en met droge kelen op het bier aanvielen volgde het diner dat werd verzorgd door de brouwerij.
  • Dankzij het werk van de fotografen, staat elke excursie, clubavond etc. als fotoverslag op de website. Heren bedankt voor jullie nimmer aflatende inzet alles zo goed mogelijk in beeld te brengen.
  • De gistbank is de drijvende kracht achter de gisten van de maandpakketten, en de gisten op de brouwdagen. Maar je kunt ook zelf gisten bij ze bestellen via de inkoop pagina's. Een zeer waardevolle commissie voor onze vereniging, omdat ze zo dicht bij het eindproduct, het bier, staat.
  • De inkoopcommissie draait goed, de bijzondere maandpakketten vinden altijd gretig aftrek. Het is een enorm werk om elke maand alles netjes afgewogen en verpakt af te kunnen leveren. De bestellingen kunnen gedaan worden via inkooppagina's van de website (na inloggen).
  • De mediacommissie gaat door met de uitgaven van het digitale clubblad. Aan het aantal downloads te zien is dit nog steeds een groot succes, ook onze buitenlandse leden buiten de Europese Unie halen op deze manier hun clubblad binnen. De papieren uitgave blijft bestaan omdat de leden hebben aangegeven er nog steeds de voorkeur aan te geven. Het clubblad is altijd mooi op tijd, maar ook de verschillende schrijvers mogen we niet vergeten te bedanken. En een bedankje is ook op zijn plaats aan de leden die elke maand trouw onze clubbladen voorzien van adres stickers en zorgen voor de verzending.
  • De polderbokcommissie wist dit jaar een zeer goed bier neer te zetten, de flessenverkoop aan de leden liep storm en op tap was het bier heerlijk op de clubavond van september. Tevens was er verkocht aan twee horecapunten in Hoofddorp en aan de plaatselijke slager op winkelcentrum Paradijs en aan de kaasboer op winkelcentrum Toolenburg, deze waren erg tevreden met ons bier. Ook op het bokbier festival verkocht ons bier goed en viel het in de smaak bij de vele proevers. De verkoop werd ook ondersteund door het mooie etiket ontworpen door Ineke de Moor met een foto van het gemaal de Cruquius erop, deze foto was gemaakt door Oscar Damad en op de clubavond van september kreeg hij als beloning een doos Polderbok overhandigd door Jan Wurpel. De voorzitter van deze commissie Theo van de Voorde mocht het Polderbok dit jaar officieel overhandigen aan de burgemeester van de Haarlemmermeer op de clubavond van 25 november.
  • De publiciteitscommissie houdt zich bewust een beetje op de achtergrond, omdat het aantal leden ook zonder veel publiciteit sterk toeneemt. Wel werd er publiciteit gegeven aan de “Eén liter eigen bier” actie tijdens de gezamenlijke brouwdag van 19 november, waar bezoekers een literfles wort en een waterslot mee naar huis kregen.
  • Theo van de Voorde en zijn team van de clubkampioenschapcommissie zijn voortvarend te werk gegaan en we konden genieten van een strak georganiseerd clubkampioenschap .

Gezamenlijke brouwdagen

In 2011 zijn er vier gezamenlijke brouwdagen georganiseerd:

  • Op 12 februari werden er twee soorten bieren gebrouwen in de ruïne van Brederode. Er werden een blond en een donker bier gebrouwen en de deelnemers konden naar eigen inzicht dit bier met middeleeuwse kruiden opwaarderen. Deze actie was bedoeld om een Brederode bier te ontwikkelen voor de kastelenstichting, i.s.m. Erik Bouman. De proeverij van Brederode bieren vond plaats op donderdag 21 april in de ruïne van Brederode.
    Hierbij werden de ingezonden bieren gekeurd en werd besloten welke bieren commercieel gebrouwen gaan worden bij Brouwerij Klein Duimpje. De winnaars waren Jan Wurpel met zijn donkere bier met kaneel, en Theo van Eijden met zijn blond bier met munt.
    Op zaterdag 15 oktober werden de alle brouwers die meegedaan hebben aan deze brouwdagen uitgenodigd op de ruïne van Brederode. Men werd ontvangen in een middeleeuws kampement omlijst met middeleeuwse muzikanten. Na de ontvangst werden we gefêteerd op een middeleeuwse maaltijd, begeleid met de bieren die waren verkozen tot de Brederode bieren.
  • Op 16 april werd er een gezamenlijke brouwdag georganiseerd op een voor onze club nieuwe locatie. We waren deze keer te gast bij Jan en Nico van der Geest op de Hoofdweg in Hoofddorp. We mochten daar gebruik maken van een boerenschuur waar door Nico van der Geest in het midden pallets waren gestapeld zodat iedereen een plaatsje had om zijn brouwset uit te stallen en zijn spullen op te bergen. Er werd op deze dag een dubbelbock gebrouwen naar een recept van Theo van de Voorde en Erik Deelissen. Deze klasse doet ook mee op de clubkampioenschappen tezamen met Irish Red. Op deze dag was ook een delegatie van het Kennemer Wijn en Bierbrouwers Gilde te gast en konden mee brouwen met een brouwset van Bas Hartog.
  • Op 24 september werd er weer een gezamenlijk brouwdag georganiseerd. Het bier dat gebrouwen werd was een Oatmeal Stout, naar een recept van Theo van Eijden. Er waren 14 brouwsets aanwezig met een totaal van 380 liter bier. Opmerkelijk was dat Theo een extra leerling onder zijn hoede had; dit was Joel Broekaert, journalist het NRC handelsblad. Joel was bezig met een artikel over hobbybrouwen en wilde aan de lijve ondervinden hoe dit was. Joel had een fotograaf meegenomen en zij hebben beide de brouwdag als zeer positief ervaren. Het resulteerde in een leuk artikel in de NRC Lux, waarbij de beide heren ook een bezoek aan de brouwerij van Jattwerk hadden gebracht.
    Deze brouwdag vond plaats in de schuur van aardbeienkwekerij van Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek.
  • Op 19 november werd er weer een gezamenlijke brouwdag georganiseerd bij Erwin van Duivenvoorden Lisserbroek. Het bier dat gebrouwen werd was een Duveltje. Er waren twee professionele brouwers aanwezig die hun bieren verkochten aan het publiek. Dit waren Erik Bouman met brouwerij Klein Duimpje en Cor Stoker met zijn Fortenbier. Tevens was de brouwdemocommissie met een brouwstappendemo aanwezig om uitleg te geven aan het publiek over het proces van bierbrouwen.
    André van der Zee brouwde mee om het wort ter beschikking te stellen aan de 'Één liter eigen bier' actie, waarbij belangstellenden bij voorinschrijving één liter gistende wort meekregen in een anderhalve liter PET fles met waterslot en instructie om dit thuis tot bier te laten vergisten.
    De dochter van Erwin had een klein handeltje opgezet om koffie en koeken te verkopen.

’t Wort Wat in de media

Het afgelopen jaar heeft onze club de aandacht getrokken van lokale en landelijke media. Op 17 februari gaven de voorzitter en secretaris een radio interview op de lokale radio zender van de Haarlemmermeer. 16 april kregen wij bezoek van een radio en televisieploeg van de lokale omroep. Op 15 oktober verscheen er een verslag van de club brouwdag van 24 september in het NRC Lux katern; ook werd daar aandacht gegeven aan de brouwerij van JATTwerk. Het geheel werd verluchtigd met diverse foto’s van de brouwdag en van de heren van JATTwerk. Op de brouwdag van 17 november kwam er een reportageploeg om de brouwdag te verslaan en aandacht te geven aan de 'Één liter eigen bier' actie van ’t Wort Wat! Alle reportages zijn terug te zien op de website.

ONK 2011

Gerard Ypenga heeft bij het ONK 2010 gehouden bij brouwerij Maallust in Veenhuizen in de klasse E de eerste plaats gehaald.

Met het bovenstaande overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de ALV op 5 maart jullie goedkeuring kan krijgen.

Namen het bestuur,
Erik Deelissen
Secretaris

Terug naar overzicht