Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2022

tww mei 2022
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Zo vlak voor de zomer kan je mooi nog even een lekker snel witbiertje maken. Dit recept leent zich daar uitstekend voor. Als de vergisting een beetje lekker gaat kan je al na 2 weken (1 week hoofd vergisting en 1 week lagering) bottelen. Dan kan je de eerste fles na één week warmte-kamer alvast gaan proberen. Dus totale fabricageproces 3 weken en drinken maar. Sneller kan haast niet.

Ook als je van allerhande fruitige toevoegingen houdt is dit je kans. De sinaasappelschil en of koriander is eenvoudig te vervangen door alles wat er maar in de buurt van een fruitschaal durft te liggen.

Je kan in principe wel tot 400-500 gr fruitachtige zooi per liter toevoegen. Doe dat dan tijdens de lagering. Houd wel rekening met de extra fruitsuikers die je er dan als extraatje bij krijgt. Dat zou namelijk zomaar een procentje of 2 extra plezier in je glas kunnen gaan vormen.

Groeten,
Michael

Recept voor mei: WederomWit

Technisch Fische

Biertype:

Witbier

Recept hoeveelheid:

10l

alcohol percentage:

5%

begin SG:

1047

eind SG:

1012

EBC (kleur):

6 EBC

EBU (bitterheid):

17 IBU

Kooktijd:

60 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

bijzonderheden

Pilsmout

3 EBC

1100 gr

 

 

Tarwevlokken

4 EBC

800 gr

 

 

Havervlokken

4 EBC

300 gr

 

 

Hallertauer Perle

6.8 α

11gr

60 min

 

Sinaasappelschil bitter

 

5gr

10 min

 

Koriander

 

4gr

5 min

 

Gist:

 

1 zakje

 

Brewferm Misty Wit

Maischschema

50 °C

55 °C

62 °C

72 °C

78 °C

20 min

20 min

30 min

30 min

5 min

Opmerking van de brouwer

  • Hoofdvergisting 1 à 2 weken op 18-25°C
  • Lageren 1-3 weken op 5-15°C
  • Bottelsuiker ongeveer 6,5 gr/liter
Terug naar overzicht