Terug naar overzicht

Polderbok: Vloek en Zegen......

tww oktober 2024
Door: Jan Grimbergen

Tijdens het brainstormen over de inhoud van ons jubileumnummer kwam ook de inmiddels befaamde Polderbok ter sprake. Hoe is dat bier ontstaan en door welke leden bedacht?
Een goede reden om deze “Pioniers van de Polderbok” om de tafel te krijgen en wat verhalen op te halen.

Deze “Pioniers”, Jan Wurpel, Erik Deelissen en Jacques Stricker hebben een rijk verleden als brouwer van dit Bokbier. Toch is er nog een persoon die eigenlijk als Aartsvader moet worden vernoemd, ons aller Theo van de Voorde. Mede initiatiefnemer voor het ontstaan van onze bloeiende vereniging.
Voorwaarde was een brouwerij te vinden waar de leden van de Polderbokcommissie zelf deel konden nemen aan het brouwproces en voor een redelijke prijs. De opbrengst was vaak een gok, soms moet er bij het uitdelen aan de leden wel eens iemand worden teleurgesteld.

Beroemd werd het Bokbier ook, het is zelfs in de USA op tv geweest en de Horeca in de omgeving neemt het graag af.
Het begon allemaal in de jaren negentig vorige eeuw, er was een idee, enthousiasme en een recept. (beschikbaar in de receptendatabase)
Toen op zoek naar een brouwerij die voldoende capaciteit had. De keuze viel op Brouwerij ’t Vølen in Volendam. Volgens de overlevering gerund door een paar excentrieke brouwers.
Later werd er gebrouwen bij diverse andere brouwers zoals, De Scheldebrouwers, Brouwerij De Schans en Brouwerij De Prael.

Het ging helaas wel een paar keer mis, vandaar die vloek. Besmettingen, grote moeite met temperatuurbeheersing, koelen enz. Soms was de capaciteit van de brouwketel net aan en moest het roermechanisme worden geholpen met een roeispaan, dus splinters in het beslag!!

Brouwerij De Prael had bijzondere mensen in dienst, dat pakte ook wel eens verkeerd uit......
Er volgde een uitstapje naar Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom en in later weer terug naar De Prael in Amsterdam, inmiddels verhuisd naar de O.Z. Voorburgwal, een gezellige buurt. Jan en Jacques gingen daar bij de Appie suiker halen als deze nodig was en raakten dan weleens, met de boodschappen, verdwaald op een terras waar een Tripel te koop was.
Daarna een aantal jaren gebrouwen bij Brouwerij “De Zeven Deugden” in Amsterdam. Of het bij deze brouwerij was weet ik niet meer, maar ergens werd na het brouwen de bostel bij een boer geruild voor verse eieren. Ook was ik er bij toen Erik het peilglas van de vergistingstank wist te slopen.
Dit jaar wordt er weer gebrouwen bij Klein Duimpje.

Het eerste recept was van Theo v.d. Voorde, daarna is het wel wat aangepast met een andere gist t.b.v. een beter rendement en ander hopsoorten. Hilarisch zijn de verhalen over het etiketten plakken, soms wel 1.200 stuks. Met elkaar onder het genot van een biertje, zie ze dan maar eens allemaal recht op de fles te krijgen. Het etiket heeft elk jaar een Haarlemmermeers thema en dankzij Ineke de Moor wordt dat prachtig vorm gegeven.

Hoe bijzonder is het dat we als vereniging dankzij deze mensen een eigen bier hebben en er zullen hoop ik nog vele mooie brouwsels volgen van dit inmiddels vermaarde Polderbok, dat is géén vloek maar een Zegen.

Etiket Polderbok 1997Etiket Polderbok 1998Etiket Polderbok 2005Etiket Polderbok 2011Etiket van de Polderbok 2021Etiket van de Polderbok 2023Polderbok_2025 

Terug naar overzicht