Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww juni 2018
Door: Ben Jacobs

Waarschijnlijk zitten er meer brouwers met het eindejaarsprobleem: de grote drukte. En dan heb ik het niet over de decembermaand maar over de laatste periode van het schooljaar. Zoveel deadlines, zo weinig tijd. En in de natuur is het langdurig warm, dus óók nog een brouw starten, dat durf je dan niet meer.

Alhoewel, afgelopen woensdag zou het ineens 17 °C worden. Ik had, gezien deze weersvoorspelling, de winkel van John betreden om toch maar vooral voorbereid te zijn om, bij inderdaad tegenvallende temperaturen (niet voor mij als brouwer dus) alsnog een brouwdag in de agenda te plannen. John heeft daar toch best een mooi plekje, snel bereikbaar en van alles in huis. Mijn lekkende gistvat is weer dicht met een nieuwe afdichtring. Dank, John. De vergisting van het wort van woensdag gaat gestaag en de temperatuur in het vat is nog steeds onder de 20 °C, dus welkome buitentemperaturen! Vóór de komende warmte van volgende week moet dit bier het lagervat in.

En dan denk je dat brouwen te midden van die schoolhectiek wel kan, maar er komt ook nog een ONK dag, een Brand dag, de clubavond zelf… Kortom, genoeg mogelijkheden om te ontspannen en even niet te denken aan het invoeren van afstudeercijfers en het vinden van nog meer stageplaatsen.

Ha, misschien kan ik nog ergens tussendoor zelfs een lagerbier brouwen. Als het weer even koeler wordt. Dan zet ik het vat gewoon in de koelkast bij 11 °C. Mag 't daarna weer warm worden.

Proost, Ben

Terug naar overzicht