Terug naar overzicht

Corny kegs schoonmaken

tww oktober 2025
Door: Theo van Eijden

Sinds een paar jaar werk ik met 10-liter Corny Kegs voor het tappen van mijn zelfgebrouwen bier. Oorspronkelijk zijn deze vaatjes bedoeld voor colasiroop. In de horeca wordt siroop uit zo’n vat gemengd met water en koolzuur en zo ontstaat de frisdrank. Voor ons als thuisbrouwers zijn deze vaatjes echter perfect geschikt voor bier. Een groot voordeel is de brede opening aan de bovenkant. Daardoor kun je het vaatje goed schoonmaken én controleren of het echt schoon is. Ook passen deze vaatjes gemakkelijk in een normale koelkast. In combinatie met een Sodastream gasfles en een paar aanpassingen kun je je koelkast eenvoudig ombouwen tot een tapkoelkast. Zo heb je altijd vers bier van de tap, gewoon thuis. De inhoud van 10 liter vind ik ideaal. Het is genoeg om lekker van te genieten, maar niet zoveel dat het bier te lang blijft staan. Zo blijft de kwaliteit goed en drink je het bier op z’n best.

Foto 1: Pomp met koppelingen
Foto 1: Pomp met koppelingen
Er is wel één onderdeel waar ik extra aandacht aan besteed: schoonmaken van de binnenzijde en met name de tappijp. Dit is het buisje dat van de bovenkant van het vat tot helemaal onderin loopt. Door deze pijp stroomt het bier naar buiten als je tapt. Maar omdat deze van binnen niet zichtbaar is, is het risico dat hij niet goed schoon is. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom heb ik een systeem bedacht om zeker te weten dat ook de tappijp schoon en ontsmet is. Ik gebruik een klein dompelpompje van 12 volt, waar ik een T-stuk op heb aangesloten. Aan het T-stuk zitten een kort slangetje en twee ball-lock koppelingen (voor vloeistof en gas). Zie foto 1.

Foto 2: Corny Keg reinigen met aangesloten dompelpomp
Foto 2: Corny Keg reinigen met aangesloten dompelpomp
Ik vul het vat met een reinigingsmiddel, laat de dompelpomp in het vat zakken en sluit beide koppelingen aan (zie foto 2). Daarna laat ik het reinigingsmiddel ongeveer een half uur rondpompen. Vervolgens leeg ik het vat, vul het met schoon water, en pomp nog eens vijf minuten om goed na te spoelen. Deze methode gebruik ik altijd als ik het vat heb gebruikt. Daarna laat ik het vat goed drogen en bewaar ik het tot de volgende botteling. Ook vlak voordat ik het vat weer vul met vers bier, reinig ik het opnieuw met dezelfde methode. Zo weet ik zeker dat alles schoon is en mijn bier niet bederft.

Terug naar overzicht