| Terug naar overzicht | |
Brouwer in Beeld, oktober 2025 |
tww oktober 2025 |
Door: Laurens Hesseling
|
|
|
Elke maand zetten we in Brouwer in Beeld een van onze leden in de schijnwerpers. Want achter elk glas thuis gebrouwen bier schuilt een verhaal. Over hoe het begon, de weg die de brouwer heeft afgelegd, de eigen stijl van brouwen, ups en downs, maar vooral het delen van onze passie: bier brouwen. Deze keer spreken we met: Kelvin van Geene.
Vanaf toen heb ik via de marktplaatsen gebruikte spullen verzameld en zo ben ik eigenlijk begonnen. Ik brouwde van alles. Veel recepten haalde ik uit het boek ‘Verander water in bier’ van Adrie Otte. Dat boek pak ik er nog regelmatig bij als ik iets wil weten over een specifiek onderwerp. Na een tijdje bedacht ik dat ik contact wilde met andere brouwers en via John van Brouwmaatje kwam ik op het idee om lid te worden van 't Wort Wat! Ik ben ook actief in de vereniging. Op dit moment druk met de Adventkalender en dat loopt onverwacht heel goed. We hebben al 26 aanmeldingen van leden die een bier willen brouwen, dus dat is erg mooi. Ik brouw wat apartere bieren. Ik zit eerder een beetje aan de experimentele, creatieve kant. Ik maak een Kerst Tripel met kaneel en steranijs, die komt elk jaar wel terug. Ik houd veel van Imperial Pastry Stouts met ingrediënten als lactose, cacao nibs en tonkabonen. Ik doe ook veel met zure bieren. Ik maak elk jaar een aantal Lambiek bieren. Die moeten een jaar vergisten. Ik doe ook mee aan wedstrijden. Onlangs nog een derde prijs behaald bij het ONK in de vrije klasse. Dat was een Imperial Pastry Stout met cacaobonen, vanille, tonka en kokos; van alles en nog wat. Het is belangrijk dat bij zo'n recept de hopbitterheid in balans is, anders wordt het erg zoet. Met de hoeveelheden is het ook een beetje uitproberen. Zo heb ik een keer 4 gram tonkabonen op 20 liter toegevoegd in de veronderstelling dat dat niet zoveel is. Bleek toch aan de hoge kant te zijn. Tonkabonen zorgen voor een bijzondere smaak die een beetje tussen chocola en kruidigheid zit. De bonen knip ik in stukjes en voeg ze toe tijdens de navergisting. Tonkabonen worden ook gebruikt voor desserts. De tonka wordt op alcohol gezet en dat aroma wordt dan in desserts gebruikt. Tonkabonen, maar ook andere ingrediënten haal ik bij Brouwmaatje. De Lambiek bieren worden weleens in de buitenlucht vergist. Dat doe ik niet. Ik gebruik wel glazen mandflessen, die ik voor niets anders gebruik. De bacteriën en gisten van deze bieren zijn nogal hardnekkig, die wil je niet in andere bieren. Voor die bieren gebruik ik eigen filters en slangen. Bij de weckpannen had ik een koperen buis met een bazooka filter en volgens mij gaf dat helderder bier. Ik gebruik voor de vergisting de Grainfather GF30. Ik gebruik voor de koeling een koelbox met water. Bij de GF30 heb ik een koelsetje, die sluit ik aan en ik koel het water met petflessen water uit de vriezer. Ik kan dan tot max 14 graden terugkoelen. Als ik koeler wil lageren gebruik ik een koelkast in de schuur, die tot 6 graden kan. Het bier bottel ik meestal. Ik gebruik incidenteel fusten, alleen voor verjaardagen en zo. Ik heb aan het begin van mijn brouwcarrière wel een paar keer problemen gehad met gushers of exploderende flessen. Of dat het gevolg was van besmettingen of te vroeg bottelen weet ik niet. Ik heb dat opgelost door het wort over te hevelen naar een bottelvat en door het bier langer te lageren voorafgaand aan het bottelen. Twee tot drie weken op zijn minst. Voor het brouwen gebruik ik software. Eerst Brouwhulp, een eenvoudig programma en sinds een jaar Brewfather. Aan waterbehandeling doe ik niet, ik zuur mijn brouwwater ook niet aan voor het maischen. Dat is wel iets waar ik mij nog in wil verdiepen. Het water in Haarlem is blijkbaar goed genoeg voor brouwen. De meeste recepten verzin ik zelf. Ik kijk ook wel wat ik nog heb liggen en beoordeel dan in welke bierstijl ik dat kan gebruiken. Het recept maak in Brewfather. Dat recept voer ik niet in als XML bestand in de Grainfather app, ik voer de stappen manueel uit, dus stap voor stap.
Ik probeer 1 tot 2 keer in de maand te brouwen. Ik heb net een Pastry Stout opnieuw gemaakt, de volgende zal iets van een winterbier worden. Als tip voor beginnende brouwers zou ik adviseren om gewoon aan de gang te gaan. Staar je niet blind op wat andere mensen roepen hoe het zou moeten. Probeer een beetje schoon te werken en geniet van je hobby. Zet door als het een keertje misloopt. Ik ben biersommelier en bierkeurmeester. Sinds 2023 biersommelier en sinds vorig jaar bierkeurmeester. Het is wel zo dat ik alleen aan wedstrijden mee kan doen als ik zelf niet de keurmeester van die wedstrijd ben. In Haarlem zijn best wel wat biersommeliers. We hebben veel contact met elkaar. Ik geef ook bierproeverijen. Ik vind het leuk om met een groep af te spreken en dan bijvoorbeeld bieren te laten proeven met een bepaald thema. Vorig maand heb ik meegewerkt aan het Haarlems Bierdiner in de Grote Kerk. Een samenwerking tussen Haarlemse restaurants en de Haarlemse biersommeliers. Echt een hoogtepunt van het jaar. Af en toe sta ik op een zaterdag in de winkel van Brouwmaatje. Ook erg leuk om klanten te helpen met hun vragen. Als bierkeurmeester leer je te keuren op bierstijlen en smaakafwijkingen, dat is erg leuk en meer verdiepend dan biersommelier. Je leert dan ook waar een fout in het bier vandaan kan komen, zodat je een gericht advies aan de brouwer kan geven. Ik heb nog niet gejureerd als keurmeester. Voordat je zelfstandig bieren mag beoordelen moet je eerst drie zogenaamde stewardbeurten doorlopen bij een ervaren bierkeurmeester. Dat heb ik inmiddels afgerond, dus mag ik de volgende keer zelf jureren. Voor mijn hobby brouwerij heb ik een website met van alles en nog wat: https://haarlemse vaart.nl. |
|
| Terug naar overzicht | |
Door: Laurens Hesseling



