Terug naar overzicht | |||||||||
Van het bestuur, juni 2025 |
tww juni 2025 | ||||||||
![]() |
|||||||||
Afgelopen clubavondAfgelopen clubavond waren we bij het proeflokaal van de Jopen Brouwerij in Waarderpolder: een avond vol hout, smaak en vakmanschap. Wij kregen een bijzonder kijkje achter de schermen bij de Jopen Brouwerij. In het sfeervolle proeflokaal werden we ontvangen voor een boeiende avond rond het thema houtlagering – een techniek waarmee Jopen zich al jaren onderscheidt in het Nederlandse bierlandschap.
Een van de hoogtepunten naast het proeven van diverse houtgelagerde bieren was de rondleiding door de barrel room, waar vele tientallen houten vaten liggen te rijpen. Hier kregen we uitleg over de verschillende soorten vaten die Jopen gebruikt: van bourbon en whisky tot wijnvaten en zelfs sherry- en rumvaten. Elk type vat geeft zijn eigen aroma's en smaakeffecten aan het bier. De ruimte ademt rust en vakmanschap – precies wat nodig is om bieren langdurig en gecontroleerd te laten rijpen.
Bas Weijers, brouwer en vatrijpingsspecialist bij Jopen, verzorgde een exclusieve proeverij van diverse barrel-aged bieren. De selectie liet duidelijk zien hoe breed het smaakpalet van houtgelagerde bieren kan zijn. Van diepe tonen van chocolade en vanille tot zwoele aroma's van gedroogd fruit, kruidigheid en zelfs een vleugje rook – elk bier vertelde zijn eigen verhaal. Het meest opmerkelijke was dat de meeste bieren tot wel een jaar op vat lagen te rijpen voor dat deze gebotteld werden.
Deze avond bood niet alleen een kijkje in de wereld van houtlagering, maar ook volop inspiratie voor onze eigen brouwsels. We keren terug met nieuwe kennis, veel smaakindrukken – en misschien wel ideeën voor een eigen barrel project!
Komende clubavondTijdens de komende clubavond gaan we ons verdiepen in reverse engineering – oftewel: het analyseren van een bestaand commercieel bier met als doel het oorspronkelijke recept te reconstrueren. We beginnen de avond met het proeven van een commercieel gebrouwen bier. Aan de hand van geur, smaak, kleur, body, bitterheid en alcoholpercentage proberen we vervolgens te achterhalen welke moutsoorten, hoppen, gist en brouwmethode er mogelijk zijn gebruikt. Voor deze opdracht maken we gebruik van Brewfather, een handige tool waarmee je recepten kunt opstellen, aanpassen en doorrekenen. Deze avond is dus ook een mooie gelegenheid om meer te leren over het werken met deze software, of om er vertrouwd mee te raken als je er nog niet eerder mee hebt gewerkt. Extra leuk: de brouwer van het betreffende bier is zelf aanwezig. Aan het eind van de sessie zal hij beoordelen hoe goed wij als zaal zijn geslaagd in het ontrafelen van zijn recept. Kortom: een avond vol proeven, puzzelen en leren – met hopelijk een paar verrassingen. Zorg dat je erbij bent! BarbecueDe voorbereidingen voor onze jaarlijkse BBQ zijn alweer van start gegaan! Hierbij willen we alle leden graag uitnodigen om ook een eigen bier te brouwen voor deze speciale avond. We plaatsen opnieuw een tapinstallatie met zes kranen, die we graag vullen met bieren die door onze clubleden zelf zijn gebrouwen. Hiervoor zijn er lege fusten beschikbaar, zodat je je bier makkelijk kunt aanleveren. Wil je meedoen met jouw zelfgebrouwen bier? Meld je dan snel aan via het bestuur. Zo zorgen we samen voor een gevarieerd en smaakvol bieraanbod tijdens de BBQ! |
|||||||||
Terug naar overzicht |