Terug naar overzicht

Bier in twee weken

tww juni 2025
Door: Peter van den Bosch

Tsja, vroeger was alles beter! Toch?

Nou ja, dat is nog maar de vraag. Want we hebben in de bierbereiding toch wel een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Kijk maar 's naar onderstaand recept uit grootmoeders kookboek dat ik toevallig tegenkwam. Ik heb het aan de mannen van de gadgetcommissie laten zien en die moesten er wel om lachen.

En daarom voor ons allen maar even in het clubblad laten zien. Bier in twee weken, vroeger deden ze blijkbaar niet zo moeilijk. Of ze deden maar wat?

Maar ja, ik weet nog wel van de verhalen dat mijn moeder kort na de oorlog een rumtopf maakte met ‘valfruit’ en wat er maar voorhanden was qua vruchten. Een flinke scheut – lekker goedkope – brandewijn erbij en deksel erop tegen de schimmels en een tijdje laten gisten in zo’n aardewerken kruik of een grotere Keulse pot. Ze hadden toen gewoon niks en je eigen alcohol maken was al een feestje. In die context moet je dit recept zien. Bij gebrek aan beter en aan middelen, dit maar dan en vul het verder maar in. 

oud bierrecept

Buisman

Buisman voor de koffie, een klassieker. 

Voor degenen onder ons die dat niet weten: Buisman is een poedervormig koffietoevoegsel bestaande uit gebrande, gekaramelliseerde glucosestroop en melasse, dat vroeger gebruikt werd als smaakversterker in de koffie. Dan hoefde je minder koffiebonen te malen en dat spaarde weer lekker uit. Gootwaterkoffie en een lepeltje Buisman erin. Armoe maakt mensen creatief.

Je gaat je wel afvragen wat dit brouwsel uiteindelijk voor bocht was na 2 weken. Die gerst was waarschijnlijk naturel en niet gemout, dus waren er geen enzymen aanwezig. En ook: wat voor hop is dat ? En die gist zal wel bakkers/broodgist zijn geweest. Anyway … Geen idee of het resultaat te hachelen was. Maar we zijn qua brouwen gelukkig nu wel een stukkie verder.

Terug naar overzicht