Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lallemand aromazyme |
tww mei 2025 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Biotransformatie optimaliseren via enzymatische hoparoma-extractieWaarom enzymatische hoparomavrijmaking?Chemisch werkingsprincipe van AromazymeAromazyme bevat exo-β-D-glucosidase, gericht op het hydrolyseren van O-glycosidische bindingen tussen een suikerdeel (glucose) en een aromatische aglycon. Het doel is om aromatisch actieve terpenoïden zoals: Linalool, Geraniol, Citronellol, Nerol, Eugenol, Vanilline vrij te maken. Deze zijn onder andere verantwoordelijk voor citrus-, bloemen- en kruidenachtige geuren. Reactieschema (vereenvoudigd)Monoterpeen-O-glucoside β-glucosidase (Aromazyme) → Vrij monoterpeen + glucose Deze reactie is pH- en temperatuurafhankelijk. Aromazyme functioneert optimaal tussen:
In praktijk dus actief bij dryhop of late fermentatie, maar inactief bij koken of pasteurisatie. Toevoegingsmoment
Advies: Doseren op dag 4–6 van vergisting, of bij dryhoppen (bij voorkeur tussen 17–22 °C, SG ca. 1.020–1.015). Dosisberekening en homogenisatie
Sommige gisten zijn in staat tot biotransformatie van hopbestanddelen, maar missen of beperken extracellulaire β-glucosidase-activiteit.
Let op: Enzymen kunnen aromastoffen vrijmaken die vervolgens ook weer gemodificeerd worden door gistenzymen, bijvoorbeeld: Geschikte hopsoortenAromazyme is het meest effectief in combinatie met hopsoorten met een hoog glycosidegehalte. Deze bevatten gebonden monoterpenolen die enzymatisch vrijgemaakt kunnen worden.
Gebruik van deze rassen in combinatie met Aromazyme verhoogt de efficiëntie van dryhoppen en resulteert in complexere en langdurigere aroma's. Opslag, stabiliteit en risico'sZonder filtratie of pasteurisatie kunnen enzymen maanden actief blijven. In bieren met hergisting op fles of vat kan dit leiden tot aromatische evolutie. Niet aan te raden bij traditionele stijlen of lange lagering zonder koudebehandeling. Stabiliteit
Praktijkvoorbeeld: NEIPA met Aromazyme
Resultaat
Sensorisch omschreven als: ‘tropisch fruitmandje, met versterkt citrusprofiel en bloemige neus’. Bronnen |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |