Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2025

tww mei 2025
Door: Peter Berger

Afgelopen Clubavond

Op de afgelopen clubavond was het weer tijd voor ‘breng een biertje, krijg een biertje’. De opkomst was niet zo groot deze avond, waarschijnlijk mede vanwege de vakantietijd. Het was overigens wel weer gezellig en er was ruim voldoende gehoor gegeven aan de oproep om een biertje mee te nemen. 

De proeftafels waren goed bezet en wederom was er genoeg om over te praten. Er werden ervaringen uitgewisseld en tips en tricks besproken van het brouwproces. Het is en blijft een mooi initiatief waarbij er, naast het proeven, ook een hoop ervaring kan worden uitgewisseld, dat je weer kan meenemen in je eigen brouwsels en eventuele kampioenschappen. Ook deze avond was er de stimulans voor het meenemen van eigen bier in de vorm van een gratis biertje aan de bar.

Komende Clubavond

Deze avond introduceren we het Barrel Aged Bier project. De clubavond is NIET in de Boerderij maar op locatie bij de Jopen Taproom in de Waarderpolder. Hier zullen we Barrel Aged bieren proeven en een presentatie krijgen over het proces van Barrel Aged Bieren maken. Vanwege het proeven van verschillende bieren vragen we voor introducés een bijdrage in de kosten, aangezien deze bieren duurder zijn dan andere craftbieren. We willen een project opstarten waarbij bier in een barrel (vat) wordt gerijpt om zo tot een mooie verdieping van de smaak te komen.

Barrel Aged bier is een ambachtelijk gebrouwen bier, zorgvuldig gerijpt in eikenhouten vaten die ooit de rijkste whisky's, rum of wijnen bevatten. Deze unieke rijping geeft het bier een ongeëvenaarde diepte en complexiteit. Elke slok onthult lagen van vanille, karamel, en subtiele houttonen, verweven met de oorspronkelijke smaken van het bier. Het resultaat? Een smaakexplosie die je zintuigen prikkelt en je meeneemt op een reis door tijd en traditie.

Enkele voorbeelden van een dergelijke bieren zijn: 

  • Jopen Barrel Series. Deze serie bevat verschillende bieren gerijpt op diverse vaten, zoals rum-, whisky-, bourbon- en wijnvaten. 
  • La Trappe Quadrupel Oak Aged. Dit trappistenbier wordt gerijpt op verschillende eikenhouten vaten, wat zorgt voor een rijke en complexe smaak. 
  • Brouwerij De Molen. Bekend om hun diverse barrel aged bieren, zoals de Hel en Verdoemenis en Zeezuiper, gerijpt op bourbon- en whiskyvaten.
  • Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Dit bier wordt jaarlijks uitgebracht en gerijpt op verschillende soorten vaten, zoals cognac-, bourbon- en portvaten. Elk jaar heeft een ander thema, afhankelijk van de vaten die worden gebruikt.
  • Moersleutel Barcode Series. Deze serie bevat verschillende barrel aged stouts, zoals de Barcode Black and Yellow en Barcode Blue and Red, gerijpt op bourbon- en whiskyvaten. 
  • Moersleutel Motor Oil Barrel Aged. Een stevige stout, gerijpt op verschillende soorten vaten zoals bourbon en rum. 

Uiteraard zijn er veel meer varianten maar dit zijn enkele bekende merken in Nederland mocht je die willen proberen. Het belooft een mooie avond te worden met interessante verhalen en sprekers over dit onderwerp

Tot slot

We zijn nog altijd op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen met de commissies en activiteiten voor de club. Mocht je dus tijd en zin hebben om wat extra te doen voor de club, laat het dan weten aan het bestuur: bestuur@twortwat.nl.

Terug naar overzicht