Terug naar overzicht

Nieuwe mouten op de markt

tww februari 2025
Door: Laurens Hesseling

mout

De laatste jaren zijn er ook voor de thuisbrouwer nieuwe moutsoorten op de markt verschenen, afkomstig van vaak oude, vergeten graanrassen. Heritage malts, herontdekt en opnieuw gecultiveerd vanwege hun unieke smaakprofielen, complexere moutigheid, nootachtige tonen of een diepere zoetheid. Deze mouten zijn met name geschikt om in een authentieke, historische stijl te brouwen.

Klassieke mouten

Er is en hernieuwde focus te zien op complexe moutsmaken en een deel van die focus is gericht op het reanimeren van smaakvolle (maar misschien minder ziektebestendige of met lagere opbrengst) gerstvariëteiten uit het verleden, evenals traditionele (maar zware) mouten zoals vloermout. De volgende mouten gebruiken een of beide om een aantal geweldige ‘nieuwe’ (zeer oude) mouten te produceren.
 
Chevallier - Crisp Malt (VK)
Chevallier is van oorsprong de dominante Engelse gerst in de jaren 1820-1920.
EBC: 3,9 – 9,8
Opbrengst: 76,7%
Diepe moutigheid met een marmelade-achtige zoetheid en subtiele tonen van vers brood.
Waar te gebruiken: Golden ales, Barley wines, IPA's en DIPA's.
 
Haná Heritage Malt - Crisp Malt (VK)
Haná was de variëteit van gerst die meer dan 175 jaar geleden werd gebruikt in de allereerste Tsjechische Pilsners.
EBC: 2 – 3,9
Opbrengst: 76,7%
Vers gebakken brood, schoon en glad.
Waar te gebruiken: Blonde pilsnerstijl lagers.
 
Heritage Gold Malt - Briess Malt & Ingredients Co. (VS)
Dit is een basismout, traditioneel gemout in de stijl van een Engelse ale mout.
EBC: 5,9
Opbrengst: 82%
Complex broodkarakter met honing, koekje en bloemige tonen.
Waar te gebruiken: stijlen waar moutcomplexiteit gewenst is - van donkere Belgische bieren tot moutige Engelse bieren (als de primaire basismout).
 
Isaria 1924 – Weyermann (Duitsland)
Isaria 1924 is gemaakt van de oudste Duitse gecertificeerde moutgerstvariëteit, officieel goedgekeurd voor bier in, je raadt het al, 1924.
EBC: 5,9 – 7,9
Opbrengst: 78%
Moutzoetheid en een zacht koekachtig aroma.
Waar te gebruiken: traditionele en/of ongefilterde pils zoals Kellerbier, Festbier en Zoiglbier.
 
No. 19 Maris Otter Ale Malt – Crisp Malt (VK)
Net zoals een mooie pot vanillepasta een complex wonder is, is dat ook deze op de vloer gemoute klassieke Maris Otter, onmisbaar bij het brouwen van rijke, complexe Britse ales. Het heeft een diepere smaak dan de conventionele Maris Otter-mout.
 
EBC: 3,9 – 5,9
Opbrengst: 80,6%
Gedurfde broodachtige basis met een complementaire zoetheid en moutige nasmaak.
Waar te gebruiken: best bitters, porters, barley wines of in iets anders dat complexe Britse moutsmaken nodig heeft.

Basismout

Naast een terugkeer naar traditie, hebben zich de afgelopen jaren enkele andere interessante innovaties voorgedaan in moutland. De onderstaande vermeldingen voorspellen de toekomst van mout, of dat nu speciale maaltechnieken zijn, moutvariëteiten die om gezondheidsredenen zijn geselecteerd, of een meer stijlgerichte benadering van mouten.
 
Eraclea pilsner Malt - Weyermann (Duitsland)
Deze mout is gemaakt van 2-rijige wintergerst aan de Italiaanse Adriatische kust en wordt verbouwd rond Eraclea in de buurt van Venetië; als u op zoek bent naar Italiaans pilsner, is dit uw mout.
EBC: 2,1 – 3,9
Opbrengst: 80,5%
Moutzoetheid met lichte honingtonen.
Waar te gebruiken: klassieke mediterrane bieren van pils in mediterrane stijl (zoals de Italiaanse pilsner) tot Italiaanse grape ale.
 
IPA Malt - Gambrinus Malting (Canada)
Een basismout speciaal gemaakt voor IPA's
EBC: 3,9
Opbrengst: 79%
Brood, toast, graan en een lichte noot.
Waar te gebruiken: Hop-forward West Coast IPA's, hazy IPA's, DIPA's (of iets anders met een hoop hop in het recept).
 
North Star pils TM - Rahr Malting Co. (VS)
Deze licht gekleurde, laag gemodificeerd lagermout is een erg coole toevoeging aan het ensemble.
EBC: 1.9
Opbrengst: 79%
Tonen van honing en zoet brood, met tonen van hooi en een nootachtig karakter.
Waar te gebruiken: gebruik deze mout voor de basis van vrijwel elke klassieke of new-age lagerstijl.
 
Pilsner Zero Malt - Viking Malt (Europa)
Dit is een ‘LOX-less’ variëteit van pilsner-mout, wat betekent dat het is gemaakt van een gerstvariëteit die niet het lipoxygenase (LOX)-enzym produceert. Minder oxidatie, betere schuimhoudbaarheid en stabielere smaak.
EBC: 1.9 – 3,9
Opbrengst: 80%
Moutachtig, licht nootachtig en zoet.
Waar te gebruiken: deze mout moet worden gebruikt in alle bieren op basis van pilsner mout waar je je zorgen zou maken over oxidatie, bijvoorbeeld light ales, hoppige bieren of in batches die misschien langer bewaard dienen te worden.
 
Synergy Select Pilsen Maltgems - Briess Malt & Ingredients Co. (VS)
Deze mout is een klassieke pilsner-mout met een twist: gemaakt om bittere/samentrekkende smaken te minimaliseren.
EBC: 2
Opbrengst: 83,3%
Clean, zoet, met tonen van brood, crackers en honing.
Waar te gebruiken: vrijwel alles waar je pilsner-mout in zou gebruiken, vooral minder gehopte bieren waar het basismoutkarakter dominant is.

Zeker het vermelden waard zijn onderstaande mouten

Crystal Red Malt - Briess Malt & Ingredients Co. (VS)
Dit is een klassiek geroosterde kristalmout die specifiek is geroosterd om de roodheid te versterken.
EBC: 394
Opbrengst: 75%
Uitgesproken karamel, bruine suiker, rozijnen en pruimen.
Waar te gebruiken: deze mout kan in bijna elke stijl worden gebruikt die niet ultrableek is, met goud door oranje/rood en tot dieprode tinten, afhankelijk van de gebruikspercentages.
 
Dextrin Malt - Rahr Malting Co. (VS)
Terwijl lagers en hazy's in populariteit toenemen, is een mout die body, waas en schuim kan stimuleren een zeer krachtig hulpmiddel om erbij te hebben.
EBC: 1,9 – 3,9
Opbrengst: N.v.t.
Broodachtige, korrelige en rauwe gerstsmaken (meer prominent bij hogere gebruikspercentages).
 
Honey Malted Oats – Gambrinus Malting (Canada)
Haver ontmoet honingmout: moutige zoetheid en gunstige havereigenschappen in één verpakking (met kaf, dus geen rijsthulzen nodig).
EBC: 5,9 – 11,8
Opbrengst: N.v.t.
Broodachtige korrelige en zoete tonen met een rijke body en een zacht, zijdezacht mondgevoel.
Waar te gebruiken: Hazy IPA's, havermout stouts, brown ales of andere moutige stijlen.

Bronnen

  • BYO
  • Chat GPT
Terug naar overzicht