Terug naar overzicht

Bottelsuiker – via een spuitje!

tww juni 2024
Door: Theo van Eijden

Als je sinds 1997 al bier brouwt dan denk je toch alles wel goed op een rijtje te hebben. Niets in minder waar. Voor het toevoegen van suiker paste ik altijd de methode toe door suiker op te lossen in heet water en dit in de zogenaamde bottelpan te doen. In deze pan hevelde ik mijn bier uit het gistvat en zodoende kreeg is een homogeen mengsel van bier met  bottelsuiker. Daarna via de hevel en bottelpijpje de flesjes vullen. Nadeel van deze methode is een extra hevelstap wat ook weer extra zuurstof in mijn bier tot gevolg had, wat dus van invloed is op de stabiliteit en dus houdbaarheid van mijn bier. Onlangs liep ik tegen de website  Brouwblog.nl aan en vond onderstaand artikel.

Stel, je bier zit lekker veilig op slot in een Conical Fermenter zonder zuurstof maar het is nu tijd om te bottelen. Je hebt dan een aantal opties:

  • Hevel het bier naar een bottelemmer, voeg daar de juiste hoeveelheid suiker toe en roer even voordat je gaat gaat bottelen.
  • Laat het bier in je gistvat zitten, voeg de juiste hoeveelheid bottelsuiker en bottel zonder tussenkomst van een emmer/vat.
  • Stop in ieder flesje bier een klein suikerklontje met precies het juiste gewicht. Er schijnen ook een soort kleine suiker ‘tabletjes’ te zijn speciaal voor dit doel. Deze optie laat ik in dit artikel buiten beschouwing.
Bottelsuiker keuzes
Bottelsuiker keuzes
Zoals rechts afgebeeld heb ik het altijd gedaan. Linker afbeelding:lijkt me een interessante optie waarbij je de contact tijd van bier & zuurstof zo klein mogelijk maakt. Echter waar voeg je bottelsuiker toe? Ook hier zijn 2 opties (nou, eigenlijk maar 1)
  • Giet de juiste hoeveelheid opgeloste suiker in je gistvat en roer even.
    GEEN OPTIE. Je wilt niet gaan roeren in een gistvat met ‘gistdrek’ onderin.
  • Vul de schone FLESJES met de juiste hoeveelheid suiker en bottel vervolgens direct uit je gist/lagervat.

Ok. Suiker in de lege flesjes spuiten. Hoeveel? Dat is te berekenen en daarom heb ik een spreadsheet gemaakt.

Bottelsuiker spreadsheet
Bottelsuiker spreadsheet

Wat moet je doen?

  • invoeren: aantal gram suiker/liter bier
  • invoeren: inhoud flesjes
  • invoeren: hoeveel ml je in een flesje wil spuiten
  • invoeren: aantal flesjes (alleen om de totale hoeveelheid oplossing te berekenen)

De spreadsheet geeft nu aan: “Voor 6 gram suiker/liter bier moet je 5,00 ml oplossing in ieder flesje spuiten en de oplossing bestaat uit 271 ml water en 126 gr suiker”.

Spuitjes

Welke spuit kan je gebruiken? Hier een tweetal voorbeelden.

Spuit wegwerp 10ml Spuit wegwerp 20ml

Uiteraard, zijn er zaken waar ik misschien nog geen rekening heb gehouden: hoeveel bier gaat er in ieder flesje. Is dat precies 300 ml? Of 280 ml (7% minder) of 330 ml (10% meer)? Ik ben absoluut nergens verantwoordelijk voor. Er kunnen grove berekeningsfouten gemaakt zijn of ik heb belangrijke dingen over het hoofd gezien. Graag hoor ik dat zodat aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Bron

Download

Terug naar overzicht