Terug naar overzicht | |||
Bottelsuiker – via een spuitje! |
tww juni 2024 | ||
Door: Theo van Eijden | |||
Als je sinds 1997 al bier brouwt dan denk je toch alles wel goed op een rijtje te hebben. Niets in minder waar. Voor het toevoegen van suiker paste ik altijd de methode toe door suiker op te lossen in heet water en dit in de zogenaamde bottelpan te doen. In deze pan hevelde ik mijn bier uit het gistvat en zodoende kreeg is een homogeen mengsel van bier met bottelsuiker. Daarna via de hevel en bottelpijpje de flesjes vullen. Nadeel van deze methode is een extra hevelstap wat ook weer extra zuurstof in mijn bier tot gevolg had, wat dus van invloed is op de stabiliteit en dus houdbaarheid van mijn bier. Onlangs liep ik tegen de website Brouwblog.nl aan en vond onderstaand artikel. Stel, je bier zit lekker veilig op slot in een Conical Fermenter zonder zuurstof maar het is nu tijd om te bottelen. Je hebt dan een aantal opties:
Ok. Suiker in de lege flesjes spuiten. Hoeveel? Dat is te berekenen en daarom heb ik een spreadsheet gemaakt.
De spreadsheet geeft nu aan: “Voor 6 gram suiker/liter bier moet je 5,00 ml oplossing in ieder flesje spuiten en de oplossing bestaat uit 271 ml water en 126 gr suiker”. SpuitjesWelke spuit kan je gebruiken? Hier een tweetal voorbeelden. Uiteraard, zijn er zaken waar ik misschien nog geen rekening heb gehouden: hoeveel bier gaat er in ieder flesje. Is dat precies 300 ml? Of 280 ml (7% minder) of 330 ml (10% meer)? Ik ben absoluut nergens verantwoordelijk voor. Er kunnen grove berekeningsfouten gemaakt zijn of ik heb belangrijke dingen over het hoofd gezien. Graag hoor ik dat zodat aanpassingen gemaakt kunnen worden. BronDownload |
|||
Terug naar overzicht |