Inleiding. In 2020 kreeg ik voor mijn verjaardag 2 brouwpakketten van Brew Monkey, daar zitten geen pannen of hevelfilters bij dus maar eens op internet gaan zoeken hoe ik dit aan moest pakken. Hierbij kwam ik ook de site van 't Wort Wat tegen en ben daar in november van dat zelfde jaar lid van geworden, want ik wilde wel de brouwcursus volgen. Helaas door Covid werd de cursus pas in 2022 gegeven. Eerst 2 10 liter pannen aangeschaft en een hevelfilter in elkaar geknutseld. Voor 5 liter bier was het wel erg veel moeite. Maar goed ik was ondertussen besmet met het brouwvirus en in goed overleg met mijn partner mocht ik een Brew Monk brouwketel met RVS vergistingsvat aanschaffen via de bekende brouwwinkel. Ondertussen een aantal bieren gebrouwen die door de bierkeurmeesters gewaardeerd werden en waar ze wel het recept van wilden hebben, waarop ik zei dat ze wel in het clubblad mochten, de voorzitter vond dat ik dan maar een stukje voor het clubblad moest schrijven wat ik doe om tot deze bieren te komen inclusief de recepten.
Hoe brouw ik. Ik gebruik Brewfather als brouwsoftware, voor die $20,- per jaar bied het een hoop waaronder een heel aantal recepten. Zie https://www.youtube.com/watch?v=5U0Hama2NwM voor uitleg van David Heath over Brewfather. Ik volg David Heath op zijn youtube kanaal deze man heeft heel interessante filmpjes over equipment en recepten een aanrader dus. Ik behandel mijn water altijd en pas het profiel aan, aan het biertype. Hoe lichter de kleur van het bier is hoe lager de alkaliteit van het water moet zijn. (Een goed boek hierover is How to Brew van John Palmer) (Zie het clubblad van Juni 2021 bld 65 voor alle zouten en zuren en wat ze doen.) Eén keer per kwartaal haal ik het water rapport van de PWN op (zie Kwartaalrapportages | PWN) en pas het aan in brewfather standaard heb ik 2 waterprofielen Hoofddorps PWN water en reverse osmosewater.
Afhankelijk van het biertype wat ik wil gaan brouwen selecteer ik het juiste profiel en de verhouding kraanwater/ RO water. Hieronder zie je welke zouten en zuren ik gebruik voor het maischen en spoelen. Tevens gebruik ik lactid acid(Melkzuur) voor het aanzuren (pH aanpassen) van het maisch en spoel water, het maisch water pH houd ik tussen de 5,3 en 5,4 het spoel water hou ik op 5,3.
Hoe kom je nu aan RO water? Er zijn mij, hier in de buurt, 2 plaatsen bekend waar je het 24/7 kan tappen, dat zijn handelsonderneming Verbaas Boekweitstraat 32 Nieuw Vennep en Pompe speciaal reiniging Meer en Duin 56H Lisse. Deze verkopen het per 100 liter voor +/- € 2,50 (contactloos pinnen om muntje te bekomen) als je minder tapt is het verzoek om de rest in het riool te laten lopen omdat anders de pomp continu blijft lopen. Ik heb geluk gehad, Pompe had een internet winkel die gevulde 10 liter UN cans verkocht voor €4,50 gelijk 10 gekocht 😊. Maar niet getreurd onze brouwwinkel verkoopt ook deze cans, maar dan leeg, koop UN cans deze hebben een grote opening waar de slang in past, de drinkwaterjerrycans hebben een te kleine opening. Je kan natuurlijk ook op internet gaan zoeken of je vergistingsvaten hiervoor gebruiken.
Recepten. Ik wilde een lekker door drinkbaar zomer biertje brouwen en kwam uit op een Corona clone en heb dit recept gevonden en gebrouwen.
Coroma Cornbeer
datum:
17 september 2022
van:
Guus van der Veek
klasse:
A
stijl:
International Pale Lager
Beschrijving
Toevoegingen: Maischen - 0.704 g - Calcium Chloride (CaCl2) Maischen - 0.087 g - Calcium Carbonaat (Kalk) (CaCO3) Maischen - 1.078 g - Magnesium Sulfaat (MgSO4) Maischen - 0.635 g - Calcium Sulfaat (Gips) (CaSO4) Maischen - 6.087 ml - Melkzuur 80% Spoelen - 0.261 g - Calcium Chloride (CaCl2) 33% Spoelen - 0.391 g - Magnesium Sulfaat (MgSO4) Spoelen - 0.235 g - Calcium Sulfaat (Gips) (CaSO4) Spoelen - 0.174 ml - Melkzuur 80%
Vergistingsprofiel Ale: 18 °C - 7 dagen - Hoofdvergisting 20 °C - 14 dagen – Hoofdvergisting
Waterprofiel: Reverse Osmosis Water (American Lager) Ca 14 Mg 5 Na 8 Cl 11 SO 39 SO/CI verhouding: 3.4 pH maisch: 5.3 pH spoelwater: 5.3
Je kan dit bier ook als ondergister brouwen met W34/70 of WLP940 om de zwavelsmaak er in te krijgen die je mist met K97. Zoals hierboven te zien is gebruik ik gistvoeding van Wyeast dit geeft echt betere resultaten bij de vergisting het is 42,5 gram en je hoeft het niet in ene te gebruiken zoals bij een ander merk.
Een ander recept dat gewaardeerd werd was mijn Stone & Wood Pacific Pale Ale deze was te proeven op de BBQ maar dan met de hop Sabro. Het advies is: gebruik hier echt Galaxy voor, deze hop is echt de enige correcte voor dit recept.
Stone & Wood - Pacific Ale - Clone
datum:
17 september 2022
van:
Guus van der Veek
klasse:
A
stijl:
Australian Style Pale Ale
Beschrijving
Hopstand 30 min hopstand @ 80 °C 30 min 80 °C - 28.6 g - Galaxy - 14% (9 IBU) Koudhoppen 3 dagen - 43 g - Galaxy - 14%
Diversen Maischen - 6.348 g - Calcium Chloride (CaCl2) Maischen - 0.955 g - Canning Salt of Koosjer zout) (NaCl) Maischen - 0.859 g - Magnesium Sulfaat (MgSO4) Maischen - 2.902 g - Calcium Sulfaat (CaSO4) Maischen - 3.818 ml - Melkzuur 80% Spoelen - 2.625 g - Calcium Chloride (CaCl2) 33% Spoelen - 1.203 g - Calcium Sulfaat (CaSO4) Spoelen - 0.191 ml - Melkzuur 80%
Vergistingsprofiel: Ale 19°C - 7 dagen – Hoofdvergisting 19 °C - 3 dagen - Koudhop 20°C - 12 dagen - Hoofdvergisting 4 °C - 3 dagen - Cold crash
Waterprofiel: Reverse Osmosis Water (Mild Ale Profile) Ca 74 Mg 3 Na 21 Cl 93 SO 95 SO/CI verhouding: 1 pH maisch: 5.32 pH spoelwater: 5.3
P.S. Calcium chloride is een vloeistof maar ze geven grammen op in Brewfather, reken voor 1,3 gram 1 mL vloeistof.
Voor beide bieren gebruik ik dus 100% RO water omdat dit lichte bieren zijn. Nog een laatste opmerking over Brewfather: Het lijkt erop dat ze aandelen in de gistfabrikanten hebben want het advies is vaak aan de hoge kant. Ik gebruik deze site https://stchiellus.mbse.eu om een reëlere hoeveelheid te krijgen.