Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2022

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Bierkoelkast
De zomermaanden zijn voor de brouwer een periode van keuzes maken. Een brouwsel moet in deze warme periode in een koelkast onder gecontroleerde temperatuur vergisten. Zeker als de buitentemperaturen boven de 25 °C komen; er ontwikkelen zich dan veel esterige smaken in het bier. Voor mij betekent het dat ik mijn eigen koelkast moet leegmaken om het gistvat erin te kunnen plaatsen. Het gistvat van 50 liter past er precies in als ik alle vakjes en etages er uithaal. Vooruitplannen en tijdig de voorraad legen is vaak de beste oplossing. Het dilemma dat overblijft is dan nog ‘waar laat ik alle bieren die ik deze warme periode in de koelkast wil laten overzomeren’. Er zijn namelijk bieren die ik lang wil bewaren maar niet aan hoge temperaturen wil blootstellen. Om aan mijn familieleden duidelijk te maken waar ze mee te maken hebben, heb ik op de deur van de koelkast een afbeelding geplakt. Deze zijn bijvoorbeeld te bestellen via https://www.amazon.com/Warning-Fridge-Notice-Alcohol-Aluminum/dp/B075HS16M6. Leuk om cadeau te geven aan een bierliefhebber en/of thuisbrouwer.

De eerste activiteit die na de zomer op stapel staat is de jaarlijkse BBQ in Lisserbroek in het laatste weekeinde van augustus. We hebben weer een leuk programma samengesteld met verzorgde BBQ, live muziek en goed bier. Wat wil een mens nog meer… Omdat we vooraf bestellingen moeten doen bij de catering is het vereist dat jullie als leden zich vooraf aanmelden. Bij het verschijnen van dit clubblad is de inschrijving gesloten, helaas, maar we moeten ergens een streep trekken. Het enige dat we nog nodig hebben is dat de weergoden ons gunstig gezind zijn, hoewel er binnen genoeg ruimte is om het feest voort te zetten.

In het eerste weekeinde van september staat er weer een brouwdag gepland. Helaas is het animo voor de gezamenlijke brouwdagen na de Coronacrisis nog steeds niet op het oude niveau. Zaten we ooit tegen de 30 brouwsels, momenteel komen we rond de 10 brouwsels uit. Jammer, want als je kennis wil opdoen van het brouwen, is dat het moment om soortgenoten te ontmoeten en tijdens het brouwen kennis en ervaring van het brouwproces met elkaar te delen. Maar bovenal het zijn altijd heel gezellige dagen. Dus hierbij de oproep om toch weer eens je gezicht te laten zien op de brouwdagen.

Terug naar overzicht