Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (19)

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

Zondag 7 augustus 2022

Voornaam

Jan

Vraag / opmerking

Heb afgelopen vrijdag een Porter gebrouwen met een Lallemand Windsor gist. Maar er zit nog geen beweging in het waterslot. De boel staat dus nog niet te gisten. Iemand ervaring met dit gist? Ik heb ongeveer 24 liter gebrouwen en er 2 zakjes gist in gedaan op een temperatuur van 20 graden. Pitching rate bij dit gist is 0,5-1 gram per liter. Er zit 11 gram in een zakje. dus heb 22 gram toegevoegd. Zou voldoende moeten zijn denk je. Ik heb nog een Wyeast 3787 gist liggen. Mocht de boel niet gaan gisten eventueel deze toevoegen? Of ben ik te ongeduldig?

Jan,

Zoals jij het opgeeft moet het gewoon goed gaan. Open voorzichtig even de deksel en kijk of er schuim op je bier staat. Is dat het geval dan is er niets aan de hand. Soms kan het wel 24 uur duren voordat de gist goed van start gaat. Het kan ook zijn dat de deksel van je gistvat niet goed afsluit.

Met vriendelijke groeten
Theo

Beste Theo,

Bedankt voor je reactie. Het staat nu te borrelen, nog niet heftig maar om de 12 seconden borrelt het op in het waterslot. Afgelopen vrijdagmiddag gebrouwen. Als het langzaam staat te vergisten zal het ook wel goed komen, toch

Groet,
Jan,

Beste Jan,

Mijn motto is ‘het wordt altijd bier’

Met vriendelijke groeten
Theo

Terug naar overzicht