Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, juni 2022

tww juni 2022
Door: Michael Woolthuis

Als we allemaal een beetje geluk hebben komt er een lekkere warme zomer aan. Dan kan je eigenlijk met je goede fatsoen alleen nog maar een saison brouwen. Onderstaand is zo'n lekkere biertje. Dit recept is met jeneverbes om het een kruidige twist te geven. Je kan eventueel meer kruiden toevoegen maar door het droge karakter van dit bier gaan dingen nogal snel overheersen. Balans vinden is bij brouwen altijd het belangrijkste en bij dit bier dus ook.
Groeten,
Michael

Recept voor juni: Jaison

Biertype:

Saison

Recepthoeveelheid:

10l

alcoholpercentage:

6,3%

begin SG:

1057

eind SG:

1010

EBC (kleur):

8 EBC

EBU (bitterheid):

24 IBU

Kooktijd:

60 min

Brouwzaal rendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

bijzonderheden

Pilsmout

3 EBC

1200 gr

 

 

Viennamout

6 EBC

600 gr

 

 

Tarwemout

4 EBC

700 gr

 

 

Hersbrucker hopbloem

3.2 α

20 gr

60 min

 

Strisselspalt hopbloem

1.9 α

20 gr

15 min

 

Jeneverbessen

 

6 gr

10 min

 

Hersbrucker hopbloem

3.2 α

15 gr

5 min

 

Tettnanger hopbloem

4.6 α

15 gr

5 min

 

Gist

Lallemand Bell saison

Maischschema

66 °C

78 °C

60 min

5 min

Opmerking van de brouwer

  • Hoofdvergisting: 1 tot 4 weken boven de 20 °C
  • Lageren: 2-6 weken op 5-15 °C
  • Bottelsuiker ongeveer 6,5 gr/liter
  • Een eind SG van 1010 is het maximale, lager is beter.
Terug naar overzicht