Terug naar overzicht

Recept: Russian Imperial Stout (Bourbon Barrel Aged)

tww juni 2022
Door: Theo van Eijden

Deze Russian Imperial Stout is een rijk, diep, intens gearomatiseerd bier met een volle body. Het heeft rijke donkere moutsmaken met onder meer geroosterde, droge chocolade, licht gebrande, en bijna teerachtige sensaties. Complexe smaken van donker fruit zoals pruimen, rozijnen en kersen zijn ook aanwezig. De kleur is gitzwart en het alcoholgehalte is hoog met 10,6% ABV. Dit is een doordrinkbier met een rijke/luxe diepgang, dat nog jaren kan rijpen.

In de 18e eeuw waren porter en zijn afstammeling, stout, in Engeland op het hoogtepunt van hun populariteit. Er wordt gezegd dat Peter de Grote verliefd werd op deze bieren tijdens zijn reis naar Engeland in 1698, en hij verzocht om er enkele naar het keizerlijk hof in Rusland te sturen. Tot grote verlegenheid van de Engelsen bedierf het bier ergens op zijn duizend mijl lange reis.

De Londense brouwerij Barclay schoot te hulp door de hoeveelheid alcohol en hop voor hun tweede poging snel te verhogen. Het resultaat was een inktzwart brouwsel met voldoende warmte en complexiteit om onmiddellijk een sensatie te worden in heel Rusland. Russian Imperial Stout was geboren. Er wordt gezegd dat Keizerin Catharina de Grote (1729-1796) een grote fan was van Imperial Stout, net als Raspoetin (1869-1916).

Ons recept hier heeft een Amerikaans tintje, aangezien het gebruik maakt van zuiver gistende Chico-gist (White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American Ale, of Fermentis Safale US-05 droge gist) en royale hoeveelheden geroosterde gerst bevat, samen met een gezonde dosis zuivere hop met een hoog alfazuurgehalte tegen het einde van de kooktijd. Chocolademout en Weyermann Carafa III worden gebruikt om een merkbaar chocolade-achtig karakter te geven. Er wordt ook wat kristal toegevoegd voor een lichte zoetheid. Dit is een bier dat vele jaren goed zal blijven en langzaam zal verouderen en veranderen met de tijd. Als je bottelt, berg er dan een paar op en probeer er de komende 10+ jaar elk jaar een.

Recept

Technisch fiche

Hoeveelheid:

10 liter

Begin SG:

1.100 (stijl range: 1.075 - 1.115)

Eind SG:

1.021 (stijl range: 1.018 - 1.030)

Kleur:

60 EBC (stijl range: 60 - 80)

Alcohol:

10.6% (stijl range: 8% - 12%)

Bitterheid:

86 IBU (stijl range: 50 - 90)

Ingredienten:

ingrediënt

Hoeveelheid

waarde

kooktijd

percentage

Pilsmout

3,15 kg

5 EBC

 

(81%)

Donkere Munichmout

0,3 kg

18 EBC

 

(7,5%)

geroosterde gerst

0,1 kg

1000 EBC

 

(2,5%)

chocolade mout

0,1 kg

800 EBC

 

(2,5%)

Weyermann Carafa III

0,07 kg

1000 EBC

 

(1,9%)

Weyermann CaraMunich

0,07 kg

120 EBC

 

(1,9%)

Weyermann Caraaroma

0,07 kg

260 EBC

 

(1,9%)

Magnum

18 gr

14,8% α,

60 min.

(70 IBU)

Magnum

9 gr

14,8% α,

15 min.

(16IBU)

Gist: Safale US-05

2 pakjes (3 mag ook)

 

 

 

medium getoaste eikenhoutsnippers

15 gram

Navergisting in lagervat/fles

Maischwater

11,6 liter

 

 

Spoelwater

spoelen tot inhoud kookketel 12 liter is

Werkwijze

  • Eenstapsmaisch: 64 °C gedurende 60 min.
  • Vervolgens verwarmen naar 76 °C voor uitmaischen
  • Spoelen met water van ~5.6-5.8 pH water
  • Koken gedurende 60 min.
  • Hop toevoegen en deze 60 min. mee laten koken
  • Na koken afkoelen naar 20 °C en overhevelen naar vergistvat
  • Gist toevoegen
  • De vergisting is afgelopen als er geen schuim meer op het bier staat.
  • Het bier vervolgens afkoelen naar 5 °C en 3 weken laten lageren met de houtsnippers, daarna bottelen met 6 gr/l bottelsuiker
Terug naar overzicht