Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept: Russian Imperial Stout (Bourbon Barrel Aged) |
tww juni 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Deze Russian Imperial Stout is een rijk, diep, intens gearomatiseerd bier met een volle body. Het heeft rijke donkere moutsmaken met onder meer geroosterde, droge chocolade, licht gebrande, en bijna teerachtige sensaties. Complexe smaken van donker fruit zoals pruimen, rozijnen en kersen zijn ook aanwezig. De kleur is gitzwart en het alcoholgehalte is hoog met 10,6% ABV. Dit is een doordrinkbier met een rijke/luxe diepgang, dat nog jaren kan rijpen. In de 18e eeuw waren porter en zijn afstammeling, stout, in Engeland op het hoogtepunt van hun populariteit. Er wordt gezegd dat Peter de Grote verliefd werd op deze bieren tijdens zijn reis naar Engeland in 1698, en hij verzocht om er enkele naar het keizerlijk hof in Rusland te sturen. Tot grote verlegenheid van de Engelsen bedierf het bier ergens op zijn duizend mijl lange reis. De Londense brouwerij Barclay schoot te hulp door de hoeveelheid alcohol en hop voor hun tweede poging snel te verhogen. Het resultaat was een inktzwart brouwsel met voldoende warmte en complexiteit om onmiddellijk een sensatie te worden in heel Rusland. Russian Imperial Stout was geboren. Er wordt gezegd dat Keizerin Catharina de Grote (1729-1796) een grote fan was van Imperial Stout, net als Raspoetin (1869-1916). Ons recept hier heeft een Amerikaans tintje, aangezien het gebruik maakt van zuiver gistende Chico-gist (White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American Ale, of Fermentis Safale US-05 droge gist) en royale hoeveelheden geroosterde gerst bevat, samen met een gezonde dosis zuivere hop met een hoog alfazuurgehalte tegen het einde van de kooktijd. Chocolademout en Weyermann Carafa III worden gebruikt om een merkbaar chocolade-achtig karakter te geven. Er wordt ook wat kristal toegevoegd voor een lichte zoetheid. Dit is een bier dat vele jaren goed zal blijven en langzaam zal verouderen en veranderen met de tijd. Als je bottelt, berg er dan een paar op en probeer er de komende 10+ jaar elk jaar een. ReceptTechnisch fiche
Ingredienten:
Werkwijze
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |