Terug naar overzicht

Recept: Meibock / Helles Bock

tww juni 2022
Door: Theo van Eijden

Meibock, ook wel Helles Bock of Heller Bock genoemd, is een sterk, rijk en moutig lagerbier van Duitse oorsprong. Het is een kruising tussen een Münchener Helles en een Bock, gebrouwen op Bockniveau (6,3 tot 7,4% ABV) met meer hop om het hogere alcoholgehalte en de moutigheid te compenseren. Het is een evenwichtig bier met een smaak van toastmout en een kruidige of peperige smaak afkomstig van de hop.

Terwijl de basisstijl van Bock in de 13e eeuw in Duitsland is ontstaan, is Meibock een vrij nieuwe, bijgewerkte variant die is gecreëerd om tegemoet te komen aan de populariteit van pilsbieren in het midden en het einde van de 19e eeuw. Meibock wordt meestal aan het eind van de herfst of het begin van de winter gebrouwen, waarna het rijpt tot consumptie in de lente. Meibock was oorspronkelijk een seizoensbier dat werd gebrouwen voor speciale gelegenheden en festivals. Het is een overgangsbier dat past tussen de zwaardere bieren van de winter en de lichtere bieren die de voorkeur krijgen in de zomer.

De lichte amberkleurige tot diepgouden kleur onderscheidt het van de donkerdere winterbocks en verklaart de tweede naam ‘Helles’ (Duits voor bleek of helder). Meibocks hebben ook de neiging droger te eindigen met meer hopbitterheid en –smaak dan een traditionele Bock.
De recepten bevatten doorgaans alle Duitse ingrediënten, waaronder pilsmout en/of Vienna mout, Münchener mout, samen met edele hop en lager gist.

Met een eind-SG van 1.011 wordt onze Meibock opzettelijk gebrouwen aan de onderkant van de typische vergistingsgraad voor deze stijl om de drinkbaarheid te verhogen. Om dit juiste eind SG te bereiken, moet je voldoende gist volgens ons recept gebruiken. De gistgift lijkt misschien extreem hoog, maar vergeet niet dat dit een pils is (pilsgift is meestal twee keer zo hoog als die van ales) en dan is dit ook nog een bier met een hoog begin SG.

Recept

Technisch fische

Hoeveelheid:

10 liter

Begin SG:

1.066 (stijl range: 1.064 - 1.072)

Eind SG:

1.011 (stijl range: 1.011 - 1.018)

Kleur:

18 EBC (stijl range: 12- 22)

Alcohol:

7.2% (stijl range: 6.3% - 7.4%)

Bitterheid:

34 IBU (stijl range: 23 - 35)

Ingredienten

ingrediënt

Hoeveelheid

waarde

kooktijd

bijdrage

Pilsmout

1,6 kg

6 EBC

 

(65%)

Donkere Munich mout

0,85 kg

20 EBC

 

(35%)

Magnum

8 gr

13% α,

60 min.

(25 IBU)

Challenger

13 gr

6% α,

10 min.

(8 IBU)

Gist

1

·  Wyeast 2487 Helles Bock Lager
·  White labs WLP833 German Bock lager
·  Lallemand S23

Maischwater

7,5 liter

Spoelwater

spoelen tot inhoud kookketel 12 liter is

Werkwijze

  • Eenstapsmaisch: 67 °C gedurende 90 min.
  • Vervolgens verwarmen naar 76 °C voor uitmaischen
  • Spoelen met water van ~5.6-5.8 pH water
  • Koken gedurende 60 min.
  • Hop toevoegen en deze 60 min. mee laten koken
  • Tweede hopgift 15 min. voor het einde van de kook toevoegen
  • Na koken afkoelen naar 19 °C en overhevelen naar vergistvat
  • Gist toevoegen
  • De vergisting is afgelopen als er geen schuim meer op het bier staat. Dan de hop toevoegen en het bier nog 3 tot 4 fagen laten staan.
  • Overhevelen naar mandfles en het bier vervolgens afkoelen naar 5 °C en 3 weken laten lageren. Daarna bottelen met 6 gr/l bottelsuiker
Terug naar overzicht