Terug naar overzicht

Bezoek aan Brouwerij Goodwin

tww juni 2022
Door: Chris Talbot

Tijdens de voorbereiding van de Pubquiz, gingen Patricia en ik op zoek naar biergerelateerde vragen in de buurt van de Alpe d'Huez. Zo kwamen wij erachter dat er slechts één brouwerij in het dorp, Le Bourg d’Oisans, onderaan de berg stond, en dat deze brouwerij ook nog eens een interessante achtergrond heeft. Contact was snel gelegd en uiteraard waren wij tijdens de Alpe d'HuZesweek welkom om kennis te komen maken en uitleg te krijgen over de brouwerij. De brouwerij is in 2015 opgestart door een Engelsman, Chris Goodwin - eigenaar/directeur, en brouwt voornamelijk bieren in de Engelse stijl. Daarnaast zijn Dan en Nathan als respectievelijk hoofd- en assistentbrouwer werkzaam in de brouwerij.

De brouwinstallatie bestaat uit een heetwatertank, een maischketel en een kookketel, en heeft een capaciteit van maximaal 900 liter, met een viertal vergistingstanks van 3 x 10hl en 1 x 20hl. Om de grotere vergistingstank te vullen moet er twee dagen achtereen worden gebrouwen. Tot drie weken voor ons bezoek, werd het bier nog met een bottelpijp op fles afgevuld en handmatig van een kroonkurk voorzien, een flinke klus dus, wanneer het 900 of zelfs 1800 liter betreft, hoewel zo'n 40% daarvan op fust wordt afgevuld. Om een authentiek Engelse smaak te krijgen, gebruikt de Goodwin brouwerij Britse Maris Otter gerstemout als basis voor al hun bieren. De regionale, Franse, moutsoorten geven niet het juiste karakter aan het bier vertelt Chris Goodwin. Er worden uitsluitend hopbloemen gebruikt; ook deze worden geïmporteerd vanuit Engeland (Charles Faram & Co Ltd.).

De Goodwin brouwerij heeft ruim 12 soorten bier in het assortiment, variërend van een Belgische stijl wit-/tarwebier tot een Imperial Stout. Helaas was tijdens ons bezoek niet alles verkrijgbaar wegens een verbouwing. Wij hebben slechts vier bieren kunnen proeven, te weten het Tarwebier, de Pale Ale, de Amber Ale en de IPA. Het viel mij op dat de bieren (door het mineraalrijke bergwater?) erg zuiver en schoon van smaak zijn, een mooie bitterheid hebben en dat sommige hoppige bieren - ondanks het gebruik van Amerikaanse hoppen - toch niet een Amerikaans karakter hebben, maar juist erg subtiel overkomen. De bieren zijn allen erg doordrinkbaar en smakelijk. Het tarwebier, wat omschreven staat als Belgische stijl witbier, kwam qua uiterlijk, smaak en mondgevoel op mij helemaal niet over als een witbier. Ik vermoedde dat ze tarwemout hadden gebruikt in plaats van ongemoute tarwe en wellicht een gist die niet helemaal passend was voor de stijl. Mijn vermoedens bleken inderdaad juist te zijn, er zat geen ongemoute tarwe in de moutstort, en als gist werd de Lallemand Munich Classic Weizengist gebruikt. Wel bevat het koriander en sinaasappelschillen. Het bier is dus een hybride Weizen-witbier. Mijn observaties over de (on)gebruikelijke ingrediënten werden met enige verbazing ontvangen. Het bier heeft in 2020 namelijk een Gouden medaille behaald op de Lyon International Competition in de categorie ‘Belgisch Bier’. Gelukkig hebben we hier hartelijk om kunnen lachen met z'n allen.

De toekomst van de Goodwin brouwerij staat in het teken van uitbreiding. Hun bieren zijn kwalitatief goed, qua stijl uniek in de omgeving, en daardoor erg gewild. Voorraad is er bijna niet omdat het geproduceerde bier vrijwel onmiddellijk verkocht wordt. Zoals gezegd, wordt er - ten tijde van ons bezoek - sinds drie weken op blik afgevuld, wat een hele omschakeling was. De nieuwe blik-afvullijn is enorm druk- en temperatuurgevoelig. Het kostte Chris Goodwin de nodige liters voordat de correcte afstelling was gevonden. De volgende stappen zijn het bouwen van een bar, waar veel vraag naar is, en de uitbreiding van het aantal vergistingstanks. Er komen op korte termijn nog twee 20hl tanks bij, waardoor een totale capaciteit van 90hl beschikbaar komt. Er wordt ook al gedacht aan vervanging (lees: vergroting) van de brouwketels zodat ze de totale capaciteit beter kunnen benutten. Verder is er - voor de Corona pandemie - met de organisatie van de Alpe d'HuZes gesproken over het brouwen van een echt Alpe d'HuZesbier, dus wie weet wat er nog meer in het verschiet ligt.

Voor degenen die in de buurt zijn, zou ik een bezoek aan de brouwerij echt aanbevelen. Een leuke microbrouwerij met vriendelijke mensen en goed bier. Voor meer informatie over de brouwerij: www.goodwinbrewery.com

 Goodwin Brewery in Le Bourg d’Oisans Goodwin Brouwerij: Chris Goodwin en hoofdbrouwer Dan Goodwin Brouwerij (afbeelding 1) Goodwin Brouwerij (afbeelding 2) Goodwin Brouwerij (afbeelding 3) Goodwin Brouwerij (afbeelding 4)

Terug naar overzicht