Terug naar overzicht

Penari nieuws, mei 2022

tww mei 2022
Door: Nico de Boer

Een lekker biertje

Als ik dit schrijf zit ik in het vliegtuig terug naar Nederland. Lekker een weekje all inclusive Egypte achter de rug.

Ik bestel een biertje want ik ben nu eenmaal een bier-man en ergens in de wereld is het al 12 uur geweest dus het mag. Heineken, normaal trek ik daar mijn neus voor op maar nu kan ik er zowaar van genieten.

De all inclusive formule bevat ook in Egypte alcoholische versnaperingen maar op de een of andere manier wil het met het bier niet lukken. Na een lange reis bij aankomst natuurlijk een biertje aan het zwembad genomen: Pharaons van de tap, een lokaal pils, dun en niet goed op temperatuur (te warm), geschonken in plastic (acryl) bekers van het type dat we thuis ook gebruikten toen zoonlief nog klein was. Jammer, maar wist ik veel dat dat het koudste biertje zou zijn dat ik deze vakantie zou drinken. In de dagen erop werd de tap almaar warmer en ging het bier van acryl over in papieren koffiecups. Dus dun, warm en uit papier…

Geen Pharaons meer! Mijn vrouw komt enthousiast melden dat ze “Stella Artois” uit blik hebben aan het strand. Stella Artois blijkt “Stella” te zijn, een Egyptisch bier. Wel uit blik en ook iets ronder van smaak maar helaas weer niet op temperatuur. Een glas heb ik intussen geregeld maar lauwwarm bier is niet mijn ding.

De rode wijn is eigenlijk ook iets te warm maar komt wel in glas en is duidelijk beter te verteren. Gek genoeg zijn alle cocktails wel op temperatuur, dus pina colada overdag en een wijntje bij het avondeten, een mens moet tenslotte genoeg drinken als het warm is. Toch vreemd als je bedenkt dat ze hier eeuwen geleden ten tijde van de farao's al bier brouwden.

Ook in moderne tijden wordt er in Egypte naar verhouding veel bier gedronken. Nu staat er dus een Heineken voor me met een plastic bekertje… gelukkig kunnen ze bij Boeing naast vliegtuigen ook fatsoenlijke koelkasten maken en dus heb ik hier een bier voor mijn neus staan dat koud is en redelijk rond van smaak is. Dat plastic bekertje vergeet ik maar even want 2 van de 3 goed is best een mooie score. Zo zie je maar weer wat externe factoren een verschil kunnen maken. Bij 't Wort Wat! maken we ons druk over een graadje lager of hoger vergisten, een halve gram suiker meer of minder voor de navergisting, geen headspace in de flesjes om oxidatie te voorkomen. Maar ik denk dat voor velen van ons geldt dat ons eigengebrouwen bier in dezelfde groentelade van de koelkast gaat als de bietjes en de sla. M.a.w. drinken we ons zorgvuldig gebrouwen bier wel op de juiste temperatuur? De penari’s hebben een eigen bierkoelkast maar die staat steevast geprogrammeerd op 4,3 °C.

Een lekkere imperial stout mag van mij wel een beetje warmer zijn dus die bewaar ik in de kelder. Dit is wel een leuk item om ons eens in te verdiepen: welk bier op welke temperatuur te drinken. Hebben de Penari’s behalve vakantie vieren ook nog bier gebrouwen? Jazeker, we hebben op de laatste brouwdag de RedIpa gebrouwen. Het ‘red’ konden we er niet in terugvinden dus hebben we bietensap na hoofdvergisting toegevoegd. Geen rood kookvocht maar sap van de reformwinkel. Het resultaat mag er zijn: erg rood maar met een bietensmaakje. We hebben het bier rootbeetipa gedoopt kortweg: RIP.

Brouw ze en blijf gezond!
Penari

Terug naar overzicht