Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww april 2022
Door: Ben Jacobs

Ah, recent hadden we weer een clubavond, wat mooi dat dat toch weer gewoon begint te worden.

Ik was toen net bezig met de brouw van een ‘Coconut porter’. Ik ben een liefhebber van stout en porter, liefst imperial, al dan niet met rookmout of met wat hout gelagerd, maar dit heb ik nog nooit gebrouwen. Kortom, dat moest ik maar eens proberen en dan heb je zo maar weer eens wat te vertellen aan andere leden op de clubavond. Ik bemerkte toch enigszins afschuw bij een van de aangesprokenen voor het idee om kokos (let wel, zelf licht geroosterd) aan mijn porter toe te voegen. Tijdens de lagering. En vooral die hoeveelheid… (ik dacht aan 900 gram op 20 liter, maar heb het gehouden bij 800).

Tja, ik probeer graag wat uit, want dat zijn de kansen op pareltjes in de bierkelder. Dus ik had mijn porter in de klimaatkast staan, en nadat mijn gistjes min of meer klaar waren met hun belangrijke werk, moest het ervan komen. 800 gram kokos roosteren. Dat bleek een héél grote hoeveelheid. Uiteindelijk had ik twee hopzakken nodig die met de kokos volledig gevuld konden worden. En die hopzakken gingen rechtstreeks in het gistvat (past toch nooit in een glazen lagervat!). Na 24 uur nagisting heb ik het gistvat in de koeling gezet.

Je denkt “dat moet toch wel even staan” (in een Amerikaans artikel las ik iets van 6 tot 10 dagen), vergat het even en bij de 5e dag bedacht ik me dat het tijd werd maar eens wat te gaan proeven. De kokos was in geur en smaak al zo evident aanwezig, dat ik prompt de brouwhandschoenen ontsmet heb en de zakken met kokos uit het bier heb gehaald. Het moet inderdaad toch ook weer niet te gek worden. Maar nu moet het bier nog even lageren en dan binnenkort op de fles. Ben benieuwd naar het resultaat. Uit de GFT bak komt een aparte azijnachtige geur. Die moet gauw geleegd worden…

Proost, Ben

Terug naar overzicht