Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (17)

tww april 2022
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

maandag 7 maart 2022

Voornaam

Gerard

Vraag / opmerking

Wij zijn nog beginnende amateurs maar hebben een klein probleem. Bij het koken van de mout brandt op de bodem het een en ander aan en krijgen we daar een koek die vrijwel niet te verwijderen is. We gebruiken een brouwketel met binnenbak die op de bodem staat en in deze bak roeren we de mout om tijdens het kookproces. Deze binnenbak is geheel open met kleine perforatiegaten, en staat los van de bodem. Wat doen we fout en kunnen dit anders aanpakken om geen aankoeken meer te krijgen.

En verder: als we aan het maischen zijn en aan het roeren in de binnenbak, hebben we vaak het probleem dat aan de onderkant van de hoofdketel op het verwarmingsgedeelte een koek gaat ontstaan en aankoeken. De binnenbak is natuurlijk geperforeerd en staat op kleine pootjes in de hoofdketel. We hebben dit probleem eigenlijk nooit gehad maar de laatste 2 keer was het fout.

Wat zou hiervan de reden kunnen zijn? Mogelijk kunnen jullie ons helpen

Beste Gerard,

Het kan zijn dat de pomp de vloeistof onder de binnenpan wegzuigt en deze ‘droog’ komt te staan. Oplossing is in dat geval de pomp iets te knijpen zodat er wat minder rondgepompt wordt.  Een andere mogelijkheid is dat je teveel of te diep in de maischketel roert waardoor er teveel moutdeeltjes door het filter heen glippen. Het onderste deel van je binnenpan kun je beter met rust laten.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht