Terug naar overzicht

American Pale Ale

tww april 2022

Hieronder wordt de bierstijl ‘American Pale Ale’ behandeld zoals die door het Beer Judge Certification Program (BJCP) wordt beschreven. Het Beer Judge Certification Program, Inc. (BJCP) is een wereldwijde certificeringsorganisatie voor jury's van bier en aanverwante gefermenteerde producten. Opgericht in 1985, zijn ze nu aanwezig in meer dan 60 landen en hebben ze meer dan 7500 actieve juryleden in het programma. Juryleden worden gecertificeerd door middel van een examen over technische aspecten van het brouwen, wereldbierstijlen, het doel van de BJCP en jureringsprocedures, en door praktische juryvaardigheden te demonstreren.

De BJCP publiceert onder andere stijlrichtlijnen waarin de stijlen van bieren worden ingedeeld. In mei 2015 werden nieuwe stijlrichtlijnen vrijgegeven. De BJCP-stijlrichtlijnen van 2015 bieden niet alleen een betere aanpak van wereldstijlen, maar bevatten ook drie afzonderlijke documenten voor de stijlen van bier, mede en cider, waardoor ze op verschillende schema's kunnen worden bijgewerkt.

De BJCP-stijlrichtlijnen worden onderhouden door de BJCP-commissie voor stijlrichtlijnen, die momenteel wordt voorgezeten door BJCP-president emeritus Gordon Strong. Het is wel een beetje te vergelijken met het Nederlands ‘Bier Keurmeesters Gilde’, dat zich echter bezighoudt met louter bier. In de stijlrichtlijnen is categorie 18 gereserveerd voor het beschrijven van Pale American Ales, waar de Blonde Ale en de American Pale Ale onder vallen.

18 Pale-American Ale

Deze categorie bevat moderne Amerikaanse Ales van gemiddelde sterkte en lichte kleur die matig moutig tot matig bitter zijn.

18A. Blond Ale…

18B. American Pale Ale

Algemene indruk:

Een hop-forward, bleek Amerikaans ambachtelijk bier van gemiddelde sterkte met voldoende ondersteunende mout om het bier evenwichtig en drinkbaar te maken. De zuivere hopaanwezigheid kan klassieke of moderne Amerikaanse of New World-hopvariëteiten weerspiegelen met een breed scala aan kenmerken.

Aroma:

Matig tot matig hoog hoparoma van Amerikaanse of New World-hopvariëteiten met een breed scala aan mogelijke kenmerken, waaronder citrusfruit, bloemen, dennen, hars, kruiden, tropisch fruit, steenfruit, bes of meloen. Geen van deze specifieke kenmerken zijn vereist, maar een hoppig aroma moet duidelijk zijn. Een lage tot matige neutrale tot moutigheid afkomstig van granen ondersteunt de presentatie van de hop en kan kleine hoeveelheden karaktertrekjes van speciaalmouten vertonen (bijvoorbeeld brood, toast, biscuit, karamel). Fruitige esters optioneel, tot matig in sterkte. Fris dry-hop aroma optioneel.

Uiterlijk:

bleek goudgeel tot amberkleurig. Matig grote witte tot gebroken witte schuimkraag met goede behoud daarvan. Over het algemeen vrij helder.

Smaak:

Hop- en moutkarakter vergelijkbaar met aroma (dezelfde intensiteiten en omschrijvingen zijn van toepassing). Karamelaroma's zijn vaak afwezig of redelijk ingetogen, maar zijn acceptabel zolang ze niet botsen met de hop. Matige tot hoge bitterheid. Schoon fermentatieprofiel. Fruitige esters afkomstig van de gist kunnen matig tot geheel afwezig zijn, hoewel veel hopsoorten behoorlijk fruitig zijn. Medium tot droge afdronk. De balans is typisch in de richting van de late hop en bitterheid; de aanwezigheid van mout moet ondersteunend zijn, niet afleidend. Hopsmaak en -bitterheid blijven vaak hangen in de afdronk, maar de afdronk moet over het algemeen schoon en niet scherp zijn. Frisse dry-hop smaak optioneel.

Mondgevoel:

Licht-medium tot medium body. Matige tot hoge carbonatie (koolzuur). Algehele gladde afwerking zonder mondsamentrekkend gevoel of hardheid.

Opmerkingen:

Moderne Amerikaanse versies zijn vaak gewoon IPA's met een lager SG. Traditioneel was het een stijl die het mogelijk maakte om te experimenteren met hopvariëteiten en gebruiksmethoden die nu vaak te vinden zijn als internationale aanpassingen in landen met een opkomende markt voor ambachtelijk bier. Juryleden moeten rekening houden met kenmerken van moderne Amerikaanse of New World-hop wanneer ze worden ontwikkeld en vrijgegeven.

Geschiedenis:

Een moderne Amerikaans-ambachtelijke biertijdperkaanpassing van Engelse Pale Ale, als gevolg van inheemse ingrediënten. Sierra Nevada Pale Ale werd voor het eerst gemaakt in 1980 en hielp de stijl populair te maken. Voorafgaand aan de explosie in populariteit van IPA's, was deze stijl de meest bekende en populaire van de Amerikaanse ambachtelijke bieren.

Stijlvergelijking:

Gemiddeld lichter van kleur, schoner in gistingsbijproducten en met minder karamelaroma's dan Engelse tegenhangers. Er kan enige overlapping in kleur zijn tussen American Pale Ale en American Amber Ale. De American Pale Ale zal over het algemeen schoner zijn, een minder karamelachtig moutprofiel hebben, minder body en vaak meer aromahop. Minder bitterheid in de balans en alcoholgehalte dan een Amerikaanse IPA. Evenwichtiger, drinkbaarder en minder intens hopgericht en bitter dan Amerikaanse IPA's (ook bekend als Session IPA's).

Technische kenmerken

Begin SG:

1045 – 1060

Eind SG:

1010 – 1015

Gemiddeld alcoholgehalte:

4,5 – 6,2 % vol.

Kleur SRM:

5 – 10

Bitterheid IBU:  

30 – 50

Commerciële voorbeelden

  • Deschutes Mirror Pond Pale Ale
  • Half Acre Daisy Cutter Pale Ale
  • Great Lakes Burning River
  • La Cumbre Acclimated APA
  • Sierra Nevada Pale Ale
  • Stone Pale Ale 2.0

Laten we hier nu ook de beschrijving van dit type bier meenemen zoals die door het Nederlandse Bier Keurmeesters Gilde (BKG)is opgesteld in versie 2.3 (augustus 2019) in de ‘Referentiegids voor keurmeesters en hobbybrouwers’.

BKG Biertype:

American Pale Ale

Algemene kenmerken:

Een American Pale Ale is een bovengistend, blond, hoppig Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken:

Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld.

Geurassociaties:

Matig tot sterk hoparoma (citrus, grapefruit, marmelade,) meestal door dry hopping van Amerikaanse / new world hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl.

Basissmaak:

De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet.

Smaak:

Gemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig) meestal afkomstig van typisch Amerikaanse / new world hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van dry-hopping. Het hopkarakter wordt ondersteund door een lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en -bitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De fruitigheid (esters) is laag tot medium.

Body:

De body is medium.

Mondgevoel:

Mogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog.

Nasmaak:

Droog, zoetig, fruitig, soms iets harsig en citrus hoppig.

Opmerkingen:

Onderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hop variëteiten, en vaak een lichtere kleur, afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten. Minder evenwichtig dan GB Pale Ale.

Technische kenmerken

Begin SG:

1044 – 1057

Vergistingsgraad:

73 – 81%

Alcoholpercentage:

4,5 – 6,0 Vol%

Kleur:

8 – 22 EBC

Bitterheid:

20 – 40 EBU

Koolzuurgehalte:

4,2 – 4,6 gr/ltr

Commerciële voorbeelden

  • Sierra Nevada Pale Ale,
  • Flying Dog Doggie Style,
  • Firestone Walker Pale Ale,
  • Full Sail Pale Ale,
  • Goose Island Pale Ale
  • BJCP style (2015): 18B

De kwaliteitscommissie

Terug naar overzicht