datum:
|
12 maart 2022
|
klasse:
|
V
|
stijl:
|
Russian Imperial Stout
|
Beschrijving
Dit is een recept ontwikkeld door brouwers uit Oekraïne, om solidariteit te tonen met brouwers en de biergemeenschap in Oekraïne, met een speciale borsjtsj-geïnspireerde smaak van Oekraïne. Het Resist recept is niet voorgeschreven – brouwers kunnen het aan hun wensen aanpassen. Alles wat ze willen is dat jij dit bier gaat brouwen! Het originele idee voor dit recept is als volgt:
50%
|
Pale Ale malt
|
|
14%
|
Vienna
|
|
11%
|
Havervlokken
|
|
7%
|
Crystalmout
|
60L (158 EBC)
|
7%
|
Crystalmout
|
120L (318 EBC)
|
4%
|
Chocolademout
|
(1000 EBC)
|
7%
|
Ontbitterde zwarte mout
|
(1600 EBC)
|
Gebruik een neutrale bitterhop aan het begin van de kook voor 45-50 IBU. Voor de vergisting wordt aangeraden om je favoriete Britse Ale gist met een hoge vergistingsgraad te gebruiken. Schil (belangrijk!) en bak1 ongeveer 50 g/l bieten. Laat uw neus uw gids zijn om te weten wanneer het klaar is. Hak, pureer of verwerk het anders en meng het met het afgewerkt bier. Gebruik een netzak om teveel troep in het vergistingsvat te voorkomen. Maak deze stout zo sterk als je wilt. Als je voor een bier van hoger dan 10% ABV gaat, kan je ook wat suikers toevoegen in de kook. Om te brouwen of ter inspiratie kun je het volgende recept gebruiken.
Receptgegevens
batchgrootte:
|
20 l.
|
kooktijd:
|
90 min.
|
alcoholpercentage:
|
8.1 %
|
begin-SG:
|
1077
|
eind-SG:
|
1015
|
EBC (kleur):
|
100.0
|
EBU (bitterheid):
|
48.0
|
Brouwhuisefficiëntie:
|
75 %
|
Ingrediënten
ingrediënt
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
waarde
|
bijzonderheden
|
Pale Ale mout
|
3600 g
|
|
9 EBC
|
Leverancier: Dingemans
|
Viennamout
|
1000 g
|
|
8 EBC
|
|
Tarwevlokken
|
800 g
|
|
|
|
Cara Munichmout
|
500 g
|
|
150 EBC
|
Leverancier: Brouwland
|
CaraAroma
|
500 g
|
|
400 EBC
|
Leverancier: Weyermann
|
Chocolademout
|
500 g
|
|
1000 EBC
|
|
Zwarte mout (ontbitterd)
|
300 g
|
|
1400 EBC
|
Leverancier: Dingemans
|
Northern Brewer hop
|
50 g
|
90 min.
|
8.5 α
|
Pellets
|
Lallemand Nothingham
|
1
|
|
|
Leverancier: Lallemand
|
Rode Bieten
|
1000 g
|
|
|
|
Maischschema
67 °C
|
78 °C
|
60 min.
|
5 min.
|
|