Terug naar overzicht

Resist – Anti-Russian Imperial Stout

tww maart 2022
 

datum:

12 maart 2022

klasse:

V

stijl:

Russian Imperial Stout

Beschrijving

Dit is een recept ontwikkeld door brouwers uit Oekraïne, om solidariteit te tonen met brouwers en de biergemeenschap in Oekraïne, met een speciale borsjtsj-geïnspireerde smaak van Oekraïne. Het Resist recept is niet voorgeschreven – brouwers kunnen het aan hun wensen aanpassen. Alles wat ze willen is dat jij dit bier gaat brouwen! Het originele idee voor dit recept is als volgt:

50%

Pale Ale malt

 

14%

Vienna

 

11%

Havervlokken

 

7%

Crystalmout

60L (158 EBC)

7%

Crystalmout

120L (318 EBC)

4%

Chocolademout

(1000 EBC)

7%

Ontbitterde zwarte mout

(1600 EBC)

Gebruik een neutrale bitterhop aan het begin van de kook voor 45-50 IBU. Voor de vergisting wordt aangeraden om je favoriete Britse Ale gist met een hoge vergistingsgraad te gebruiken. Schil (belangrijk!) en bak1 ongeveer 50 g/l bieten. Laat uw neus uw gids zijn om te weten wanneer het klaar is. Hak, pureer of verwerk het anders en meng het met het afgewerkt bier. Gebruik een netzak om teveel troep in het vergistingsvat te voorkomen. Maak deze stout zo sterk als je wilt. Als je voor een bier van hoger dan 10% ABV gaat, kan je ook wat suikers toevoegen in de kook. Om te brouwen of ter inspiratie kun je het volgende recept gebruiken.

Receptgegevens

batchgrootte:

20 l.

kooktijd:

90 min.

alcoholpercentage:

8.1 %

begin-SG:

1077

eind-SG:

1015

EBC (kleur):

100.0

EBU (bitterheid):

48.0

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pale Ale mout

3600 g

 

9 EBC

Leverancier: Dingemans

Viennamout

1000 g

 

8 EBC

 

Tarwevlokken

800 g

 

 

 

Cara Munichmout

500 g

 

150 EBC

Leverancier: Brouwland

CaraAroma

500 g

 

400 EBC

Leverancier: Weyermann

Chocolademout

500 g

 

1000 EBC

 

Zwarte mout (ontbitterd)

300 g

 

1400 EBC

Leverancier: Dingemans

Northern Brewer hop

50 g

90 min.

8.5 α

Pellets  

Lallemand Nothingham 

1

 

 

Leverancier: Lallemand

Rode Bieten

1000 g

 

 

 

Maischschema

67 °C

78 °C

60 min.

5 min.

 

1Je kunt de bieten ook poffen. Schillen gaat gemakkelijker als de bieten gaar zijn. Boen de bieten schoon en wikkel in alumimiumfolie. Leg ze in een ovenschaal en pof ze (afhankelijk van de grootte) 25-45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C. Als ze zacht aanvoelen wanneer je erin prikt, zijn ze gaar.

Terug naar overzicht