Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2022

tww maart 2022
Door: Jacques Stricker

Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of  te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘Verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk.

Hieronder alvast de twee wedstrijdbieren voor 2022:

APA (klasse A)

Algemene kenmerken

Een American Pale Ale is een hoppig blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld.

Geurassociaties

Matig tot sterk hoparoma (citrus grapefruit, marmelade,) meestal door drooghoppen van veelal Amerikaanse hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl.

Smaak

Gemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig), meestal afkomstig van typisch Amerikaanse hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van drooghoppen. Het hopkarakter wordt ondersteund door een lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en -bitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De fruitigheid (esters) is laag tot medium sterk.

Basissmaak

De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Mogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog.

Nasmaak

Droog, zoetig. Fruitig, marmelade, citrus hoppig.

Opmerkingen

Onderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hopvariëteiten, een vaak lichtere kleur, afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten.

Barley Wine (klasse D)

Algemene kenmerken

Een Barley Wine is een (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8 tot 12,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkend tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties

Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door drooghoppen), complexe, vaak kruidige geur. Complex, met een rijke, moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en/of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk, met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogde kersen, vijgen of pruimen.

Smaak

De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout)bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid. Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.

Basissmaak

De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.

Body

De body is vol, het is een degustatiebier. Sterk alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar.

Nasmaak

De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.

Opmerkingen

De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten

Aanmelden, inleveren en keuren

Aanmelden

Aanmelden van de wedstrijdbieren zal zoals gebruikelijk vanaf eind augustus via de website plaatsvinden.

  • Wedstrijdbieren: APA (klasse A) en Barley wine (klasse D)
  • Wedstrijdklasse A – C  en lichte bieren van klasse V
  • Wedstrijdklasse B – D  en donkere bieren van klasse V

Inleveren

De wedstrijdbieren kunnen worden ingeleverd op de clubavond van  oktober.  Wij gaan ervan uit dat inleveren weer op de clubavond kan.

Keuring

De keuring van de wedstrijdbieren zal plaatsvinden op de clubavond van november.

Terug naar overzicht