Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww januari 2022
Door: Ben Jacobs

Januari, eigenlijk een maand waarin je nieuwe gewoontes gaat proberen op te pakken, nieuwe ideeën gaat uitvoeren, kortom: je gaat je weer met de brouw bezighouden. Met nieuwe spullen en nog meer kennis. Dat geeft zekerheid, zal menigeen onder u denken. Maar helaas, de praktijk is weerbarstig. Zo las ik laatst, en ik ben al weer vergeten waarin…, dat het toevoegen van mouten als bijvoorbeeld Carapils niet veel uitmaakt, tenzij je meer dan 50 % Carapils gebruikt. Daar gaan mijn recepten… (nou, mooi niet).

Dat het deksel tijdens het koken gerust op de brouwpan kan blijven is er ook zo eentje. Voorlopig doe ik dat toch maar niet, al is het alleen maar om de heerlijke geur op te snuiven.

En deze week las ik in een Brülosophy dat het toepassen van een specifieke maischtemperatuur ook niet altijd zoveel uitmaakt. Althans, de onderzoeker maakte een pilsner, gebruikte een lage en een hoge maisch temperatuur (64 vs 71 °C), maar kon, ondanks het door hem geconstateerde verschil in begin SG en eind SG, niet de beide bieren uit elkaar halen. Kan ook aan de proever liggen, uiteraard, en door Corona kan er geen proefpanel aan mee doen. Dus geen echt uitsluitsel, wat mij betreft.

Wat doen wij met al die informatie? Ik denk eigenlijk dat brouwen ook een soort geloofskwestie is. Je doet iets omdat dat bij jou mooi bier oplevert. Dus wat mij betreft: ik leg dergelijke artikelen maar gewoon naast me neer, en ik blijf mijn eigen methodiek ontwikkelen. Zolang ik maar tevreden ben met de uitkomst.

Proost, Ben

Terug naar overzicht