Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (16)

tww januari 2022
Door: Theo van Eijden

Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.
Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

zaterdag 25 december 2021

Voornaam

Theo

Vraag / opmerking

Dag, ik brouw met Easybrew 30 ltr, vervolgens in RVS vergisten, dan overhevelen naar kunststof emmer en lageren voor 3 weken op 8°C. Van daaruit bottelen. Is dat een goede volgorde?

De suikertoevoeging voorzichtig in gistvat mengen of toch beter om net voor bottelen even over te hevelen naar plastic emmer zodat we niet teveel suiker/gist mengsel krijgen? Theo

Beste Theo,

Ja de volgorde is goed, maar of alle stappen noodzakelijk zijn is de vraag. Overhevelen naar kunststof zoals jij beschrijft, ben ik geen fan van. Je kan beter het bier in je RVS vergistingsvat laten zitten en de gistslurry laten aflopen. Dan houd je alles in 1 vat, dat is het mooiste. Het af laten lopen van de gistslurry via de bodem-aftap wil niet altijd goed gaan. In een vorig artikel heeft een lid bedacht met een decoupeerzaag de gist in beweging te krijgen…

Je kan voor het lageren ook het bier overhevelen naar een glazen mandfles, maar dat is een extra stap waar bij je bier gelegenheid krijgt zuurstof op te nemen. Zuurstof versnelt de veroudering van je bier. Een glazen mandfles is wel beter dan kunststof vat omdat deze niet zuurstofdoorlatend is en de meeste kunststoffen zijn dat wel.

Ikzelf laat het bier na de hoofdvergisting voor 3 weken in mijn RVS gistvat staan op lage temperatuur met de slurry er nog in. Ik proef geen afwijking door mogelijke autolyse van de gist. Ik denk dat dit probleem zwaar overtrokken is in de amateurbierbrouwwereld, zeker als de lagering beperkt van duur is (enkele weken). Ik schat de invloed van zuurstof op de veroudering van mijn bier hoger in.

Bottelen kan je op diverse manieren aanpakken;

  • Direct uit gistvat bottelen en 2,3 gram suiker aan ieder flesje toevoegen.
  • Ongeveer 12 uur voor bottelen je bottelsuiker aan je gistvat toevoegen. De gistactiviteit die dan ontstaat zal de toegevoegde suiker gelijkmatig verdelen. Roeren is dus niet nodig, zelfs nadelig voor het gistdepot in je flesje.
  • Het geheel overhevelen naar een schone pan en daar je suiker in opgeloste vorm toevoegen. Omdat er dan geen gistdepot aanwezig is kan je deze suiker goed doorroeren. Nadeel is de eerder genoemde extra zuurstofopname.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht