Terug naar overzicht

Celosia Nep Chouffe = La Chouffe kloon (variant)

tww januari 2022
Door: Peter van den Bosch

Naam:

Celosia Nep Chouffe’ = La Chouffe kloon ( variant )

Makers:

Celosia brew brothers. (Martien van Stijn en Peter van den Bosch )

Brouwdatum:

01 – 10 - 2021

In ’t voorjaar van 2021 vonden we bij toeval onderstaand recept in een Facebookrubriek.

Da's leuk om te maken, maar die Wyeast 3352 Ardennes die de brouwerij in Belgie gebruikt, is moeilijk te krijgen, ook duur en alleen vloeibaar te koop. En een gist met een onvoorspelbaar grillig gedrag. Een afwijking van 1 °C in de gisting geeft al een ander bier.

Dus wat dan? Onderstaand het prijswinnende recept van Ernst de Moor en Ernest ter Kuile, zie https://www.twortwat.nl/i-9ap5cz/recepten#a_Tripel

Maar we hebben uit het recept voor ‘Lasjoef’ van Jan Wurpel het idee gehaald om T58 Safbrew specialty ale als gist in te zetten. Die gist kennen we, want al eerder met succes gebruikt.

Jan Wurpel had ook kruiden gebruikt en daar hebben wij weer van af gezien. Kruiden? Laat maar, daar schiet je gauw mee door! En je moet ervan houden, wij niet…

Dit is het recept van Jan Wurpel, zie https://www.twortwat.nl/i-9ap5cz/recepten?id=220

En zo ontstond het recept voor ‘Nep Chouffe’, een mix van beide beschreven recepten, wat leidde tot een bijzonder lekker, fris biertje.

Checklist voor Celosia Nep Chouffe

Recept van 't Wort Wat! database, 1e prijs ONK 2007 met een andere gist

Omgerekend naar 15 ltr., onze batchgrootte

Doel EBC 3 - 4

  • Swaen pilsmout 3.9 kilo in 15 ltr. water - Dunea kraan
  • Mout schroten
  • Maischen: Schema in stappen…
  • Maischwater 15 ltr. opwarmen naar 60 °C, na moutstorten 45 min. aanhouden
  • Maischwater 15 ltr. dan opwarmen naar 70 °C en 30 min. aanhouden
  • Maischwater 15 ltr. dan opwarmen naar 75 °C en 5 min. aanhouden
  • Maischwater 15 ltr. dan opwarmen naar 78 °C en 1 min. aanhouden om proces te stoppen
  • Suiker: 285 gram (bij dextrose + 10 % = 315 gram )
  • Spoelwater 10 ltr. opwarmen en filterbed spoelen
  • Suiker storten in warm (gefilterd) maischwater
  • Kooktijd 75 min. (rollend koken)

Hoppen

  • Saaz bloemen - 20 gram en 75 min. voor einde koken (dus direct in kookpan)
  • Styrian Golding hopkorrels – 6 gram en 75 min. voor einde koken
  • Saaz bloemen – 15 gram en 15 min. voor einde koken
  • Styrian Golding hopkorrels – 6 gram en 15 min. voor einde koken
*OPM 1: We hebben voorkeur voor bloemen, hopkorrels geven gruis in het wort. Maar van Styrian Golding waren de bloemen tijdelijk uitverkocht.

*OPM 2: De hoeveelheid hoppen was niet zo groot en paste in de hopmand, ook door de korrels die minder volume in nemen. Bij andere recepten maken we soms gebruik van een extra hopzak voor de late aromahop als de hopmand te vol wordt, want erin persen vermindert de afgifte van smaakstoffen.

  • Koeling in gereedheid brengen en aanzetten
  • Giststarter maken van ca. 100 ml in minifles van 200 ml
  • Steriel en weer afgekoeld water
  • Gist T58 Safbrew specialty ale (Fermentis) in minifles storten
  • Omschudden en dat na 10 min. opnieuw en daarna nog 5 min. rust

*OPM: We hadden T58 net boven 0 °C bewaard in de koeling (van een vorig brouwsel twee weken eerder) en hebben een afgestreken eetlepel slurrie gebruikt om 's te zien hoe dat gaat t.o.v. droge korrelgist. Die wel eerst op temperatuur gebracht voor het maken van een giststarter en enten!
Was een gok of dat goed zou gaan…
*Nou prima dus, flink gekoeld kun je slurrie maanden bewaren in een steriel gemaakte jampot of  conservenpotje.

  • Gistvat spoelen en ontsmetten
  • Wort storten en meting doen van start SG, doel = 1065
  • Giststarter toevoegen bij wort < 23 °C , bij voorkeur giststarter idem temperatuur
  • Gistvat sluiten en fors schudden om p.p.m. zuurstof in wort te verhogen
  • Klimaatcel instellen op 20 °C
  • Eind SG: doel na gisting ca. 1014
  • Na 1 week naar mandfles overhevelen, klimaatcel op 22 °C en dat aanhouden
  • Twee weken mandfles narijping.
  • Bottelen mits SG 1018 of lager is. Wij kwamen uit op 1012! - Bottelsuiker 6 gram per ltr. = 90 gram (bij dextrose + 10 % = dan 100 gram ) oplossen in 300 ml water
  • Twee weken rustig hergisten op fles bij 20 °C. Niet volgens de andere twee recepten op 22 °C om laatste zoetje te behouden. Na 2 weken hergisting in koeling lageren.
  • TOP BIERTJE ! Je proeft dat er T58 is gebruikt, maar is niet nadelig voor de smaak.

*OPM: Na wat langer lageren wordt ‘Nep Chouffe’ helderder en bij uitschenken blijft de gistneerslag aan de bodem plakken.

*Helemaal helder krijgen lukt met T58 trouwens nooit.

Recept Celosia Nep Chouffe

datum:

14 januari 2022

van:

Martien van Stijn en Peter van den Bosch

klasse:

C

stijl:

Tripel

Receptgegevens

batchgrootte:

20 l.

kooktijd:

75 min.

alcoholpercentage:

6.56 %

Nederlandse categorie:

S

Energie:

16.7 kCal / 100ml

begin-SG:

1064

eind-SG:

1014

EBC (kleur):

3.3

EBU (bitterheid):

14.4

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pilsmout

5.18 kg

 

3 EBC

Leverancier: Dingemans (België)

Suiker

0.39 kg

 

 

 

Bottelsuiker

0.012 kg

 

 

Leverancier: (Nederland)

Saaz hop

37.2 g

75 min. min.

3.2 α

 

Styrian Goldings hopkorrels

11.1 g

75 min. min.

4.5 α

 

Saaz hop

20 g

15 min. min.

3.2 α

 

Styrian Goldings hopkorrels

8 g

15 min. min.

4.5 α

 

SafBrew Specialty Ale T58

1 pakje

 

 

Leverancier: Fermentis

Maischschema

60 °C

70 °C

75 °C

78 °C

45 min.

30 min.

5 min.

1 min.

Opmerkingen van de brouwer

  • Maischwater: 20 liter
  • Spoelwater: 10 liter
Terug naar overzicht