Terug naar overzicht

Een eenvoudige test die je thuis kunt doen (1)

tww november 2021

Door: John Borlik

Een sleutel tot succes voor professionele brouwers is consistentie. Een commercieel product moet consistent en consistent goed zijn (vrij van verontreiniging). De meeste professionele brouwers hebben toegang tot een laboratorium om hun producten te testen in verschillende stadia van de productie.

Zelfs als het laboratorium niet meer is dan een werkbank in een kast, weg van de brouwruimte, is het een plek waar ze de ingrediënten goed kunnen bekijken of kunnen controleren op bacteriële besmetting. Professioneel testen omvat het analyseren van ingrediënten en brouwprocessen om de consistentie van batches te waarborgen en het zoeken naar bacteriële besmetting als onderdeel van een groter kwaliteitscontroleprogramma.

Als thuisbrouwer consumeer je je product snel, dus defecten hebben een kortere kans om te verschijnen, en wie kan het wat schelen als de ene batch van je speciale stout verschilt van de andere? Sommige thuis­brou­wers kan het niet schelen. Echt, de enige vereiste voor thuisbrouwen is dat je tevreden bent met het product dat je maakt. Maar sommige brouwers kan het wel schelen. Het is leuk om de hobby van het thuisbrouwen te verkennen, en als het verkennen ook het werken aan een beter bier inhoudt, is het ook lonend. Je kunt de testen van de professionals gebrui­ken om je eigen kwaliteitscontrole programma op te zetten. Voor de eenvoudigste kwaliteitscontroletests is geen - of heel weinig - speciale apparatuur nodig.

De Geen-Laboratoriumtest

De eerste test voor uw thuis-labprogramma is uiterst eenvoudig en plezierig. Er is niet eens een laboratorium voor nodig. Vorm een smaakpanel - ongetwijfeld zult u veel vrijwilligers hebben. Het smaakpanel moet een sensorische evaluatie uitvoeren met kwantitatieve bladen of zo dicht mogelijk bij kwantitatief als je ze kunt maken.

Over het algemeen worden op deze bladen drie gebieden bijgehouden: aroma, smaak, en nasmaak. Het aroma wordt beschreven met woorden als esterig/fruitig, bloemig, gistachtig en hoppig. Smaak wordt o.a. beschreven als bloemig, fenolisch, zwavelachtig, zoutig, samentrekkend, verwarmend, en volmondig. In de afdronk worden termen gebruikt als zoet, bitter, mondcoating en samentrekkend. Elke beschrijving wordt gewaardeerd met een code: 1: afwezig, 2: nauwelijks waarneembaar, 3: duidelijk aanwezig, 4: zeer sterk of 5: overweldigend.

Het resultaat van de proefpanels is dat je je eigen bieren leert kennen. Als u weet hoe uw bier smaakt terwijl het gist, wordt gekoeld of wordt geserveerd, kunt u met deze informatie een fout opsporen en corrigeren, hetzij tijdens het brouwproces, hetzij wanneer u het recept herhaalt.

Deze test geeft je kennis over je werkmateriaal. De test is goedkoop, snel, en gemakkelijk uit te voeren. Als je weet waar je mee werkt, zet dat je aan het denken over verschillende manieren om de volgende batch te verbeteren, wat jou als brouwer toevallig ook weer beter maakt.

Bron

 

Vertaald door Lidewij Jansen van Galen m.b.v. deepl.com

Terug naar overzicht